Дяволска работа ли е лошото време?

Вчера мой познат ми каза, че му се е наложило да пътува. Вътрешно го съжалих, а с него и всички, които не само ще си подадат носа навън в този кучи студ, но и ще трябва продължително да понасят несгодите на мразовития сибирски вятър.

Наистина, тези дни през България и континента ни минава нова студена вълна. Термометрите в някои места в родината показват около -20 градуса. Бурният вятър прави студа още по-непоносим. Има бедстващи и замръзнали хора. И всичко това на фона на сякаш все по-зачестяващи природни бедствия и катаклизми през последните години.

На времето Богомил Райнов беше написал книга със заглавие „Няма нищо по-хубаво от лошото време“. Сигурно в тези дни много хора биха поставили под съмнение тази максима.

Много хора се питат: Какво е това? Игра на природата или Божие наказание? Някои се замислят дали не настъпва глобално застудяване. Други дори се чудят дали зад всички тези температурни изпитания не стои Сатана и неговата армия от демони.

Разбира се, нашият противник, дяволът, съществува и на него трябва да се гледа сериозно. Той е все още активен и има ограничена сила над естествения свят. Той използва всичко, което му падне под ръка, за да отклонява хората от поклонение на Бога. Защо тогава да не може да влошава и времето? Колко пъти съм чувал оправдания от сорта: „Вчера беше много студено, не можах да дойда на църква!“

Но ако Сатана може да влияе на времето, това е само с Божие позволение и в определени граници. На Сатана беше позволено да измъчва Йов, за да го изпита, и това включваше Божи огън – вероятно светкавици, които изгориха слугите и стадото на Йов (1:16), както и силна буря, в която намират смъртта си децата му (ст.19).

Някои дори вярват, че така както дяволът можеше да имитира Божиите знамения и чудеса, той може да причинява и бедствия, които според тях са вид знамения (Изход 7:8-13).

Според Библията обаче Бог, а не Сатана е този, който контролира времето:

„Всичко, което Господ иска, Той го прави – на небето и на земята, в моретата и във всички бездни. Той издига облаци от земните предели, прави светкавици при дъжд, извежда вятър от Своите хранилища“ (Пс. 135:6,7).

Бог кара вятъра да духа, дъжда и снега да валят, слънцето да изгрява и залязва и термометърът да се покачва и понижава. Той е Инженерът, изобретил светкавиците и облаците. Той е Авторът на цялата вселена.

Бог контролира всичко, включително времето. Но понякога суверенният Бог допуска нашият противник да използва и времето, за да ни изпита, дисциплинира или дори накаже (2 Царе 12:17-18). По същия начин той допуска хора да извършват грехове и зли постъпки.

Бог допуска това, защото ни е дарил свободна воля. Неслучайно много от нещастията в живота са причинени от хора. Бог е свят и Той не може да греши или да бъде източник на зло (Яков 1:13-17). „Всяко добро дарение и всеки съвършен дар идва отгоре.“ (ст. 17) И ние знаем, че дори в нашата болка, страдание и несгоди, Неговата невидима ръка е с нас.

Каквато и да е причината за бедствията и лошото време – изпитание от Бога, позволено от Твореца демонично въздействие върху природата или просто зли деяния на хора – ние знаем че страданието не е безсмислено. А за тези, които са предали живота си на Бога, то действа за добро. „Всичко съдейства за добро на тези, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение“ (Римляни 8:28).

Някой беше каза: „Няма лошо време; има време, което ни създава лоши преживявания.“ Може би чрез лошото време Бог ни изпраща послание да се осланяме само на Него за нашата сигурност, прехрана и благоденствие.

В началото ви казах за моя познат, на който се наложи да пътува. Няколко часа по-късно му се обадих отново. Бяха изпратили нова мотриса, но и тя се счупила. Казах, „Все трябва да има нещо хубаво в цялата ситуация?“ Той отговори, „Има парно, все още имам храна и вода, а природата навън е прекрасна.“ Не знам защо Бог допуска това бедствие. Едва ли „няма нищо по-хубаво от лошото време.“ Но със сигурност и в лошото време има нещо хубаво.

п-р Т. Трифонов, БПЦ „Нов живот“ – Варна

4 comments for “Дяволска работа ли е лошото време?

 1. Брат Максиме да не ви дойде някой нов мисионер в Бургас пак по замръзнало морето тази седмица?

 2. В Библията пише:“…никой град не го е постигнало бедствие и то да не е било заповядано от Бог!…“
  По памет цитирам.
  От 1979 година повярвах в Господ Исус Христос.
  За пържи път влязох в ЕПЦ Стара Загора.
  В началото от много радост и ентусиазъм приемах всичко което се говореше.
  Мислех си,че се намирам в Божия територия и всички с които си викахме брат или сестра са ангели Божии.
  Много скоро бях ужасно разочарован.
  И ако внимателно се вгледаме на какво ниво е днес Християнството на много“братя и сестри“
  никак няма да се учудя ако започне да вали огън и сяра от небето!
  В никакъв случай времето не може да бъде дяволска работа!
  В никакъв случай дявола нищо нито за миг не може да направи,ако Господ Исус Христос не допусне!
  Четете Библията!
  Вижте историята на възлюбления Божии народ Израел.
  Когато те живееха угодно пред Бога бяха процъфтяваща нация като всичките им врагове трепереха от страх пред тях.
  Когато Израел обърнеше гръб на Бога и заживяваше в грехове и мерзости Бог оттегляше от тях закрилата си и ставаха презрени роби на нечестиви и омразни на Бога народи.
  И сега когато почти в никоя Евангелска църква не се проповядва и ЖИВЕЕ!!!правилното Евангелие защо се чудите на катаклизмите?
  Ако се продължава да се живее блудкаво Християнство бъдете сигурни,че и по-лошо ще става!
  За верните Християни,проповядващи и живеещи правилното Евангелие Господ Исус Христос ще има грижата да Ги скрие и опази от всяко бедствие!
  За това не мисли кое е дяволска работа,а мисли,проповядвай и живей по правилното Евангелие,угодно и за слава на Господ Исус Христос!
  Защото сега сме в благодатната диспенсация-време в което Господ Исус Христос слуша твоята молитва.
  Но идва време когато никоя молитва няма да бъде чута и приета от Господ Исус Христос а Бог ще излива яростния си гняв.
  Веднъж Бог го направи по времето на Ной.
  Направи го и със Содом и Гомор.
  Нима сега времената не са“узрели“за това?
  Масови аборти,изневери,разводи,предатели,хомосексуални пастори,борби за власт,влияние и пари в църквите.
  Истината е смазана и потъпкана-какво още очаквате?

 3. „На времето Богомил Райнов беше написал книга със заглавие „Няма нищо по-хубаво от лошото време“. Сигурно в тези дни много хора биха поставили под съмнение тази максима.“ (п-р Т. Трифонов, Варна)

  Прочетох горното есе на тема „Дяволска работа ли е лошото време?“ с интерес. Написано е с добър стил и убеждението, че Бог е Промислител дори и за климатичните капризи. Аз също вярвам в промислителната функция на Твореца.

  Ще призная обаче, че много ме смути позоваването на афористичното заглавие на романа на Богомил Райнов – „Няма нищо по-хубаво от лошото време“. Бих оправдал такова позоваване само ако е направено иронично и критично към автора и неговата книга (дано е така!). Иначе името на писателя и точно този роман не би трябвало дори да се споменават в писания и проповеди на вярващи хора. Богомил Райнов е ПЪЛЕН АНТИПОД на своя баща Николай Райнов, който макар и да не се числи 100-процентово към християнските творци, все пак бе личност с духовни интереси. Богомил Райнов обаче бе един от най-жестоките комунисти в гилдията на българските писатели. Радой Ралин го бе нарекъл „Погодил Номерайнов“ и то – с основание! Ако п-р Т. Трифонов се бе поинтересувал за него (в интернет има показателни материали), едва ли щеше да се позове на него. Аз съм чел на времето повечето романи на другаря Б. Райнов, защото ни задължаваха тогава, и знам със сигурност, че героят в „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ – българският шпионин Емил Боев, който се бори срещу Запада – носи някои черти и пристрастия на своя създател. Днес Б. Райнов не фигурира в програмите по български език и литература, където са възстановени мачканите и клеветени от него родни автори (Атанас Далчев, например).

  Затова бих препоръчал в писмени или устни изяви на християнски автори да се внимава какви илюстрации и аналогии използваме. Ако споменаваме имена и данни на отрицателни и отречени от историята лица, да поясняваме, че ги посочваме като ОТРИЦАТЕЛНИ илюстрации. Изхождам от определени принципи на екзегетиката и омилетиката.

 4. Няма братко няма никой – морето се стопи леда отплава пастирската гилдия същата остава. Г-н Динков като учението много ти се отдаваше що не професьор ми шефьор? Не може всички да сме шофьори и професори – все някой трябва да работи за хляба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *