Интервю с Пепи Славков от FaCe2FaCe

Hvalenie.com: Разкажи ни как се роди идеята за групата?
Групата се роди естествено – като следствие на едно дългогодишно приятелство. Но като че ли главните инициатори бяха все пак Вики Макаров и Иво Горчев. Благодарение на техните усилия през 2003 година направихме два концерта – в Шумен и в София, озаглавени „Обезпокоена от любов”. В Шумен свирихме Иво (соло китара, хармоника и флейта), Ноньо (бас), Явор (ударни) и аз – Пепи (китара и вокал), а за концерта в София се присъединиха към групата Дани (клавишни и саксофон) и Вики (соло китара и флейта). Така се появи група „Приятели”, която по-късно нарекохме face 2 face.

Както казах, ние си бяхме приятели – считаме, че това е най-важното за нас. С Дани се познавам още от времето на моето обръщение през 1990 г., с Вики сме приятели пак от толкова години. С Иво, Ноньо и Явор се сприятелих покрай нашето общо служение в църква „Блага вест” в Шумен. След време всички се свързахме в една група. За съжаление през 2005 година Вики напусна групата и основа своя. Така в настоящия момент във face 2 face сме петимата – Иво, Ноньо, Явор, Дани и аз – Пепи.

Hvalenie.com: А към какви църкви принадлежите?
Иво, Ноньо и Явор са от Шумен и са членове на ЕПЦ „Блага вест”. Дани е член на баптистката църква в София, а аз съм от Българска свободна църква „Света Троица” в София.

Hvalenie.com: Face 2 Face не е просто бенд, а служение. Виждате ли ефект от работата си?
Започнахме да осъзнаваме значението на нашето служение, чак когато видяхме отзивите за нашето творчество. Бяхме удивени от огромния брой прослушвания на нашите песни, отзивите на приятели и хора, които не познаваме. Ние наистина приемаме това, което правем за служение и това ни насърчава да продължим, въпреки трудностите. В нашия сайт (www.face2face.dir.bg) сме написали една мисъл на Антоан дьо Сент-Екзюпери: “Ако искаш да построиш кораб, не викай хората да събират дърва и не им възлагай задачи, а ги научи да копнеят за безкрайното и огромно море…”. Служението на твореца е да вдъхновява.

Hvalenie.com: А към кого е насочено служението ви повече – към вярващите или невярващите?
И към двете групи слушатели. Ние, всъщност не разграничаваме така слушателите. Пишем и изпълняваме това, което ни вълнува и преживяваме. Слушателите сами преценяват, дали това ги докосва и дали е важно за тях. Някои от песните ни са директно обръщение към невярващите и търсещите. Надяваме се, че песните ни имат добър ефект върху живота на всички.

Hvalenie.com: Наскоро свирихте с Васко Кръпката и други известни музиканти в концерт посветен на българския госпъл. Приема ли се такъв вид музика в България?
Това беше страхотно събитие в рок-клуб Fans в София. Мисля, че Васко Кръпката беше малко удивен от наличието на български госпъл и такава посещаемост. Но като цяло, българската християнска музика още няма място в оществото. Тя е фактор за протестантските среди, но не и за цялата общественост. Все още няма, например, присъствие на българска госпъл музика в ефира и музикалните класации. Все още на такъв тип творчество се гледа като на сектантско и некомерсиално. Но… предстоят много промени в бъдеще и дано Бог ни дава благодат и ние да станем съпричастни към  тях.

Hvalenie.com: Една от песни ви „Не напускай този свят” придоби популярност на български госпъл сингъл на годината. Би ли ни разказал за нейното написван.
Това е песен написана на един дъх. Предизвикана е от ужасяващата действителност на ненаказуемото разпространение на наркотици. Вече момчета и момичета на 12–13 годишна възраст са пробвали марихуана и други опияти. Това е наистина потресаващо и ужасно. Преди няколко години наш познат умря от свръхдоза – започнал с наркотиците на 14 години. Предложили му просто да опита. Днес младите са в опасност. Във време на духовно опустошение цялото общество е в опасност. И ние носим своята отговорност. Песента е призив за промяна и преоценка на ценностите.

Hvalenie.com: Какво планувате за в бъдеще?
Имаме нови неща, които са в процес на узряване и обработка. Най-близкото вероятно събитие е участието ни в турнето на www.bibliata.com в Стара Загора, Ямбол, Бургас, Варна и София. Също така работим и върху нашия албум.

0 comments for “Интервю с Пепи Славков от FaCe2FaCe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *