Френските протестанти и национализмът

Във Франция предстоят избори на 30 юни. Как ще гласуват евангелските християни?

Защо Макрон загуби протестантския вот? До 2022 г. протестанти, включително евангелски християни (които са по-голямата част от протестанти във Франция), масово гласуваха за Макрон. Тези дни свършиха. Последните години от управлението на Макрон бяха много разочароващи за протестанти и евангелисти.

Какво се е променило? Няколко решения, които се сблъскват със ценностите на евангелистите. Последните закони за сепаратизма, имиграцията и проектът за евтаназия накараха все повече и повече евангелисти да оттеглят подкрепата си от Макрон.

Също така превръщане на абортите в конституционно право беше категорично осъдено от евангелските църкви.

Факторът на национализма във френските евангелски кръгове е от особено внимание. Френските евангелисти са срещу християнския национализъм във френски стил, знаейки, че в миналото всеки път, когато римокатолическият стил християнство и национализъм са се сливали, това е било за сметка на протестантските малцинства.

Много църкви насърчават членовете си да се включат индивидуално и колективно, във всички области на обществото за доброто на страната. Френските християни виждат необходимостта да проповядват Божието Слово и по-специално учението на Исус: да обичаме Бога и да обичаме нашите ближни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *