Людмил Арсов: Новото поколение пастори

Визитка: Людмил Арсов е повярвал през 1991 г. в ЕПЦ-2, гр. София. Студент във Факултет на СЕПЦ, ВЕБИ. Проповядва от 1993 г. Служил е в ЕПЦ-2, София. Днес е пастор на църква Приятели, гр. София.

pastir.org: Разкажи ни как получи повик от Бога за пасторско служение?
Още след като реших да следвам Исус Христос, знаех, че Бог ме призовава да служа в църквата. През годините по много начини и чрез много хора Бог препотвърди призива, който имах от Него. Желанието ми е да видя църквата много по-активна в достигане на хората в света.

pastir.org: А кой е бил най-трудния ти момент като проповедник?
Мисля, че за един проповедник има много трудни моменти, но двата основни, с които се боря всеки път, когато проповядвам са разбираемост и истинност. Едно е да имаш слово от Бога, съвсем друго е да го предадеш по начин, който ще бъде разбираем за хората. Истинността се отнася до живота на проповедника – посланието на проповедта трябва първо да бъде стремеж и начин на живот на самия проповедник. Ако тези два елемента липсват, според мен посланието на Бога е компрометирано от човешкия фактор.

pastir.org: Работиш в екип с други пастори. Има ли някакви негативни ефекти от такъв вид работа?
Възможност за негативни ефекти винаги има, но това не е задължително. Работата в екип има много предимства, но и много предизвикателства. Когато има яснота за посоката и единство в целите всичко останало се намества и работата върви напред много по-добре.

pastir.org: От какъв тип проповеди се нуждае българина днес?
От практични проповеди. Незнам колко пъти трябва да повторя това, за да бъде чуто. Хората (особено тези, в големия град) не знаят как да живеят. Проповедта не трябва да бъде само предаване на знание, но да съдържа в себе си елемент на приложение в реалния живот. Особено важно е посланието да мотивира хората да живеят за Бога. Разбира се, посланието се дава от Бог, но ако проповедника е осъдителен или неразбираем, слушателя излиза с добра информация, но с малко насоки как да приложи тази информация в своя живот.

pastir.org: Къде е по ефективна проповедта в сградата на църквата или извън нея?
Ефективността не зависи от мястото, а от готовността на проповедника да е покорен на Божието водителство, както и от готовността на слушателя да се покори на Божия глас. Исус беше ефективен и вътре, и вън, макар, че оставам с впечатление, че проповядваше повече навън – може би, защото хората бяха там.

pastir.org: А ти къде проповядваш в повечето случаи?
В повечето случаи проповядвам в салон за красота „Магама“. Това е нашата „църковна сграда“ в момента, но се случва да проповядвам и по-вътре, и по-вън.

pastir.org: Как се е променило според теб нивото на проповядване в последните 16г. в България? Понижило ли се е, повишило ли се е или е останало същото?
Мисля, че проповядването в България се развива там, където проповедниците са склонни да се учат и да се развиват. Според мен основния проблем остава приложението на посланието. На хората трябва де се помогне да приложат посланието в своя всекидневен живот. В този смисъл, има места, където проповядването се е развило неимоверно много. Има и други места, където не е мръднало.

pastir.org: А какво трябва да се случи, за да се повиши нивото на проповядване на Евангелието?
Промяната в проповядването започва от сърцето на проповедника. Всеки, който дръзва да проповядва, трябва да е готов да се учи, да се поправя, да се променя, да се адаптира, да подлежи на обучение, да се развива. Постоянно. Все пак ако трябва да посоча най-необходимите неща за проповедника, според мен те са: 1. Лично време с Бога. 2. Образование. 3. Повече контакти с хора, извън “църковните среди”.

1 comment for “Людмил Арсов: Новото поколение пастори

  1. Интересно ми е какво образование имате?
    Ще се съгласите сигурно , че Исус е главния пастир от който всички се учим.Божието слово е основния източник на познание.Това да следва примера на Исус и да основава своите вярвания на Библията са двете важни условия един пастир да бъде полезен .
    Що се отнася до помоща , която пастирите оказват , като проповядват от Словото ,тя е наистина ценна , ако има практическа стойност и приложение в живота .Не случайно , притчите на Исус са безценни , защото имат връзка с живота .
    Смятам обаче , че е важно и проповядването навън , както е правил Исус.Той е бил сред хората и не е чакал те да ходят при него , а той е ходил сред тях – от дом на дом и по градове и села.Такава даръка и оставил и на своите ученици-Идете и правете ученици…
    Поздрав!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *