Героизма на Харалан и Ладин Попови

На 7 март 2019 година от 19.00 часа в книжен център „Гринуич“, София, бул. „Витоша“ № 37, ще се състои представянето на книгата „Харалан и Ладин Попови и „Славянската религиозна мисия“. Книгата е публикувана от изд. „Комунитас“, 2019. Неин автор е д-р Вениамин Пеев, известен богослов, поет и публицист.
Книгата е посветена на страданията и героизма на пасторите Харалан и Ладин Попови по време на следствието, така наречения „пасторски процес“  в периода февруари-март 1949 година. Д-р Пеев коментира и престоя на братята Попови в няколко затвора, по време на комунистическия режим в България. Проследява се и дейността на двамата братя след освобождаването им като активни дейци на „Славянската религиозна мисия“ в Стокхолм, Швеция.
Харалан и Ладин Попови са ангажирани с нелегалното снабдяване на българските християни с Библии, Новия завет и друга християнска литература, което води до втория шумен съдебен процес срещу петима сътрудници на мисията в България през септември и октомври 1979 година.
Книгата ще бъде представена от нейния автор, както и от Момчил Методиев в качеството на редактор и гл. ас. д-р Живко Лефтеров, научен консултант и рецензент на творбата.
Жителите и гостите на София, които проявяват интерес към темата и искат да научат повече за тези паметни и героични събития, са поканени да участват в събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *