Гласуваха декларация против промяна на повече от 6 000 думи в романа „Под игото“

Общински съвет- Кюстендил подкрепи предложената декларация от Огнян Атанасов, с която се обявява категорично против промяната на повече от 6000 думи и изречения в изданието на романа „Под Игото“ на авторката Нели Стефанова. Произведението на Вазов е част от културната ни памет. „Кощунство е 130 години след отпечатването на романа в сборника „Народни умотворения, наука и книжнина“, под редакцията на Захарий Стоянов да се правят промени. Общински съвет Кюстендил винаги е бил непримирим в опитите за подмяна на българската история, редуциране на учебния материал и по-конкретно отпадането на ключови литературни произведения, съхранили през вековете българския дух и идентичност.

Нашият град е градът на дядо Ильо Войвода и Ви призоваваме да защитите романа „Под Игото“.
„Не пипайте Вазов!“, се казва в декларацията.

3 comments for “Гласуваха декларация против промяна на повече от 6 000 думи в романа „Под игото“

 1. Да подмениш авторството на Патриарха на българската литература с гласуване е мерзост , низост и безотговорност , която отваря път към бездната ….
  Щом това се случва нищо добро не може да се очаква от възпитанието и образованието на бъдещите ни поколения ….

 2. Вълнуваме се, че се опитват да променят повече от 6000 думи от романа „Под игото“ на Иван Вазов, а НЕ СЕ ВЪЛНУВАМЕ ОТ ТОВА, ЧЕ МНОГО СКОРО НЯКОЙ ИСТОРИК, ИЗПЪЛНЯВАЙКИ ПОРЕДНАТА ПЛАТЕНА ПОРЪЧКА НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГОВЕ, ЩЕ ПРЕДСТАВИ ЕДНА „НОВА ВЕРСИЯ“ НА 100-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПЕТДЕСЯТНО (ХАРИЗМАТИЧНО) ДВИЖЕНИЕ!!!

  По какъв начин новото поколение български евангелски харизматични християни, ще бъде запознато с автентичната история на Петдесятното движение в България?

  Имаме ли поне една кратка енциклопедия, представяща личностите и събитията, формирали 100-годишната история на българското петдесятно (харизматично) движение – от 1920 до 2020 г.?!

  Имаме ли поне един сайт, където са качени снимки, архивни аудио и видео записи на свидетелства и проповеди от български петдесятни (харизматични) служители-ветерани?!

 3. Г-н Максиомов, книгата не е лоша. Нека покажем малко уважение към д-р Пеев за труда да събере всички архиви на мисията в едно издание. А това, че е спонсорирана от Пол Попов не е престъпление. До не много отдавна евангелски книги се издаваха с пари спонсорирани от бюджета на дирекцията по вероизповеданията, което е далеч по-груба намеса на държавата в делата на евангелските църкви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *