Комисията по досиетата: ВАС уби закона за досиетата

Комисията по досиетата в първоначалния ѝ състав в началото на втория неин мандат през 2012 г. Девет години по-късно тя продължава да се бори с противниците на отварянето на досиетата на репресивния апарат на комунистическия режим, които успяха да пробият във Върховния административен съд и да го използват като оръдие срещу закона и независимия държавен орган | Снимка: desebg.com.

Написано от Държавна сигурност.com 

 

На 13 декември 2021 г., понеделник, от 10 ч. в Пресклуба на БТА Комисията по досиетата ще даде пресконференция по повод цензурата, която вчера Общото събрание на Върховния административен съд (ВАС) наложи върху изпълнението на закона за досиета.

След като беше сезиран на противоречивата съдебна практика преди повече от три години, вчера с тълкувателно решение ВАС прие, че независимият държавен орган не може да осветява ръководните позиции на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в повече от една тяхна ръководна длъжност през годините на прехода, освен ако не представи нови доказателства за тяхната принадлежност.

Информацията за предстоящата конференция на Комисията по досиетата бе публикувана на нейната страница в интернет.

Интересно е, че независимият държавен орган, натоварен с изпълнение на държавната политика по разкриването на сътрудниците на тайните комунистически служби на ръководни позиции след 1989 г. е посочил и темата на пресконференцията: „Съдът (ВАС) уби законът за досиетата“, което предполага твърд отговор на създадената от съда извънредна ситуация след ограничаване на огласяването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА .

В съобщението е казано, че в пресконференцията ще участва цялата Комисия: Евтим Костадинов – председател, Мариана Даракчиева, секретар и членовете Екатерина Бончева, Иванка Жекова, Борис Михайлов и Георги Пангаров.

Тогава се очаква да бъде представена позицията на Комисията, която до момента успя да се справи с всичките над 12 атаки срещу закона за досиетата от приемането му през 2006 г.

Комисията по досиетата излиза с пресконференция: „ВАС уби закона за � (desebg.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *