И Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Ердоган извади Турция от Истанбулската конвенция. Но причината не е „джендърът“ – според консервативните кръгове в страната тя насърчавала разводите.

Турция се оттегли от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана накратко Истанбулска конвенция. Решението на президента Реджеп Ердоган беше публикувано в официалния държавен вестник в събота.

Конвенцията на Съвета на Европа от 2011 година е първият по рода си международен обвързващ документ против насилието над жени и деца. Споразумението третира още широк кръг от посегателства, сред които изнасилванията от брачния партньор, домашното насилие и гениталните осакатявания.

Консервативни турски политици настояваха за изваждането на страната от Истанбулската конвенция с аргумента, че тя била вредна за семействата и насърчавала разводите. Министърката на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут написа в „Туитър“, че турското законодателство и конституция давали достатъчно гаранции за правата на жените. „Нашата правна система е динамична и достатъчно силна, за да приложи съответните разпоредби, когато това се налага“, гласи нейното съобщение.

„Граждани втора категория“

От Съвета на Европа определиха турското решение като „катастрофални новини“ и „тежък удар“ върху усилията за осигуряване на по-добра закрила за жените. Излизането на Турция от конвенцията застрашава защитата на жените не само в Турция, а „в цяла Европа и отвъд нейните граници“, се посочва в декларацията на организацията.

Също и турската опозиционна Републиканска народна партия CHP разкритикува остро стъпката на правителството. Заместник-председателката Гьокче Гьокчен обяви, че след излизането на Турция от конвенцията жените ще продължат да бъдат „граждани втора категория“. Тя предупреди, че това е равносилно на разрешение „жени да бъдат убивани“. През последните месеци хиляди турски жени участваха в демонстрации в Истанбул и други големи градове с настояване Турция да не се отказва от ангажимента си към конвенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *