МОЛИТВА за УКРАЙНА

Съобщение и призив за молитва от Киев

„Скъпи братя и сестри от цял ​​свят,
Ние, жителите на Киев, се обръщаме към вас в това мрачно време от името на всички нас, когато черни облаци от експлозии покриват слънцето над нашата столица.
Тази вечер елитните специални части на Руската федерация, заедно с чеченски части, ще се опитат да превземат един от най-древните и красиви градове в света, духовната столица на Източна Европа – град Киев.
Уличните боеве вече са в Киев, а столицата се защитава от всички, които умеят да държат оръжие, дори пенсионери, студенти и ученици.
Предстоящата нощ и утрешният ден са изключително важни, всичко, в което целият цивилизован свят е вярвал и изграждал досега, е заложено на карта Със сълзи на очи ви молим, независимо в кой часови пояс се намирате, да прекарате цялото това време в пост и молитва Бог. Молете се на Господ да ни предпази от безумните пълчища, които искат да се подиграват с вярата и истината на Бог.
Моля, изпратете това съобщение до всичките си приятели, семейство и близки в Европа, Азия, Америка и по целия свят!
Молитвата е по-силна от най-силния враг!
С любов и надежда в Господа.
Вашите братя и сестри от Киев.“

В апел към своите сънародници служители на евангелските църкви в Русия, призоваха за покаяние поради войната срещу Украйна. Много евангелски християни подписаха призива.
Следва пълният текст:

Призив към сънародниците

„Когато бих рекъл за някой народ или за някое царство
Да го изкореня, съсипя и погубя,
Ако оня народ, за който съм говорил,
Се отвърне от злото си,
Аз ще се разкая за злото, което съм намислил да му сторя.“
(Йер.18:7-8).
Скъпи сънародници!
Нашата армия участва в пълномащабни военни действия в друга държава, хвърляйки бомби и ракети върху градовете на съседната ни Украйна. Като вярващи хора, ние оценяваме случващото се като тежък грях на братоубийството – грехът на Каин, който вдигна ръка срещу брат си Авел.
Никой политически интерес или кауза не може да оправдае смъртта на невинни хора. Умират старци, жени и деца. Военен персонал от двете страни е убит, градовете и инфраструктурата са разрушени. Освен военни цели, снаряди и бомби унищожават болници, цивилни сгради и домове. Много хора са станали бежанци, а военните зони са на ръба на хуманитарна катастрофа.
В допълнение към кръвопролитието, нахлуването в суверенна Украйна накърнява свободата на самоопределение на нейните граждани. Между нашите народи се сее омраза, която ще създаде пропаст на отчуждение и вражда за поколения напред. Войната унищожава не само Украйна, но и Русия – нейния народ, нейната икономика, нейния морал, нейното бъдеще.
Светото писание ни призовава да „въздържаме ръцете си от злото и да търсим пътищата на мира“ и предупреждава, че „който сее зло, ще го пожъне“. Ако наистина искаме да разчитаме на духовни ценности, от решаващо значение е да се вслушаме в думите на Исус Христос: „Сложи меча си в ножницата, защото, който хваща меча с меч, също ще загине. Той също така каза: „ Няма човек, който да има власт над духа та да задържи духа, Нито да има власт над деня на смъртта; И в тая война няма уволнение, Нито ще избави нечестието ония, които са предадени на него.“
Днес е моментът, в който всеки от нас трябва да нарече нещата с истинските им имена. Докато все още имаме шанс да избягаме от наказание отгоре и да предотвратим разпадането на страната ни. Трябва да се покаем за това, което сме направили, първо пред Бог, а след това и пред народа на Украйна. Трябва да отхвърлим лъжите и омразата. Призоваваме властите на страната ни да спрат това безсмислено кръвопролитие!
Служители на евангелските църкви в Русия:
Илченко Юрий, Хабаровск
Евгений Кокора, Новоросийск.
Кравцев Андрей, Налчик
Роман Носач, Санкт Петербург
Алексей Маркевич, Москва
Тогобицки Павел, Бердск
Фаст Виктор, селище Солнечни
Шайфулин Игор, Новосибирск
Михаил Чернявски, Хабаровск

Една от най-тъмните страници в историята на църквата

Ролята на църквата в масовите изтребления по времето на Хитлер се изследва едва отскоро. Резултатите са обаче красноречиви: Третият райх е един от най-тъмните моменти в историята на германската църква.

Веднага след идването си на власт през 1933 година националсоциалистите изискват не само от държавни служители, но и от лекари, адвокати, писатели и журналисти да докажат своя арийски произход. Ханс Оте е проучил каква помощ е оказала германската църква на националсоциалистите в района на град Хановер:

Църквата участва активно в изолирането на евреите

„Още през 1933 година т. нар. не-арийци са имали проблеми при намирането на работа, а след 1935 година официално са определяни като граждани втора ръка. Който е искал да избегне това, се е нуждаел от доказателство за своите арийски корени или за това, че баба му и дядо му са били кръстени.“

Blick durch ein davidsternförmiges Fenster in eine Talmud-HochschuleСпомагайки за изтребването на евреите, църквата цели да получи повече признание

Ако сред предците им е имало евреи, църковните власти просто отказват да издадат удостоверение за арийски произход, казва Оте и допълва: „Това удостоверение е могло да бъде издадено единствено и само от църквата, защото държавата не е разполагала с подобна информация. Градските регистри в общините са въведени едва през 1874/75 година. Преди това за всичко са се допитвали до църковните книги.“

Въпреки че към средата на 1930-те години църковните власти едва ли са си представяли, че антисемитизмът на националсоциалистите ще свърши в масово изтребление, в началото те взимат дейно участие в изолирането на евреите, казва берлинският историк Манфред Гаилус: „За много църкви е било добре дошло, защото по този начин са се чувствали отново достатъчно важни за държавата и обществото. Религията има своите проблеми по времето на Третия райх и тъкмо поради това църковните власти са се надявали чрез помощта, която оказват на националсоциалистите, да получат признание.“

Горещ привърженик на Хитлер – отново в лоното на църквата

Особено активни са църковните власти в Мекленбург и Берлин. В германската столица отговорен за това е бил свещеникът Карл Темел, горещ привърженик на хитлеризма. „Тук са били раздадени милиони свидетелства за произход, проучвани са предците до 200 години назад, за да се удостоверят случаите, в които евреи са приемали християнството“, казва историкът Гаилус. Християните с еврейски корени не са получавали арийски паспорт. Последиците за тях са ясни.

След края на войната темата е погребана и едва наскоро отново подхваната. Колкото до привърженика на националсоциализма и един от най-дейните помощници в изолирането на евреите, свещеника Карл Темел, той е отново приет в лоното на църквата и то с циничния аргумент, че неговите действия не са й навредили. Той просто помагал да се селектира човечеството, нищо повече…

Автор: М. Холенбах, Е. Видински / Редактор: Б. Узунова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *