ІІІ Управление ДС София, 5.ІІІ.1958: Тинчевисти, петдесятни и адвентисти

Строго секретно!
КОМЕНТАРИИ СРЕД ЦЪРКОВНИ СРЕДИ В СТОЛИЦАТА
[5.ІІІ.1958 г.]

Ръководителят на тинчевистите в Коларовградско ГРИГОР ЗЛАТКОВ от с. Долна Кабда, Поповско, разпраща голям брой писма с религиозно съдържание. Опълчва се срещу участието в ТКЗС.

Бивш полицай ст Коларовград, активен член на петдесятната секта, обикаля селата, основал в някои от тях сектантски общества.

В с. Цани Гинчево, Новопазарско, дошли мъж и жена -проповедници на адвентистите, убеждавали селяните да станат последователи на тяхната секта, със себе си носели религиозни книжки издадени през фашистко време.
(Коларовград- 799/5.ІІІ.1958 г.).

Началник ІІІ Управление ДС: (п)
Ген.майор:
Запознал съм се с резолюциите на др. Гумбилиев и въпросите се изесняват. (п), 18.ІІІ.1958 год.

АМВР, ф. 13, оп. 1, а. е. 1667, л. 170-171. Оригинал. Машинопис.

1 comment for “ІІІ Управление ДС София, 5.ІІІ.1958: Тинчевисти, петдесятни и адвентисти

  1. Малко информация за така наречените от ДС „тинчевисти“.Това са хората от Божията Църква,които ДС подигравателно нарича „тинчевисти“,по името на презвитера Стоян Тинчев.Той е бил един от много активните в България и затова е бил постоянно в полезрението на ДС.Който знае повече за него,може да разкаже повече.Аз изкам да ви разкажа за един друг „тинчевист“,който е бил интерниран в с.Срацимир,на 15 км от Силистра.Преди 7 години правих евангелизация там в читалището.Беше претъпкано с повече от 300 човека.Попитах ги дали познават Георги Шаранков от Плевенският край.Всички казваха:“Познаваме го,той беше много вярващ!“ Основал църква от 20 човека .Повечето не бяха живи.Но е имало полза от неговото интерниране заради Господа.Споделял е за своята вяра на всички.Не е крил и не се е срамувал от вярата си,както някои други интернирани.На евангелизацията една жена разказа,че по него време Исус и се явил и й казал,че ще дойдат хора от Америка,които ще им говорят за Него.Тя не била вярваща тогава.Отишла и казала това на кмета-комунист.Той я заплашил,че ако каже това на някога,ще я вкара в лудницата.Тя разбира се,беше го разказала на някои.И сега го разказа пред всички и беше много развълнувана.Аз тогава бях с двама гости от Америка ,които вече бяха споделили своите свидетества за Исус.Тогава разбрах,че тази успешна евангелизация и основаването на нова църква в това село не са моя заслуга,а са плод на молитвите на този „тинчевист“ за ДС,а за мен истински апостол Георги Шаранков,който е вече при Господа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *