Франция: Глоба от 5 000 евро за цитат от Библията

Съдът задължи френски политик да заплати 5 000 евро глоба заради библейското си изказване за хомосексуализма – по време на интервю. През пролетта на 2014 г. бившият депутат на френския парламент, лидерът на Христиан-демократическата партия 70-годишната Кристин Бутин казва, че хомосексуализмът е мерзост, и цитира Левит 18:22, но подчертава, че никога не е осъждала хомосексуалистите; подчертава, че грехът им е неприемлив, но грешниците трябва да бъдат приемани. Въз основа на изказването й френската организация на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансполовите подава жалба в съда за „обществено подстрекателство към ненавист и насилие“. Днес, 2 години по-късно, решението на Апелативния съд потвърждава решението на Парижкия съд за 5 000 евро глоба. Кристин Бутин смята, че е имала пълното право да сподели мислите си по зададения въпрос за хомосексуализма, още повече, че в изказването си тя изрично отделя хората от техните действия.

11 comments for “Франция: Глоба от 5 000 евро за цитат от Библията

 1. Определено е имало и друг нюанс в изказването на политика, защото със сигурност твърдя,че споделянето на Евангелието на публични места,изповядването на християнската вяра може да се окаже дори по- свободно от тук в България при създадените нови условия. Моята позиция е,че не бива да заклеймяване с пет изречения внушаващи нетърпимост към западния свят като пропаднали и хладки християни, защото там Църквата въпреки проблемите които има извършва посветена мисионерска работа.Да не забравяме,че срещу хомосексуализма най- големия отпор е точно във Франция Париж.Или както ни казва и Словото,където се умножава греха се преумножава благодатта.Над 2 милиона е протеста срещу гей браковете в Париж от френската общественост и Църква.Може да се направи справка.Съвсем скоро се присъединяваме към група Благовестители в Парижкото метро, където християни от целия свят се включват.
  Пиша това с една единствена цел да се подкрепяме като Църква без да всяваме страхове или други емоции в братята и сестрите в България.

 2. Не разбирам защо ми задавате по този начин въпрос! Не, не ми ,“се струва майтап“! Достоверна информация може да има манипулативен характер,дори и неволно. Със сигурност сте забелязали,как валят страховити коментари и безкрайни „амин“под такива публикации.Кому е нужно!?
  Истината може да се употреби и по нездравословен начин! Не е нещо ново,от сътворението идва.Благословен ден ви желая!

 3. Иван Ганчев, айде стига с този фанатизъм за тези чипове. Аз първи ще си сложа. Преди беше електронната поща, след това разплащателни карти, сега са чипове. И всички фанатици вкупом ще се цъклят, като чуят за поредното научно постижение. Не се притеснявайте, светът скоро няма да свърши, поне не така, както си го представяте.

 4. Нов закон за религията във Франция с възможни рискове

  Президентът Емануел Макрон има за цел да принуди някои ислямски религиозни групи да станат регистрирани сдружения. Намеренията на правителството са „да гарантират свободата на поклонение“. Тъй като плановете за промяна на закона бяха направени публично достояние, Националният съвет на евангелските християни във Франция (CNEF) участва в „конструктивен обмен на идеи“ с представители на Министерството на правосъдието през последните месеци.

  Според CNEF, положителните аспекти на новия закон, биха били нова гъвкавост при използването на сградите и публични субсидии за заплащане на ремонти на църковните сгради с оглед на новите изисквания за екологична устойчивост. Но новите регламенти също така ще означават повече контрол върху средствата на религиозните сдружения, по-голяма зависимост от одобряването на местните органи и нови задължителни законови клаузи.

  „Без да отхвърля изцяло идеята за промяна на правния режим на сдруженията за поклонение, CNEF възнамерява да защитава свободата на поклонение, особено по отношение на свободнo провеждане на богослуженията, споделяне на религиозните учения сред членовете на църквата и свидетелстване пред останалата част от обществото „, се казва в изявление на CNEF.

  Евангелските църкви също подчертават, че новият религиозен закон трябва да отговаря на „нормалния живот“ на религиозните групи, „особено тези, които спазват закона от години и вече са претърпели достатъчно ограничения“. Трябва да се избягва всяко „стигматизиране“ на църквите, които до момента са под дирекетен надзор от страна на правителството.

 5. Почти идентично с нашия казус в България преди Нова година! Нищо ново! Фокуса ни е върху Благовестието по всяко време и начин. Тъмнината никога няма да се съгласи или да даде разрешение проповядване на Благата вест! Това дори е добър знак ,че тези които искат да живеят благочестиво ще бъдат гонени! Факт!

 6. т.е. както писахте по-горе

  споделянето на Евангелието на публични места,изповядването на християнската вяра може да НЕ се окаже дори по- свободно от тук в България

 7. Възможно е,аз имам лични наблюдения! Има много групи от по 3-4 души,които 24 часа са в различни точки на Франция и активно споделят Благата вест.По площади,паркове,метро и влакове.Свързват се с местните църкви и от други градове и Благовестието е начин на живот.Всеки ден.Към тях се присъединяват християни от цял свят.
  Разбира се аз съм съгласна и то е очевидно и факт, че по всякакъв начин със закони ще се опитат да спрат благовестието с оправданието да няма напрежение и опити за терористични атаки.,но по мое мнение конфронтацията е неизбежна! Затова тези групи от хора Благовестители са фокусирани единствено и само спасението на душите,като са наясно,че времето изтича!

 8. Говорим в частност за закона а техният е доста по-рестриктивен от нашия ако се прогласува

 9. Да напълно съм съгласна,при нас пипат още с кадифени ръкавици,но ако се отдаде случай не знам!

 10. Ислямистите във Франция изнудват Макрон да официализира исляма,като заплашват с неподчинение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *