ЕПИСКОП ГЕОРГИ ЙОВЧЕВ ОТРИЧА ДА Е СЪТРУДНИЧИЛ НА ДС

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕПИСКОП ГЕОРГИ ИВАНОВ ЙОВЧЕВ, СОФИЙСКО-ПЛОВДИВСКИ
До духовенството и верните на Католическата църква в България

Комисията по досиетата публикува тези дни данните за Висшия клир в Църквата. По този повод искам да изясня точните факти относно публикуването на моето име и обявяването ми, че съм бил доносник на ДС. Искам да поставя историята на това събитие в точното време в което се е случило това.

През 1986 г. като енорист на “Пресвето сърце Исусово” в гр. Раковски много пъти бях предупреждаван от тогавашните власти да не поучавам младежите в истините на вярата ни. Трябвало само да се ограничавам с възрастните вярващи.

Поради тази моя дейност на 7 януари 1986 г. в дома ми нахлуха началника на полицията в Раковски и двама души от ДС и започнаха да ме хулят и ми нанесоха тежък побой заканвайки се, че ще ме убият така както бяха убили о. Флавиян Манкин и о. Фортунат Бакалски. Това може да се удостовери със Съдебно медицинско удостоверение №53/86 г. След това о. Петър Изамски управляващ Епархията в това време беше задължен да ме премести в Дуванли малка енория в епархията ни. В противен случай му е било заявено, че ще бъда екстрадиран в най-отдалеченото място на България където няма католици.

Веднага след навлизането ми в длъжност енорист на Дуванли бях повикан в общината на село Калояново където бях посрещнат от началника на полицията, партийния секретар и кмета. Отново ми беше заявено, че ако продължавам да се занимавам с младежите неминуемо ще бъда естрадиран по периферията на страната.

През този период постоянно идваха при мен различни служители на ДС от Шесто управление под претекст, че е тяхно задължение да ме следят. Точно в този период есента на 1987 г. се е появила тази преписка в която се говори, че аз съм дал съгласието си да доноснича на ДС и това е огласено от Комисията по досиетата. Със сигурност мога да кажа, че никога не съм писъл доноси към ДС , както и самите служители на Комисията по досиетата потвърждават, че не съществува досие в което да се вижда, че съм доносничил писменно.

За мен това е безкрайно оскърбление, да ме наричат доносник най-върлите противници на църквата както се вижда аз съм бил тормозен, бит, преследван именно от тези служители на ДС и е недопустимо да им служа. Мога само да благодаря на Бога, че съм страдал за небесното царство на което съм служител вече като Епископ. Нека стане известно на вярващите, че всичко това са клевети и измислици по мой адрес за оронването на моралния ми престиж и на цялата Католическа църква в България.

Софийско- Пловдивски Епископ
Георги Йовчев

Пловдив, 19.01.2012 г.

2 comments for “ЕПИСКОП ГЕОРГИ ЙОВЧЕВ ОТРИЧА ДА Е СЪТРУДНИЧИЛ НА ДС

  1. Вярвам, че е било така. Би могло всеки който е бил разпитван а дори и някой който не е бил, да бъде писан като сътрудник на някой отдел, въпреки че не е. Правилно е да се гледат делата на хората и според тях да се преценява. Така че не всеки който е писан като сътрудник наистина е бил такъв – за това ми е било свидетелствано и вярвам, че е така.

  2. Първото, което трябва да направиш(говоря на ти, както ни е дадено от Него, като на брат)да се покаеш! Не да се извиниш, а покаеш! Не е задължително пред човек! Бог е вездесъщ,всезнаещ,всемогъщ,милостив,любящ и е „Началникът на земните царе“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *