Хайфа – Бахайските градини

Започвайки този пътепис си давам все по-ясна сметка, за мястото и времето на нашето пътуване. Само преди месец ние попивахме жадно от емоциите на преживяното. Сега, 40 дни по-късно, Святата земя отново е бойно поле! Арена на отвличания, убийства, ракетни обстрели… Само за 2 седмици Ивицата Газа изстреля над 300 ракети към сърцето на Израел! A вчера палестинците посегнаха и на половин милионния Тел Авив… с две ракети! За радост без успех! Само преди месец Тел Авив беше спокоен, модерен мегаполис с небостъргачи, плажове и лукс. Днес страха и несигурността отново са техни гости.

Сетивата ми отказват да приемат, че това е същото място – мястото на войната…. започнала преди 4000 години от потомците на двама братя!

Краси ЧЕНДОВ


„Втората ни спирка бе в третия по големина град в Израел – Хайфа. Градът е изключително красив и не случайно е обявен за една от перлите на средиземноморието.

Хайфа е разположен на 3 тераси по планината Кармил и лежи на нещо като нос, вдаден в морето. По този начин се образува малък полуостров, чиято плажна ивица е в три посоки (тотално ви обърках!). 🙂

Най-богатото население живее най-високо, а по-бедните – в близост до плажа.
Поради близостта със Сирия (може би) през няколко минути прелитат патрулиращи военни хеликоптери.
Именно тук, на планината Кармил, пророк Илия избива 450 пророци на Ваал. Корените на идолопоклонството явно са се пренесли през хилядолетията, защото сега в Хайфа се намира световният център на бахайската вяра.

През 2008 г. бахайските градини са били обявени за Световно културно наследство от ЮНЕСКО и са редом до пирамидите в Египет, Айфеловата кула и др. Сами по себе си те са изключително красиви…

В края на албума ще видите и пещерата в която се е криел пророк Илия от гнева на цар Ахав и съпругата му Езавел.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *