Министерство храни секта

Хората на Николай Василев броят по 320 лв. на калпак за курсове при сциентолози

Министерството на държавната администрация е изпращало служители на курсове по мениджмънт, организирани от сциентолози. Представители на една от най-опасните секти в света, която не е регистрирана у нас, са обучавали 15 души от ведомство. Курсовете са се провели в края на август и началото на септември миналата година. Това съобщиха за „Стандарт“ два източника от властта, независимо един от друг.

За „удоволствието“ е плащало министерството на Николай Василев. Курсовете обаче са посещавани и от служители от други държавни ведомства. Имало и е командировки в Белгия, откъдето е и човекът, организирал обучението. Той се казва Марк де Турк, управляващ на фирма „Идеас България“. Тя предлага курсове по мениджмънт, пиар и справяне с кризисни ситуации. В сайта й ясно е посочено името на основателя на сциентоложката секта Рон Хъбард: „Открийте формулите за успех и мениджмънт инструментите, основани на трудовете на Рон Хъбард“. Никой от държавните служители обаче не се е замислил, че парите на данъкоплатците отиват директно в една от най-страшните секти. А цените на фирмата не са никак ниски. В един от сайтовете е посочена сумата – 325 лв. без ДДС на калпак. Курсовете са два или три дни. Има и уловки – ако участниците от една организация са повече, отстъпките нарастват. Даже шестият и единайстият участник се обучават безплатно.

Офисът на фирмата се намира в апартамент на ул. „Парчевич“ в София и е стопанисван от Васил Бункин. Той също е преподавател и обучава заедно с Марк де Турк.

Сред хората, посещавали курсовете, има и заместник-министри, разкри за „Стандарт“ отлично запознат източник. Служители на ЧЕЗ, „Овъргаз“ и „Девня цимент“ също са ползвали услугите на фирмата, пише в един от сайтовете й. По време на обучението думата религия не е споменавана, но цялостното преподаване е основано на „учението“ на Хъбард. Сектата има опити да проникне в България още в началото на 90-те години, но досега не е успяла. Допреди 2 г. неин представител беше руснакът Дмитрий Тодоров, който също организираше курсове по дианетика – учението на Хъбард. След разследване на в. „Стандарт“ той беше изгонен от страната и сега сциентолозите търсят по-меки и незабележими начини да вербуват наивници. 

Чистят мозъка от лоши файлове, трупат компромати

Сциeнтологията е тоталитарна секта, която е доста агресивна в търсенето на последователи.

Термините дианетика и сциентология са изобретени от американеца Рон Хъбард през 1950 г. Тогава бившият офицер от военноморския флот на САЩ решава да стане милионер. Той сам казва, че за това е нужно човек да си направи своя религия. И го постига.

Дианетиката се рекламира от сциентолозите като наука за душевното здраве, която е способна да излекува хората от практически всякакви заболявания. Същността й е измислена от Хъбард техника на хипноза, примесена с идеи от фройдизма и всеизвестни науки и философии. Зад идеите за „очистване“ и подобряване на живота се крие организация с железни закони и йерархия. Това е огромна финансова империя, чиято цел е не само трупането на милиарди, но и контрол над човечеството, което трябва да живее по законите на Рон Хъбард. В сектата лесно се попада, но почти е невъзможно да излезеш, защото тя събира компромати за членовете си при така наречените изповеди или тестиране. Специалистите сравняват зависимостта на членовете й с наркотичната. Тя е особено силна в Холивуд, нейни членове са Том Круз, Джон Траволта, които са обкръжени от сектата с почести. В много страни по света се водят дела срещу сциентолозите, между които и за шпионаж.

Основният начин, по който сектата вербува членове е обещанието, че ще изчисти „лошите файлове“ от мозъка им. Това обикновено става чрез хипнози и повтаряне от страна на бъдещия член на нещата, които го мъчат, и лошите спомени. Сциентолозите водят истинска война с психиатрите, които им пречат да въздействат върху хората. Основната цел на сциентолозите е трупането на огромни средства, получавани от наивници. Те имат и „рота“ за мъст към непослушните и враговете си.

Спряха веднага обучението

Пресцентър на Министерството на държавната администрация: Обучението е организирано от Института по публична администрация, като нито министерството, нито институтът са имали информация, че обучението или обучаващата организация са свързани с религиозно течение. В момента, в който министерството е получило сигнали за подобна връзка, министър Василев е забранил провеждане на нови такива курсове.

Независимо от това с днешна дата министър Василев отново нарежда фирмите, извършващи обучения, да бъдат проверявани и при най-малките съмнения за връзки с религиозни секти да не им бъде поверявано обучението на държавни служители.

Поражения няма, не знам кой кого учи

Николай Василев – министър на държавната администрация

– Г-н Василев, знаете ли, че ваши служители са посещавали курсове на сциентолози?

– Абсолютно нищо общо нямаме с тази тема. Нямам идея кой е сциентолог, кой е православен, кой е католик. Аз в момента съм в отпуска, ако искате, питайте главния секретар. Но не търсете интрига там, където я няма.

– Такива курсове са провеждани във вашето министерство, нали?

– Аз вчера разбрах. През живота си не съм чувал какво е това сциентолози и нямам идея за какво става дума. Нищо общо нямаме с тази тема?

– Как нямате, като 15 души от вашето министерство са посещавали тези курсове?

– Казвам ви, че вчера чух думата сциентолог и нямам представа какво означава това нещо, за да може да кажа нещо. Това е все едно да питате колко души са ходили на курсове при католици, сигурно половината министерство е ходило. И какво от това, станали сме католици ли? През този мандат имаме обучени 250 хил. души в държавата от нашето министерство и Института за публична администрация. Откъде да знам кой от кого е бил обучаван. Фирми има хиляди по света, институти има всякакви. 

– Да, но курсовете, организирани от сциентолози, са финансирани от вашето министерство, нали?

– Не може да има обучение, което да не е финансирано. Казах ви, 250 хил. обучения сме провели, от които нищо чудно да се окаже, че 190 хил. са направени от православни, 20 хил. от католици. Откъде да знам?

– Тази секта е известна с опитите си да прониква в държавното управление. Не мислите ли, че е опасно?

– Това, което мога да ви кажа, е, че за случая чух вчера. Нищо повече не мога да кажа. В отпуска съм, като се върна, ще се запозная, за да видя какво точно е станало. И ако се прецени, че е опасно, ще вземем мерки това да не се случва повече. Но вярвайте, че никакви поражения няма до момента, нищо не се е случило. Мои служители са ходили на всякакви курсове, никой от тях не ми е казал нещо да го притеснява.

“Стандарт” прогони гуруто преди 2 години

Точно преди 2 г. репортер на „Стандарт“ проникна в една от най-агресивните секти в света – сциентоложката, и се подложи на двумесечно обучение. За първи път български журналист видя на живо как се промиват мозъците на хората и разбра какво ги кара да дават парите си за съмнителни ползи. Пристрастяването към псевдоценностите на сектата е като към дрога, установи разследването на „Стандарт“. Сциентолозите у нас действаха с размах. Тогава, в началото на 2007 г., те бяха сигурни, че ще бъдат регистрирани. Месец след журналистическото разследване гуруто – руснакът Дмитрий Тодоров, беше изгонен от страната. Тогава сектата предпочита да се нарича Център по дианетика, но и той не фигурира никъде в официални регистри. Наивниците плащаха между 100 и 990 лв. за един курс, в който изучават творенията на Рон Хъбард, основателя на сектата. И се нареждат (поне в мечтите си) до известните й чада като Том Круз и Джон Траволта. Попадналите тук обаче никога не приключваха само едно ниво на обучение. Ако искат да се усъвършенстват, трябва да се бръкнат с около 2500 лв. Тогава за „членката на сектата“ беше направено досие. В него се трупаха компромати както за самата обучаваща се, така и за нейни познати и колеги. По-късно те трябваше да бъдат използвани. Гуруто Тодоров ползваше хипнотични методи за въздействие. Забрани употребата на лекарства, алкохола и лекарите. На света имаше само една истина – Рон Хъбард. Естествено, не безплатно.

Съдят ги за шпионаж

В редица страни има присъди срещу сциентолози. Например през 1999 г. в Гърция е имало процес срещу 15 членове на сектата с обвинение, че са разработили и съхраняват база данни за политици, свещеници, съдии, прокурори и журналисти. Същата година в Испания 18 сектанти бяха обвинени в подправяне на данъчни документи, в ограничаване правата на човека и нарушаване на безопасността на работното място. Сциентолозите не са приети добре и в Германия. Последното изявление на директора на берлинската полиция показва, че ги обвиняват, че не са религия, а представляват организация, чиято основна цел е печалба чрез различни курсове, като въвеждат в заблуждение хората.

Екип на „СТАНДАРТ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *