Комунистите осъдиха като фашист човека, който спаси евреите от смърт

HCpe6ev

Днес се навършват 119 години от рождението на Димитър Пешев – българският политик, известен с изключителната си роля за спасяването на българските евреи.

Димитър Пешев е роден в Кюстендил на 25 юни (13 юни стар стил) 1894 г.  Почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Удостоен е със званието „почетен гражданин на Кюстендил“ през 1997 г.

На 8 март 1943 г. Пешев научава от делегация на свои съграждани от Кюстендил, че съгласно подписаната тайна спогодба с Третия Райх близо 50 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в Германия във връзка с т.нар. „Окончателно решение на еврейския въпрос“. Кюстендилската делегация е съставена от депутата Петър Михалев, търговеца Асен Суичмезов, учителя Владимир Куртев и адвоката Иван Момчилов. На 17 март Пешев инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители. Заради това на 26 март той е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.

Въпреки приноса на Димитър Пешев, през 1945 г. Народният съд го осъжда на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“. След застъпничеството на евреи, имащи влияние в правителството, доминирано от Българската комунистическа партия, той е освободен след 13 месеца. Умира в нищета през 1973 г., но днес сме длъжни да сведем глави пред паметта на един истински родолюбец и патрион.

4 comments for “Комунистите осъдиха като фашист човека, който спаси евреите от смърт

  1. Ролята на Д. П. е преувеличена, той се противопоставя на депортация, но тя всъщност не е започвала. И правителство и парламент са възнамерявали само да изселват в провинцията еврейте, и дори този политик дава гластност на деликатен въпрос, който е трябвало да бъде подминаван на публични разисквания. Той дори по този начин подтиква германците да искат компенсации, което е могло да се спести.

  2. bogoizbrania, кое не е започвало?! 11 000 от Тракия и Македония са изпратени!!!??

  3. явно и той е в световната конспирация а се забелязва че е и антисемитист

  4. целият свят лежи във властта на злия.!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *