Конференция на ОИС в Лондон препоръчва на медиите ислямски закон за богохулството

Базираната в Саудитска Арабия Организация за ислямско сътрудничество (ОИС/OIC) и базираната в Мароко Ислямска организация за образование, наука и култура (ИООНК/ IESCO) наскоро са провели двудневна конференция в Лондон на тема: Противодействие на ислямофобията. Организаторите на симпозиума са говорили за нуждата от нова медийна стратегия, тъй като „обикновено се наблюдава нарставане на престъпленията на омраза срещу мюсюлмани след терористични атаки направени от мюсюлмани.”

Обаче, под ислямофобия, конференцията няма предвид само „анти-мюсюлманска омраза.” Една от трите централни теми на конференцията е била правния статут на „клеветата срещу религията.” Това е термин, който ОИС и преди са използвали за да превърнат критиката срещу исляма в криминално престъпление по света. В същност, частта за ислямофобията в 10 годишната стратегия на ОИС, публикувана през декември 2005, я използва в този смисъл без да прави връзка с противодействието на омразата срещу мюсюлманите като хора.

Така че, когато организаторите на конференцията са говорили за ролята на медиите в противодействието на ислямофобията от „правна гледна точка”, това изглежда е било това, което са мислели. В същност, още миналия декември ОИС лансират новата медийна стратегия, част от която цели „да се бори с ислямофобските изказвания по медиите в Америка, Великобритания и Европа.”

Тук може да видим и по-голямата картина. Както Барнабас Фънд е съобщавал и преди, има конкретни опити на Пакистан, и останалите 27 страни членки на ОИС, да прокарат закон против богохулството, който да обхване целия свят. В същност, както съобщихме тази седмица, властите в Палестина наскоро са одобрили такъв закон. Тези мерки представляват сериозна заплаха не само за християните от 28те страни членки на ОИС и други страни с преобладаващо мюсюлманско население, но и за християните на запад, особено за тези, които са избягали от преследване в ислямските страни и са намерили убежище в западните страни. Особено притеснително е, че предложенията на Пакистанското правителство имат за цел да криминализират направените в западни страни публикации в социалните медии отправящи критики към исляма. Така че, въпреки изказванията на Др. Махджоуб Бенсаид, Директор връзки с обществеността към ИООНК/IESCO, за „истинския образ на исляма, като религия на мира, която се бори за толерантност, ” това което изглежда е имал предвид е, че не-мюсюлманите трябва „да толерират” въвеждането на закон за богохулството против исляма, който ще попречи на всякакъв критицизъм на исляма от медиите.
Барнабас фънд строго осъжда всички форми на анти-мюсюлманска омраза. Въпреки това, ние осъждаме опита да се използва страданието от скорошните терористични атаки за да се оправдае въвеждането на това, което е всъщност задна врата за прокарването на закон за богохулство срещу исляма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *