Масови атаки над жени по Нова година в Кьолн #einearmlänge

Кметът на Кьолн е провел кризисни разговори с полицията, след като около 80 жени са се оплакали от сексуални нападения и грабежи в навечерието на Нова година, предаде Би Би Си. Властите смятат, че броят на оплакванията ще се увеличи в следващите дни.

Мащабът на нападенията над жени пред централната жп гара на града шокира Германия. По данни на полицията в инцидента са били замесени около 1000 пияни и агресивни млади мъже. Полицейският началник в града Волфганг Алберс го нарече „напълно ново измерение на престъпността“. Мъжете са имали арабски или северноафрикански вид, каза той. Повечето са били на видима възраст между 15 и 35 години и са били под въздействието на алкохол.

Жени също са били нападнати в Хамбург. Но нападенията в Кьолн – в близост до емблематичната катедрала на града – са били най-големите според германските медии. Най-малко една жена е била изнасилена, а мнозина са били обект на един или друг вид сексуално насилие. Полицията е била разположена в района заради тълпите по Нова година, но не успяла да забележи инцидентите. Първоначално групата е мятала по празнуващите фойерверки и след като е била разпръсната от полицията на групи от по 20 – 40 души, е започнала да „загражда“ женските компании на площада. Били са откраднати мобилни телефони, чанти и портмонета.

Кeinearmlängeметът на Кьолн Хенриете Рекер нарече атаките чудовищни. „Ние не можем да позволим това да се превърне в зона на беззаконие“, каза тя, настоявайки, че не може посетителите на града да се опасяват от такива случки. Новинарски сайт на Кьолн Koelner Stadt-Anzeiger твърди, че заподозрените са били вече известни на полицията заради честото джебчийство във и около централната станция на Кьолн. Полицията се опитва да разбере дали хората, които са атакували жените в четвъртък вечер, са организирали нападенията чрез социалните медии.

Лидерът на главния полицейски съюз на Германия в Северен Рейн-Вестфалия Арнолд Пликерт нарече престъпленията „масивна атака срещу основните права“ и заяви, че трябва да има правосъдие дори и да има „политически неудобни“ последствия. Пликерт обаче предупреди срещу експлоатацията на инцидента, за да се подбуждат антибежански настроения.

„Всякакви бежанци, които имат проблем да се интегрират в нашето отворено общество и да зачитат на правата на другите хора… ще се изправят пред пълната сила на закона“, каза той и добави, че обществеността не трябва да забравя, че „по-голямата част от хората, които са дошли, са направили това, защото животът им вече не е бил сигурен в техните родни места“.

След десетките сексуални нападения над жени в навечерието на Нова година кметът на Кьолн Хенриете Рекер се изправи пред вълна от критики в социалните мрежи, след като предложи жените да се държат на „една ръка разстояние“ от непознати и да носят по-консервативно облекло, предаде ДПА. Във вторник вечер бяха организирани протести, които призоваха за по-решителни действия от страна на властите.

В ранните часове на 1 януари около 90 жени са били ограбени, заплашвани или подложени на сексуално насилие на площада пред катедралата в Кьолн. По данни на полицията става дума за групи от млади пияни мъже, много от който са описвани като от „арабски или северноафрикански произход“. Било е съобщено и за едно изнасилване.

До вторник вечер хаштагът #einearmlänge – което се превежда като „една ръка разстояние“ – стана един от най популярните в Германия. Други препоръки за жените и момичетата, посещаващи големи обществени мероприятия, включват да се движат в група и да се обръщат за помощ към полицията.

На критики беше подложена и канцлерът Ангела Меркел. Освен възмущението в интернет, германската полиция обяви, че около 200 до 300 души са се събрали пред кьолнската катедрала във вторник вечерта с искания за повече уважение към жените.Според критиците й вместо това тя би трябвало да се съсредоточи върху засилване на сигурността и изправяне на виновниците пред правосъдието. Германското правителство категорично осъди престъпленията и изрази своя шок от очевидно организираните сексуални нападения, а канцлерът Ангела Меркел призова за пълно разследване на „отвратителните“ атаки. Полицията в Хамбург и Щутгарт съобщи за подобни нападения в техните градове по време на празненствата, макар и не с толкова големи размери

6 comments for “Масови атаки над жени по Нова година в Кьолн #einearmlänge

  1. Пиша Ви веднага с обезпокоение. Има ли българи в Кьолн когато могат да дадат повече информация? В търсачката Ви открих единствено коментара на Юлиян Собаджиев (Хамлет) за лявата демонстрация в Кьолн и Йозеф Ратцингер – опит за богословски портрет

  2. Време е п-р Киряков да вземе отношение,като защитник на ислямската инвазия.Да се надяваме,че няма да обвини германските жени в дискриминация и расизъм(както в онази статия за българското село,което въстана срещу сирийските заселници).

  3. Крайно неетично изказване от страна на Маринов Любен. Брат Киряков ви отговори с тактично и интелигентно контра круше в специално видео но вие явно още не сте се усетил. Друг в Бургас брат Гурбелов също коментира по темата макар и в по-тесен кръг че ги знае германките а той е бил в Германия доста време

  4. Маринов не си е чел библията сабаален там дето пише за чужденецът ти който е отвътре вратата ти и с помни че ти беше раб в Египетската земя, и Господ Бог твой те изведе от там с крепка ръка и прострена мишца

  5. Намирам коментара за неуместен. Като жена в ситуацията мога само да се моля на г-н Любен Маринов да не му се налага да живее извън България и да не бъде третиран като имигрант -чужденец. Защото тогава ще застане на мушката на собствената си рецепта за гражданска безотговорност.

  6. Аз подкрепям Маринов и се радвам че има хора като него които имат ум в главите си а не промит мозък и лицемерно подсъзнание като останалите драскачи тук .Ще ви покажа нещо което мой приятел съученик закачи във фейса ми , нека първо да кажа за него че е човек който още преди 10 ноември имаше собствено мнение по всякакви въпроси и открито осъждаше комунизма и понеже в класа ни нямаше доносници не пострада.След 1989г той завърши 2 висши образования едното в БГ другото в Америка.Видя какво представлява Америка и както АЛ.Солуженцин който критикуваше Сталин и после Запада и Америка ,така и моя съученик който е безпристрастен намери сили да критикува лицемерната политика на Белия Дом .Остана си демократ който казва на бялото бяло и на черното черно.С идването си в БГ беше изумен от деградацията и оглупяването на българите включително и на образованите .“ “ Русофобията в България е на ниво болестно състояние “ бяха думите му , “ дори в Америка няма такива откачалки сред обикновените хора , изключвам политиците ни (САЩ) “ .Тъй като е човек който често пътува по света и е реалист и не е нито американофил или рисуфоб или американофоб или русофил и още като учехме в техникума беше единствения ми съученик който учеше за да знае а не зубреше като нас останалите и най главното му качество е безпристрастността ще прикача това което публикува. Както и той и други хора сме си казвали помежду си “ ГЛУПОСТТА ХОДИ ОТ ГЕТОТО ДО ХАРВАРД И НЕ ПОДБИРА КОЛКО КНИГИ СИ ИЗЧЕЛ И В КОЛКО СКЪП УНИВЕРСИТЕТ СИ ЗАВЪРШИЛ , НИТО ДАЛИ ГОВОРИШ КАКТО ГОВОРЯТ В БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ , АКО ОБАЧЕ ИМАШ ПОНЕ МАЛКО ТРЕЗВ УМ В ГЛАВАТА СИ И РАЗЛИЧАВАШ ИСТИНАТА ОТ ЛЪЖАТА СИ ПО БОГАТ И ОТ БИЛ ГЕЙТС . КАКТО И ХРИСТОС КАЗА ЧЕ “ САМО ИСТИНАТА ЩЕ НИ НАПРАВИ СВОБОДНИ“ , ЕТО МАТЕРИАЛА НА СЪУЧЕНИКА МИ И БЛАГОДАРЯ НА БОГ ЧЕ ИМА ОСТАНАЛ УМ В ГЛАВАТА СИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОВЕЧЕТО ТУК ДРАСКАЧИ И ЛИЦЕМЕРИ КАКВИТО СТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВАС. ЕТО ОТ КАКВО ИМАМЕ НУЖДА НА БАЛКАНИТЕ , НЕ ОТ ТОЛЕРАНТНОСТ ЗА КАКВАТО ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС РЕВЕТЕ А ОТ ТОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *