Контра-деклaрарация срещу позицията изразена от Български Хелзинкски комитет

Днес, на 26 юни 2012 г. Свобода за всеки и още няколко български и международни правозащитни организации, критикуващи опасния и ненужен Законопроект за детето, излязоха с писмо до правителството и медиите. Писмото е на практика Контра-деклрарация срещу позицията изразена от Български Хелзинкски комитет (БХК).

В декларация до министър-председателя г-н Бойко Борисов от 21 юни 2012 г. БХК заяви желание пред изпълнителната власт за съживяване на проекта за Закон за детето (ПЗД). БХК заявяват че аргументите срещу злополучния проект били „истеричен патос” и проектът бил в „синхрон с международното законодателство” въпреки многобройните аргументи и доказателства в обратна посока. БХК нападна родителите като некомпетентни и заяви, че държавата трябвало да се меси в семейството. В документа БХК атакува правото на хората с религиозни убеждения да участват в публичния дебат, като заяви, че правителството не бивало да зачита позициите на „консервативни християнски организации”.

Въпреки своята дългогодишна дейност на правозащитна организация, която се бори срещу полицейското насилие и в защита на правата на малцинства от държавен произвол, в конкретната ситуация БХК допусна сериозен гаф. Защитавайки ПЗД БХК подкрепя опасни радикални експерименти със семейството, които на практика застрашават основни човешки права, като свободата на изразяване, правото на родителите да отглеждат и възпитават децата си съгласно своите убеждения, свободата на съвестта и религията, правото на справедлив процес, неприкосновеността на личния и семеен живот и други. БХК на дело подкрепи предефиниране на семейните отношения и на връзката родители-деца.

Критикуваното от нас законодателство, подкрепяно от БХК, по недопустим начин третира децата като собственост на социалните служби, родителите като присъщо некомпетентни, а семейството като обект на намеса и контрол от държавата.

Свобода за всеки и нашите съмишленици ще продължат да устояват неприкосновеността на личността, семейството и отношенията родители деца, както и другите основни човешки права.

Пълният текст на нашата „контра-декларация”.

==================================

До Министър-председателя
г-н Бойко Борисов
26 юни 2012 г.
Копия: Министър Тотю Младенов, МТСП
Красимир Кънев, Български Хелзинкски комитет
Списък медии

Ваше Превъзходителство,
С удовлетворение отбелязваме, че Вашето правителство откликна със здрав разум на критиките срещу Законопроекта за детето (ПЗД) и се отказа от инициативата. Ние и други опоненти на проекта, систематично и аргументирано доказвахме пред обществото това, че този законопроект е опасен и ненужен, и че е лишен от правна и житейска логика.

Със съжаление констатираме, че уважавана правозащитна организация като Български Хелзинкски комитет (БХК), която поддържа идеята за Закон за детето, в Декларация до Вас от дата 21 юни 2012 г. е изоставила принципното и професионално отношение по темата и е прибягнала до лекомислени пропагандни квалификации. Общоизвестно е, че критиките срещу ПЗД не са нито „истеричен патос”, нито са провеждани от хора, които защитават насилието срещу деца. Сериозните опоненти на ПЗД представиха и продължават да представят публично аргументи за антисемейния характер на този проект в буква и дух. БХК би следвало да зачетат мнението на десетките неправителствени организации, и хилядите семейства и обикновени хора, които се присъединиха към аргументите срещу ПЗД.

Изразяваме и недоумението си от антирелигиозните и антихристиянски настроения записани в Декларацията на БХК.

Изразяваме нашето безпокойство от това, че въпреки спирането на проекта за Закон за детето, в някои политически кръгове цари идеята, че този опасен проект ще бъде съживен в бъдеще. Надяваме се на Вашите усилия в обратната посока, за да бъдат опазени фундаментални човешки права, чието нарушаване цели подобен тип законодателство, заедно с разрушаване на семейството и семейните ценности. Ние ще продължим да отстояваме позиция в защита на неприкосновеността на личния живот, семейството и основните човешки права.

С най-голямо уважение,
Адв. д-р Виктор Костов, Свобода за всеки – адвокати
Петър Порумбачанов, Асоциация за домашно образование
Стоян Георгиев Асоциация „Общество и ценности”
адв. Роджър Кишка, Alliance Defense Fund
адв. Майкъл Донъли, Home School Legal Defense Association

17 comments for “Контра-деклaрарация срещу позицията изразена от Български Хелзинкски комитет

 1. Изцяло подкрепям Контра-декларацията срещу позицията изразена от Български Хелзиннски комитет. Със своята позиция в подкрепа на Проектозакона за детето БХК застава срещу семейните ценности и съвсем естествено като типично лява правозащитна организация се противопоставя на моралните устои, които все още държат обществото ни да не се разпадне съвсем. Благодарности на авторите на Контра-декларацията.

 2. Подкрепям контра декларацията, като родител на три деца. Последната лична територия, която ни остана е обект на нечии пъклени планове да бъде унищожена. Защо? Защо ме карат насила да не харесвам правителството, държавата си, да тая недоволство и ярост? Кой държи децата ни да минават през месомелачката на еднаквостта? Кому е нужно това? По-лесно ли се управляват еднакви? Кой се страхува от истински личности?

 3. Подкрепям контра декларацията!

 4. Подкрепям контра декларацията

 5. Подкрепям контра-декларацията. ПЗД ако се приеме в България това ще е началото на края на семейството и семействеността. Комунистите положиха началото с унищожаването на рода, а този закон ще убие семейството.

 6. Подкрепям изцяло контра-декларацията и със съжаление констатирам, че БХК си остава все същата популистко-правозащитна организация, която послушно си крета зад левичарските идеи на председателя си Красимир Кънев застинали на нивото на дисертацията му от 86-та посветена на социолога марксист Херберт Маркузе отхвърлящ „буржоазните“ концепции за обществото.

 7. напълно подкрепям контра декларацията.

 8. Изцяло подкрепям декларацията!!! 100% !!!

 9. Подкрепям изцяло контра-декларацията !!

 10. Подкрепям изцяло Контра-декларацията срещу позицията на БХК.Всяка намеса на държавата в семейството ще доведе до неговата разруха, до разделяне на родители и деца, от което ще страда самото общество. Ще владее комунистическият принцип: „Разделяй и владей!“ Това няма да бъде Закон за детето,а Закон срещу детето. Когато компетентността на родителите се определя от това, доколко те подкрепят обществената система,с това се нарушава тяхното право да отглеждат и възпитават децата си според своите убеждения.

 11. Изцяло подкрепям декларацията!!! 100% !!!

 12. Подкрепям изцяло контрадекларацията срещу позицията на БХК, те са антибългарски комитет, по-точно антихуманен!

 13. Хелзинският комитет създаде виц: „правозащитна“ организация моли диктатора да отнеме правата на народа!
  Не е редно в декларацията подобна организация да се нарича „уважавана“. По редно е думата да се замени с „известна“.

 14. Подкрепям контра-декларацията!
  Нека Държавата и Семейството изпълняват отговорно ролите си, без да ги размиват и опорочават.

 15. По повод написаното от Николай Дренчев: но и Американската асоциация за домашно образование написа писмо до Бойко Борисов – премиер и най-висша инстанция в изпълнителната власт – за да го помоли да се намеси в процедурите на съдебната власт. Не че той през последните три години имаше нужда от покана, но тук въпросът е другаде. Аз пък си мисля, че и Хелзинският комитет, и „Свобода за всеки“, са две страни в една и съща трагикомедия. И едните и другите вдигат шум, а резултатът е нулев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *