Християните и/в политиката?

– Трябва ли християните да гласуват?
– Имат ли място християни в политиката?
– А пастори и служители?
– Какви биха били плюсовете и минусите от това християни да са в политиката?

4 comments for “Християните и/в политиката?

 1. “ПОЛИТИКА” е гръцка дума и означава букв. “управление на град”, “градоуправление”. Бог никога не е бил против градоуправлението и реда – било сред вярващите, било сред невярващите. Да твърдим, че Бог е против политиката е все една да искаме безредие и беззаконие.
  От най-малката единица – семейството, та до държавата, трябва да има закони и ред, закононарушителите трябва да бъдат наказвани.
  Това е основата и за Божият закон. Затова имаме и десетници, петдесетници и стотници при Моисей, после – съдии, а отпосле – царе.

  НО!

  Да се твърди, че “Бог създаде първият човек като политик” е неправилно. Нима Адам е участвал в политическа дейност в градината Едем? С кой – със съпругата си? “Политика” е управление на град – няма град, няма политика. От друга страна да се насърчават вярващите да участват в политиката на този свят е небиблейско – старозаветните примери са само в ГРАНИЦИТЕ НА ИЗРАЕЛ (да кажем “църквата”, управлявана от апостоли, пророци, пастири, благовестители,…- стареите) и никога Бог не е искал Израел да управлява над другите народи и да налага със сила закона над техните стандарти.

  Бог разделя : светлина от тъмнина, море от суша, облаци от морета, добро от зло, добите от злите. Да се изпращат вярващи в средите на политиката, където царят мерзости и мърсотия е СМЕСВАНЕ на добро и зло, неправедни и праведни.

  Не мисля, че това е волята на Бога в писанията.
  – Йешуа се ражда цар на Юдея
  – без да е цар в този свят
  – Ирод избива младенците, уплашен, че някой застрашава царството и управлението му (изгаря и архивите, по които се вижда, че не може да управлява поради произхода си)
  – юдейските свещенници се наговарят против Бога и Неговият Помазаник, тъй като се притесняват, че едно въстание и опит за завземане на властта от страна на Йешуа и последователите му ще доведе до усилване на римският режим и политика над юдеите
  – обвинението към Йешуа е, че готви преврат (самопровъзгласил се Юдейски цар)
  – при разпита Пилат го пита дали наистина е цар и Йешуа ясно му отговаря “царството ми не е от този свят, иначе моите последователи щяха да искат да ме освободят”
  – при разпването му обвинението е ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКО “Това е юдейският цар” – написано на три езика (латински, еврейски и гръцки)
  – Йешуа ни учи да следваме Неговият пример

 2. В Библията има много случаи верни Богоугодни хора да са в управлението на държавата-Мойсей,Йосиф Данаил,Естир и т н.2 Богобояязлив политик няма да краде,няма да участва в корупционни схеми и секс скандали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.