Израел скърби: Телата на отвлечените момчета бяха намерени близо до Хеврон

100

Еял Йифра – 19 г.  | Гилад Шаер – 16 г.|  Нафтали Фенкел – 16 г
На 30 юни вечерта приключи 18-дневното интензивно издирване на тримата отвлечени младежи, когато израелската армия намери телата им близо до гр. Хеврон. Телата на момчетата бяха намерени завързани в общ, плитък гроб. Според специалистите момчетата са били убити скоро след отвличането им на 12 юни.

Израелските медии съобщиха, че местни следотърсачи, които познават района, са помогнали на армията за намирането им. Службите за сигурност смятат, че терористите най-вероятно са планирали да отвлекат един или двама души, които да не убиват, но в последствие са осъзнали, че е почти невъзможно да се справят с трима живи заложници. Фактът, че телата са били заровени в открит район показва, че терористите са бързали, тъй като нещо се е объркало в първоначалните им планове.

Миналата седмица израелската армия оповести самоличностите на двамата терористи от „Хамас”, които се издирват за отвличането на младежите. Маруан Кауасме на 29 г. е бил арестуван за пръв път през 2004 г., след което е бил отново аресуван и освобождаван поне 4 пъти. По време на разпит през 2010 г. е признал, че работи за терористичната организация „Хамас” в района на Хеврон. Участвал е в тренировъчни лагери на организацията и е вербувал нови членове. Амер Абу Аиша на 32 г. е бил арестуван за пръв път през 2005 г. и е останал в затвора до 2006. След това е бил освободен и отново арестуван през 2007 г. Брат му е бил убит през 2005 г., по време на участието му в терористичен атентат срещу израелски патрул. Баща им също е бил арестуван няколко пъти за терористична дейност.

По време на операцията по издирването на момчетата израелската армия извърши 413 ареста, повечето от които на членове на „Хамас”, сред които и 56 терористи, освободени като част от споразумението за освобождаването на Гилад Шалит през 2011 г., но Аиша и Кауасме са все още на свобода.
Висш офицер от израелската армия заяви на 1 юли, че въпреки че телата на момчетата са намерени, операцията „Пазач на брата ми” ще продължи до залавянето на убийците им. В понеделник вечерта службите за сигурност разрушиха домовете на двамата терористи, което е обичайна практика, която Израел прилага в такива случаи.

След намирането на телата на момчетата израелското правителство проведе спешна среща за обсъждане на ответната реакция на еврейската държава, като към този момент кабинетът няма единна позиция. Анализатори смятат, че въпреки че иска да накаже „Хамас”, Израел не желае започването на нов широкомащабен конфликт в Газа. Съществуват силни опасения, че това би довело до изстрелването на стотици ракети от Газа срещу южен Израел, включително и Тел Авив. От своя страна „Хамас” се е научила как да компенсира семействата на терористи, чиито домове биват разрушени – те просто получават достатъчно пари, за да си построят нови къщи. Наблюдателите твърдят, че „Хамас” също не е заинтересована от започването на нова война с Израел. Жителите на Газа са уморени от военни действия, особено през започналия вече месец на Рамадан, и са дори още по-недоволни от икономическата ситуация в ивицата. Освен това „Хамас” осъзнава, че една широкомащабна конфронтация с Израел може да доведе и до падането на правителството им в Газа. В същото време липсата на действия и от двете страни би се приело за знак на слабост.

МОЛЕТЕ СЕ за мъдрост, водителство и единство на израелските държавни мъже, които трябва да вземат трудни решения в този момент.

В продължение на 18 дни евреи и християни в Израел и по целия свят се молеха за отвлечените момчета и семействата им, организираха кампании в тяхна подкрепа и демонстрации, призоваващи за освобождаването им. Днес цял Израел скърби заедно със семействата на убитите за загубата на синовете им.

Докато правителството все още обмисля официалния отговор на държавата Израел, една група евреи-пионери, които на дело изпълняват Божията заповед да населят Земята, която Той даде на еврейския народ в наследство, отговори по свой начин на жестокостта на терористите.

В близост до кръстовището, от където момчетата са били отвлечени, бе положено началото на ново заселище, наречено Гиват Оз (което на иврит е акроним от първите букви на имената на тримата младежи).

„Нашият отговор е ясен и решителен: ние ще продължим да строим и да се разрастваме тук и сега”, заяви един от активистите. „Тук ние ще построим нова общност, която няма да е единствена. Ще продължим да строим и да се заселваме и да се държим здраво за Земята ни.”

Семействата на тримата младежи са се съгласили те да бъдат погребани един до друг. Трите погребални процесии ще започнат от общностите, от която е всеки младеж, и ще се слеят в една обща, която ще завърши в гр. Модиин.

МОЛЕТЕ СЕ за семействата и близките на Нафтали, Гилад и Еял в това трудно за тях време.
„Това е моята утеха в скръбта ми, че словото Ти ме съживи… Спомних си, Господи, за Твоите от старо време съдби и се утеших” (Псалми 119:50,52).

„Моля Ти се, нека ми бъде Твоето милосърдие за утеха според словото Ти към Твоя слуга” (Псалми 119:76).
„Благословен Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Отец на милостивите и Бог на всяка утеха. Който ни утешава във всяка наша скръб, за да можем и ние да утешаваме тия, които се намират в каквато и да била скръб, с утехата, с която и ние се утешаваме от Бога” (2 Коринтяни 1:3,4)
Екип на Християни приятели на Израел

(Източници: Arutz7, Ynetnews, the Times of Israel)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *