Махнете паметника на армията окупатор!

Махнете паметника на армията окупатор!

Открито писмо до Министър-председателя Борисов във връзка с годишнината от 09.09.1944
Уважаеми господин Министър-председател,

Двадесет години след началото на демократичните процеси у нас, в центъра на столицата продължава да стои паметник на чужда армия. Армия, окупирала България през септември 1944 година, наложила просъветски режим у нас и осигурила гърба на новите комунистически управници чрез избиването на над 30 000 граждани, цвета на българската нация. Ние смятаме увековечаването на армията-окупатор на страната ни за позорящо обстоятелство. И то не само за нас българите, но и за нашите  европейски съграждани в останалите страни от бившия Съветски блок. К акто Ви е известно, г-н Министър-председател, съветският военен ботуш и съветските танкове премазаха жестоко народните възстания в тези страни през 50-те и 60-те, убиха хиляди техни граждани и смазаха порива им към свобода, независимост и демокрация.

Държим да Ви припомним, г-н Министър – председател, че в цялостната композиция на паметника са разположени барелефи, които символизират събитията от октомври 1917 г. и установяването на съветска власт, нещо отдавна отречено дори от днешните граждани на Руската федерация. Тази символика, заедно монументалната фигура на съветски войник с размахан шмайзер в ръка, е тежък спомен за комунистическото минало на България и за просъветския режим, наложен със сила у нас.

Именно по горните съображение, през 1993 година, софиянци чрез мнозинството свои представители в Общинския съвет взеха решение за демонтиране на паметника. За съжаление това решение все още не е изпълнено.

Ето защо ние като български граждани, жители на София и членове на Гражданска инициатива „Справедливост”, категорично настояваме паметникът да бъде демонтиран.

Ние апелираме българското правителство да направи необходимото за демонтирането на паметниците на Съветската армия и в градовете Пловдив, Бургас, Сливен, Русе и Стара Загора.  Така, както направиха със свое решение плевенските общинари още в далечната 1991 година. Грамадата от бетон и гранит в Борисовата градина, наречено паметник на Съветската армия, не е сред културните забележителности на столицата. Тъкмо обратното – това е лош спомен, кошмар, а днес и позор за гражданите на една независима европейска държава.

Убедени сме, г-н Министър-председател, че европейското развитие на България предполага и европейска култура и европейско отношение към монументалното изкуство и символика в нашия град. Българското правителство, което ръководите, трябва да направи ясна крачка в тази посока. Премахването на този позорящ паметник в центъра на София  може и трябва да бъде най-ясното и убедително доказателство, че България е поела европейския път и преосмислила своето минало.

Гражданска инициатива „Справедливост”

03.09.2009 г., София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *