Мартин ДИМИТРОВ за ВЯРАТА

 

СДС готови със законопроект за лустрация на агентите на ДС

 

Мартин Димитров е eдин от основателите на Българско общество за индивидуална свобода, икономист в Института за пазарна икономика. Млад, енергичен, твърдо убеден, че „дясното е по-добро”. Намираме го в разгара на предизборната кампания, но въпреки многобройните ангажименти се съгласява на едно последно интервю.

e.info: Изборите са след броени дни, обезверен ли е българския народ на тези избори?
Очаква се ниска избирателна активност, от което печелят партии като БСП и ДПС. Когато човек не гласува, другите взимат решенията вместо теб. На практика малко организирано малцинство управлява голямо, но неорганизирано мнозинство в България. Крайно време е хората в България да станат активни и да участват в политическия живот. Неучастието, негласуването не е решение. Ако искаме да променим България трябва да го направим заедно, никой няма да свърши работата вместо нас. Затова се кандидатирах за евродепутат в листата на СДС.

e.info: А как се промени България след влизането си в Европейския съюз и какво е нейното бъдеще там?
Самото членство в ЕС няма автоматично да реши проблемите на България. Ако не се вземат мерки, и доходите и пенсиите ще останат ниски. Членството в ЕС представлява възможност, която може да се използва само при добра конкурентоспособност. Тоест, когато условията в България са сравними с тези в Западна Европа. Условията се създават от правителството и включват ниски данъци, намаляване на бюрокрацията и ограничаване намесата на държавата в живота на хората. Преследването на тези цели включва работа, както в България, така и в европейските институции. Например в Европейския парламент ще се решават въпроси, като улесняване достъпа на български стоки до пазарите на ЕС, което ще доведе до повече инвестиции, повече работни места и нарастване на заплатите.

e.info: Има ли истинска религиозна свобода в България?
В сравнение с периода на комунизма сега без съмнение има много повече възможности. Притеснявам се, че в България много хора разбират християнството като традиция без да вярват. За да върви България напред, християнството трябва да се развива. То е носител на морала и ценностите, без които понятия, като добро и лошо нямат правилното съдържание. Благодарение на вярата човек успява да преодолее много изпитания.

e.info: Исторически България поддържа идеята за симбиоза между църква и държава. Има ли алтернатива или това е най-добрата парадигма?
mdНай-важното е в България да има силна християнска църква. Това ще помогне все повече хора в България да се обърнат към християнството. Самите християни трябва да участват в целия обществен живот, включително в политиката.

e.info: Говорите открито за вярата си в Бога, а разделяте ли вярата си и политиката?
Човек не може да отдели вярата си от каквато и да била човешка дейност. Няма как от време на време да вярваш и от време на време да се занимаваш с политика. Ти си един и същи човек през цялото време, а вярата е част от теб, бих казал, най-добрата част.

e.info: Твърдите, че „дясното е по-добро.“ Имат ли християните в България по-добър избор от избора в дясно?
Движещата сила на християнството е свободната воля, което означава право но избор, на самостоятелни решения. Дясната политика също застъпва този принцип, но го нарича индивидуална свобода. Основен принцип на дясната политика е, че държавата трябва да има ограничена намеса в живота на хората, така че индивидът да може сам да решава какво да работи и как да живее. В този смисъл не искам да кажа, че всички християни трябва да подкрепят десни партии, но аз съм направил този избор за себе си.

e.info: А кое е първото нещо което бихте променил като християнин и депутат в Европейския парламент?
Основната ми цел са мерките за подобряване благосъстоянието на хората в България. България е най-бедната страна в ЕС и от нас зависи да променим това положение. Например в Европейския парламент се определя размерът на евро фондовете и се определят основните насоки на инвестиране. Нашият интерес е тези средства да се използват за проекти с голяма обществена значимост, така че да подобрят живота на хората.

e.info: И последен въпрос, вярвате ли че има бъдеще за България?
Това зависи от всички нас. Ако ние не работим за по-добро бъдеще, никой няма да свърши това вместо нас. Очевидно е, че на България са нужни реформи. Без тях области, като образование и здравеопазване ще създават все по-тежки проблеми. Най-болно ми е, че в момента има прекрасна възможност за насърчаване развитието в България, която лековато се пропуска от управляващите. Не се вижда никаква перспектива за по-добър живот с това управление. Но аз все пак оставам оптимист и вярвам, че децата ми ще израстнат и живеят при по-добри условия, като граждани на европейска България.

1 comment for “Мартин ДИМИТРОВ за ВЯРАТА

  1. Мартин е гордост за всеки, наричащ себе си християнин у нас – едновременно доказан професионалист и в същото време запазил човешкото у себе си, непринудеността си към хората и най-вече искрената си вяра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *