Гутенберговата Библия

Йоханес Гутенберг често е наричан откривател на книгопечатането. Истината е, че той намира първия начин за използване на подвижните букви и печатарската машина така, че бързо и точно да се възпроизвежда най-разнообразен писмен материал; създава практична система, която дава възможност за масово производство на печатни книги и която се оказва икономически изгодна както за печатарите, така и за читателите.

Най-представителната му работа, Гутенберговата Библия, отпечатана в началото на 1455 г., е едно от най-ранните произведения, създадени с помощта на подвижен метален набор, и първата масово отпечата книга в Европа. 560 години след нейното създаване ви представяме седем малко известни факта за една от най-редките и най-влиятелни книги в световната история, публикувани на сайта history.com.

  1. Гутенберговата Библия не е първата печатна книга в света

Печатната преса на Гутенберг поставя началото на книгопечатането на Запад, но то е открито още през 6. век в Китай. Първоначално текстът и илюстрациите били изрязвани върху дървени блокчета, с помощта на които е създадена най-старата известна печатна книга в света „Диамантената сутра“ от 868 г. Подвижният набор също не е изобретен от Гутенберг. През 9. век отново в Китай започва да се печата с подвижни индивидуални букви, изработени от втвърдена глина, а през 13. век в Далечния изток навлиза печатането с метални печатарски букви, но не се развива значително, защото не е подходящо за използваните йероглифи.

  1. Йоханес Гутенберг не печели от Библиите, които отпечатва

Гутенберг е определян като една от най-влиятелните фигури на последното хилядолетие, но биографичните данни за него са изключително оскъдни. Учените не знаят кога е роден, дали е бил женен, дали е имал деца, къде е погребан, как е изглеждал. Почти цялата информация за него идва от правни и финансови документи, а те показват, че отпечатването на Библиите е съпроводено с шумен скандал. Гутенберг, изглежда, не е бил много добър търговец. Той не е успял да спечели много пари от откритието си и от Библиите, които отпечатва. Бил ответник в няколко съдебни дела, едно от които довежда до конфискуване на машините му и половината от вече отпечатаните Библии в полза на единия му съдружник Йохан Фуст.

  1. Тиражът на Гутенберговите Библии е изненадващо малък


Днес тази цифра може да изглежда нищожна, но по онова време е имало най-вероятно само около 30 000 книги в цяла Европа.
Чрез проучване на размера на доставките на хартия до Гутенберг, историците изчисляват, че са произведени около 180 копия на Библията. Успехът на Библиите на Гутенберг може да се илюстрира най-добре с писмо на бъдещия папа Пий II, който ги определя като “изключително коректни, точни и без грешки”, което позволява да бъдат четени “без усилие и без очила”. Благодарение на изключителното качество на Библиите, те са продадени още преди да са отпечатани. А цената на някои копия вероятно е достигнала огромната за времето сума от 30 флорина.

  1. Библиите на Гутенберг имат няколко варианта

Повечето екземпляри съдържат 1 286 страници, подвързани в две тома, но почти няма две еднакви Библии. От 180-те произведени копия 135 са отпечатани върху хартия, а останалите върху пергамент от телешка кожа (велум). Книгите също се различават по своята типография и степен на декорация. Гутенберг първоначално използва червено мастило за отпечатване на инициалите и рубриките. Но процесът отнемал твърде много време. Затова той просто оставял празно място. По-късно писари или скъпоплатени художници добавяли уникални заглавки на ръка.

  1. Съветската армия плячкосва две копия на Гутенберговата Библия от Германия по време на Втората световна война

По време на съветската окупация на Германия в края на Втората световна война Червената армия организира “бригади за трофеи”, които плячкосват безценни културни артефакти от музеи и библиотеки в Германия. Руснаците възприемат ограбването като акт на отмъщение и в крайна сметка конфискуват милиони книги и произведения на изкуството. В това число влизат и две копия на Гутенберговата Библия от университета на Лайпциг. Руснаците отричат да знаят нещо за местонахождението на изчезналия Библии до 1980 г., когато става ясно, че ценните книги са държани в библиотеки в Москва. Оттогава германското правителство прави няколко неуспешни опита да си ги върне. През 2009 г. руски правителствен агент успява да открадне една от плячкосаните Библии и се опива да я продаде на черния пазар за 1,5 милиона долара. По-късно крадецът е заловен, а двата тома възстановени.

  1. Библия на Гутенберг от библиотеката на Харвардския университет почти е била открадната

През 1969 г. Видо Арас се скрил в санитарното помещение на библиотеката на Харвардския университет и изчакал сградата да бъде затворена. След това се промъкнал на покрива и с помощта на въже достигнал прозореца на стаята, където се съхранява копие на Библията на Гутенберг.  Мъжът успял да извади двата тома от витрините, в които били държани, и да ги прибере в раницата си. Това, което не съобразил обаче, била тежестта на Библията. Оказало се невъзможно да се покатери обратно по въжето с нея. След като се борил известно време, кандидат-крадецът загубил контрол и паднал на земята от шестия етаж. На сутринта похитителят бил намерен на мястото, на което се приземил. Библията имала само незначителни поражение.

  1. Само 49 екземпляра са оцелели до днес

Днес за известно едва 49 копия на Гутенберговата Библия, които се съхраняват в библиотечни, университетски и музейни сбирки. По-малко от половината са пълни; някои се състоят само от един том или дори от няколко страници. Германия притежава най-много копия на Библията – 14, а Съединените щати –  10. Последната продажба на пълна Гутенбергова Библия се състоя през 1978 г., когато книгата се продава за 2,2 милиона долара. През 1987 г. единичен том е продаден за 5,4 милиона долара. Днес експертите оценяват пълното копие на Библията на повече от 35 милиона долара.

4 comments for “Гутенберговата Библия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *