Духовната криза като дефицит на свободата

berov1_120[1]д-р Христо Беров

Кризата в България се задълбочава. Може да се види много ясно вече не само от България, но и от чужбина. Българинът, който търси възможности за физическото си оцеляване, често забравя, че духовната криза – на индивидуално ниво, както и в обществото като цяло – е именно истинският проблем.

В едно общество, което е засегнато от бездуховност, не може да има нормално функционираща политическа система, не може да се създаде икономическа среда за задоволяване на материалните потребности, не може да съществува спокоен начин на живот за хората.

Свободата – истинската свобода – е свободата да останем духовни. Свободата от греха е онзи стремеж на хората в обществото, който често се насочва в посока на материални, консуматорски интереси. От своя страна последните ограбват силата на духа и водят до дефицит на свобода, на свободна воля. Хората се самозаробват, за да могат да бъдат заробени и от други.

Изходът от ситуацията е единствено чрез духовно новорождение. Само по този начин би могло да се излезе от омагьосания кръг на съвременните икономически зависимости. Свободата да се предадеш в Божиите ръце се гради не на страха за насъщния или за работата, а се основава върху вярата и доверието в сигурните ръце на Бога. Единствено с Божията помощ човекът би могъл да се освободи от зависимостите на съвременния свят, които имат една единствена цел – да го превърнат в роб на човешката, а не на Божията воля.

Последиците от всички тези тенденции са отчетливо видими в България. Те са разпознаваеми като големи букви в книгите на първолак. Но мнозинството от хората не могат да ги разпознаят, защото гледат, а не виждат, слушат, но не чуват.

Свободата, ако е само човешка, егоистична, а не богодарувана, води до наслагване на различни симптоми. Свободата е силен инструмент, с който би могло да се работи абсолютно всичко. Превръщането на свободата в собствена себеправедност довежда до израждането й. След това подмяната на терминологията в обществото довежда до самата липса на свобода.

Парадоксът, че лекарят ходи болен, а обущарят без обувки може да се илюстрира по-нагледно, в случай че просто се разходим из политическата реалност на страната и направим кратък разбор на политическите партии в 42-рия парламент.

Къде остават хората, които като вярващи в Бога живеят според Божия закон? Те остават извън политическото представителство на страната. Защото разбират свободата като свобода от греха, като свобода, за да търсят пътя към Бога, да бъдат с Него.

Тази политическа система в България няма да издържи много. Някои хора се освещават, когато са изправени пред такива предизвикателства. Други се освещават чрез безкрайно дълготърпение. Важно е да не загубят онази свобода, която Бог им подари. Тя е по-важна и от правата на гражданите и от свободите според светското право на държавата.

14 comments for “Духовната криза като дефицит на свободата

 1. Много точен анализ. За съжаление това което виждам от евангелистите по протестите е скачане и викане. Пост и молитва практикуват много малко. А духовност от скачане и викане май не идва…

 2. Случващото в страната ни никой не го интересува? От така наречените:“ Апостоли, Пророци, Благовестители, Пастори и Учители“, СЪС ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА МАЛЦИНА БОЖИИ СЛУЖИТЕЛИ, които се виждат явно на протестите и във интернет пространството! Тези така наречени “служители“ са сигурно много ангажирани със своите вътрешно- външни църковни, програмни и евангелизацинни дела, че и дори вече не забелязвам във ФБ.

 3. Случващото се в страната ни е проекция на случващото се в църквите. Има протести в църквата с-щу предателите агенти , но нищо на практика не се случва. Същото е и с протестите пред парламента. Ние християните трябва да се противопоставим на предателите. Визирам Еленков , Белев , Т.Ангелов и всички останали за които има информация , че са се поклонили на структурите на ДС. Но понеже очаквам това да не се случи , за това ще идват още проблеми. Ако обаче процесите на очистване почнат , то и за държавата ще дойде добро време.

 4. Petio,възхитен съм от желязната ти логика!Сега вече се изясни:
  Васил Еленков е забъркан в енергетиката (повишаването на цените)!
  Благовест Белев режисира (и манипулира)всички предавания по националната телевизия!
  Тео Ангелов е стратег на изборните фалшификации!
  А, що се отнася до тези,които:“… са се „поклонили“ на структурите на ДС…(!?)“Само за момент се смири и попитай Бог,как ли би постъпил на тяхно място?

 5. Николов не пропускай и досието на Куличев за което пред всички пое ангажимент да обнародваш като негов приближен. Работиш ли и по този казус?

 6. За „досие на Куличев“ защо ме питате мен ? А относно въпросът как Бог би постъпил на мястото на тези които са се поклонили на ДС , как мислите ? Той щеше ли да стане сътрудник на ДС ? Любене , теб питам ? После и Господ ще те пита …

 7. до Petio-(корекция)
  Да се чете:“…Само за момент се смири и попитай Бог,как ти би постъпил на тяхно място?“

 8. Петьо Петьо докато вие скачате по площадите с Пилев пасторите стягат нова християнска партия в която подават заявка и преломско участие и Еленков. Как ви се струва популизма да спре само до тук?

 9. Брат Петьо голяма горчивина има в сърцето ти от тази непростителност. Да се молим Бог да те очисти с огъня на Святия дух за да си свободен в спасението а не вързан с горчиви връзки като Юда!

 10. Нямам горчивина в сърцето . Искам да има процес на изчистване на църквата от предателите. Тогава ще имаме и благословение. Сега враговете на Бог управляват в църквите и за това същото се случва в държавата ! Почна процес на протест с-щу статуктвото на агентите м-ду християните и ето виждаме , че това се случва и в обществото. Такава е връзката.

 11. Не знам какво смятат другите дискутиращи по въпроса за досиетата. Наистина много се изписа до тук. А за досието на п-р Куличев се обръщам лично към г-н Петьо Николов защото той лично пое ангажимент преди няколко месеца „да види какво може да направи”. Подсещаме го от време на време защото бързо позабрави поетата отговорност.

 12. Извънредно много може да се пише,но полза никаква.
  Господ ще си издигне Християни с мощно служение със силата и благодатта на Светия Дух!
  Дори и най-неграмотните духом ще видят и разпознаят Истината Христос в тяхното служение.
  Омръзна ми да гледам и слушам доктори по богословие и разни велики авторитети да говорят авторитетно глупости!Човешката мъдрост няма нищо общо със Светия Бог!
  Господ е над всички човеци и ситуации!Всемогъщия Бог скоро ще се намеси и изяви волята си!

 13. г-н Влаев
  Вие ап. Павел ли имате предвид като д-р по богословие или някой друг?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *