Интервю с пастор Николай Стефанов

Pastir.org: Как ще се отрази на евангелските църкви в България влизането на страната ни в Европейския съюз?
Все още не мога да преценя. Ако очакваме по-голяма свобода и права за вярата ни и начина, по който служим, такива в Европа няма. Имал съм възможност да пътувам и да говоря с пастори от различни европейски държави и общото мнение е, че на Петдесятните църкви се гледа като на фанатици.

Pastir.org: Колко са евангелските църкви в България днес и кои са главните проблеми, които пречат на българските вярващи да работят заедно?
Това, което зная е, че евангелските църкви в България са над 1600, но нямам информация за точната бройка. Главният проблем на вярващите да работят заедно, според мен, са лидерите и техният мироглед. Мисля, че ако лидерите отворят себе си за работа с други църкви, вярващите, които ги следват, ще откликнат с радост да ги последват.

Pastir.org: Възможно ли е всички евангелски църкви в България да съществуват в една единна действаща организация?
Мисля, че това, поне на този етап, не е възможно. А не виждам и нуждата от нещо такова.

Pastir.org: Има ли свобода на религията в България?
Ако сравняваме с времето, когато баща ми и дядо ми бяха преследвани и интернирани заради вярата си, отговорът е да. Ако сравняваме с правата на други религиозни групи в България, срещу евангелските църкви определено се показва дискриминация и неприемане. Моите лични впечатления са, че държавната власт прави всичко възможно на този етап да има едно равностойно и мирно съществуване на различните вероизповедания, но определени политически кръгове, както и медии се опитват да раздухват нетърпимост в обществото към евангелските църкви.

Pastir.org: Каква е отговорността, която евангелското движение носи, за съществуване на религиозна толерантност в България?
Мисля, че в момента сме толкова малко като процент, че не може да се каже, че нещо зависи от нас.

Pastir.org: Има ли криза за истински лидери в българските църкви?
Определено да. Може да се каже, че Бог издига ново поколение от лидери в страната ни, но те все още нямат това влияние и платформа, чрез която да могат да окажат влияние за промяната, която трябва да стане.

Pastir.org: Има ли евангелското движение в България политическа роля?
Мисля, че резултатите от последните избори най-добре ще отворят на този въпрос.

Pastir.org: Коя е най-голямата трудност на църквата, в която вие сте пастор?
Най-голямата трудност, която аз срещам като пастор, е да мотивирам повече хора да се включат в служенията, които имаме в църквата. Бог отваря толкова много врати пред нас, но не можем да ги използваме, защото нямаме достатъчно посветени хора, готови да дават от себе си за другите.

Pastir.org: Как се изгражда една здрава местна църква?
Все още самият аз търся отговора на този въпрос. Църквата, която основахме със съпругата ми преди 7 години, все още расте и се развива. Може би след 10-15 години бих могъл да дам отговор на този въпрос. Това, което засега виждам е, че не е лесно и ако не си призван и помазан от Бог да пастируваш, трудно можеш да оцелееш. Но виждам, че когато човек искрено търси Бог, Той го води и му показва пътя. За мен също е много важен балансът. Мисля, че една църква е здрава, ако в нея има представители от всички поколения и всички те се чувстват еднакво обичани и ценени.

Pastir.org: Кои са водещите служения във вашата църква?
Стараем се да развиваме балансирано различните служения, така че не мога да кажа, че има водещи служения.

Pastir.org: Какви медийни технологии използвате в служението си?
През миналата година Бог ни благослови с мултимедиен проектор, който редовно използваме за песни, проповеди и други презентации.

Pastir.org: Кое е най-важното, което искате да оставите на хората като пастор?
Преди да се стремите към нещо голямо, научете се да бъдете верни в малките неща. Бог не може да ви повери голямо служение или църква, ако първо не сте показали вярност в малкото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *