Епископите блоково подадоха пастирските си оставки

Епископите на Чили блоково подадоха пастирските си оставки след тридневната среща с папа Франциск относно случаите на педофилия в Църквата в Чили през последните десет години.
Роберто Пиермарини-Димитър Ганчев-Ватикана

„Съобщаваме, че всички присъстващи епископи в Рим поставихме пастирския си мандат в ръцете на Светия отец, за да може свободно да вземе решение за всеки един от нас“. Това заявиха днес епископите на Чили на пресконференция след тридневната среща с папа Франциск относно случаите на педофилия в Църквата в личи през последните десет години.

„Преди всичко, благодарим на папа Франциск за неговото бащинско изслушване и братско коригиране – заявяват епископите – но преди всичко искаме прошка, с болка, на всяка една от жертвите, на папата и Божия народ и на цялата страна за нашите тежки грешки и пропуски“.

„Благодарим на жертвите за тяхното постоянство и кураж, въпреки огромните личните, духовните, социалните и семейни трудности, които трябва да посрещнат, често между неразбирането и нападките на самата църковна общност“. Епископите още веднъж искат „тяхната прошка и помощ, за да могат да продължат по пътя за изцеляване на раните“.

„Тези дни на откровен  диалог са крайъгълен камък в процеса на дълбока промяна, воден от папа Франциск“, завършват епископите. „В общение с него, желаем да възвърнем справедливостта и да допринесем за възстановяване на направените щети, отново да запалим пророческата мисия на Църквата в Чили, чийто център трябва да бъде Исус. Искаме лика на Господа да засияе отново в нашата Църква за което ще положим усилия. Смирено и с надежда, просим от всички помощ, за да преминем по този път“.

1 comment for “Епископите блоково подадоха пастирските си оставки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *