Игумен заклейми и анатемоса курбаните и суеверията в църквата

Курбанът, „прерязването на хляба” и „киприяновите молитви” са отвратителна, езическа и несъвместима с християнството, и цивилизования свят практика. Това заяви отец Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ и завеждащ енорията при манастирския храм.
Свещеникът анатемоса и обичаите по погребенията, както и паленето на свещички за здраве.
„В навечерието на повечето празници празника, до всички, които неизменно ще чуят от медиите, станалата вече традиционна глупост: „След службата, по традиция на миряните бе раздаден курбан за здраве“.
В християнството курбани /ар. жертвоприношения/ няма! Господ Исус Христос беше последната и финална жертва! Единствената форма на жертва, която църквата практикува е безкръвната жертва – Светата Евхаристия /литургия/. Принасянето на животни в „жертва за здраве“ е отвратителна, езическа и напълно несъвместима с християнството и цивилизования свят, практика!
Извършващите това, отпадат от Христос и църквата Му! Църквата също така не познава чинопоследование „прерязване на хляб“, а нашумелите напоследък „киприянови молитви“ /киприянки/ са суеверие, сравнимо със „свещената вода“ от Плиска! Също така, „свещичката“ не се пали „за здраве“, нито за „късмет“ и паленето й не е цел на християнския храм! В църквата ние живеем и участваме, чрез живота и участието си в Светата Евхаристия / литургия /, и следвайки Христос в живота си! Бог не е средство, а цел!“, написа отец Рафаил-Росен на страницата си във Фейсбук.
„Случвало се е да искат да слагат в ковчега водки, ракии, цигари за да носел покойника на някой друг. Също така са слагали кукли, за да не вземел някой от живите“, казва приятел на игумена. „В гробищата долу са заровени няколко хиляди стека цигари, поне тон алкохол, а на панихида не се раздава, а храната се оставя на гроба „за покойника“.
Вместо да се хранят починалите по гробищата, има толкова много живи хора и гладни, на които може да се помогне или домове за сираци. Истинската и православна вяра няма нищо общо със суеверията. “
И само някой да е казал че „свещениците не обясняват и не проповядват“, не е вярно говори се, но няма, кой да чуе и друг път съм казвал, че когато ме питат „откъде да си купят свещичка за здраве“ ми идва да им отговоря: „От аптеката, има лекарства и витамини за здраве“, отговаря отец Рафаил-Росен. Църквата е място за молитва, поклонение и хваление на живия Бог.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *