Ден в памет на жертвите на комунизма в „Св. София”

Денят за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари ще бъде отбелязан в понеделник, в столицата с панихида в църквата „Св. София” от 11 часа, съобщиха от гражданските организации на репресираните от диктатурата на БКП.

Досегашните поклонения бяха провеждани пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК, в района, който миналата година претърпя продължителен ремонт. В различни градове на страната се очаква Денят да бъде отбелязан също с поклонения и панихиди.

Денят за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари се отбелязва официално в България от 2011 г., когато правителството на ГЕРБ взе решение за това по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). Идея за отбелязването на тази дата е представена пред президентите от политически емигрант и известен филантроп Дими Паница.

Изборът на 1 февруари като дата за отбелязването на паметта на жертвите на комунистическия режим не е случайна. На 1 срещу 2 февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на Първи и Втори върховни състави на „народния съд” и са разстреляни тримата регенти княз Кирил Преславски, Богдан Филов и ген. Никола Михов, бившите министър-председатели Добри Божилов и Иван Багрянов, както и 22 бивши министри, 8 царски съветници и 67 народни представители от 25-то Народно събрание (1940-1944).

Това е най-масовото изпълнение на смъртни присъди в историята на България и е част от терора, който БКП провежда върху българския народ след 9 септември 1944 г. в условията на съветска окупация и по предписания от Кремъл. С другите присъди на останалите 13 върховни състави и 68-те областни съдебни състави е ликвидиран държавния, политическия и военен елит на България и разрушен генетичния код на българската нация. Тази година ще се навършат 71 години от „кървавия четвъртък” на 1 февруари 1945 г.

9 comments for “Ден в памет на жертвите на комунизма в „Св. София”

 1. Тежки дни, но опасявам се, вече забравени. И не само това! Някои още плачат за „хубавото време“, когато „всичко беше почти безплатно“. Дали?

 2. през 1944 г.бях на 14 г.,НО ЯОМНЯ СЪБИТИТА ОТ ТАЗИ ГОДИНА:ПРИСЪСТВАХ НА О0ТВАРЯНЕТО НА ВРАТИТЕ НА СЛИВЕНСКИЯ ЗАТВОР,НАБ;ЮДАВАХ ПОСРЕЩАНЕТО НА ПАРТИЗАНИТЕ ОТ ХИЛЯДИ СЛИВЕНСКИ ГРАВДАНИ,ПОЧТИ ВСИЧКИ СЛИВНАЛИИ ПОСРЕЩНАТА ТЪРЖЕСТВЕНО СЪВЕТСКАТА АРМИЯ С ПЕСНИ,ВИКОВЕ,РАЗДАВАНЕ НА ПЛОДОВЕ.ИМАМ СПОМЕНИ И ОТ НАРОДНИЯ СЪД.АС ЦЕ3Л ЛИЧНО ОТМЪЩЕНИЕ ДОСТА ХОРРА ПРЕДИ СЪДА БЯХА ИЗБИТИ,НЯКОЙ ОТ ТЯХ СЪВСЕМ НЕВИННИ.НАРОДНИЯТ ШСЪЩО ПОЛИЖНИ ПОДБУДИ ОСЪДИХА И НЕВИНИ ХОРА./НО ПОВЕЧЕ ОТ ПОДСЪДИМИТЕ ЗАСЛУЖИХА НАКАЗАНИЕТО СИ ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ОТ ТЯХ СТРАШНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

  ОЧЕВИДЕЦ СЪM НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.БЕШЕ ТОПЪЛ ПРОЛЕТЕН ДЕН НА 44 Г.ИЗЛЯЗОХ ДА СЕ ПОРАЗХОДЯ ВГРАДА.КОГАТО МИНАХ КЛУЦОХОРСКИЯ МОСТ НА РЕКА АСЕНОВСКА НА ПЯЛОЩАДЧЕТО ПРЕД ПОПУЛЯРНА БАНКА ВИДЯХ МНОЖЕСТВО ХОРА С ТЪЖНИ ФИЗИОНОМИИ,НЯКОЙ ПЛАЧЕХА.КОГАТО ПРИБЛИЖИХ БЯХ ПОТРЕСЕН ОТ ГЛЕДКАТА.НА ПЛОЩАДЕ ЛЕЖАХА ТРУПОВЕТЕ НА ДЕСЕТКИ ЖЕНИ,ДЕЦА,СТАРЦИ.БИЛИ ИЗБИТИ ЗА НАЗИДАНИЕ ПОНЕЖЕ ПОМАГАЛИ НА НА ПАРТИЗАНИТЕ.НА ПЛОЩАДЧЕТО ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ХАДДЖИ ДИМИТЪР СЪЩАТА ГЛЕТКА-ТРУПОВЕ НА ЖРНИ И ДЕЦА И ПЛАЧЕЩИ НАБЛЮДАТЕЛИ. СЛЕД 9.9.44 Г.СЪЩО ИМАЧЕ ИЗБИТИ НЕВИННИ , НО НЕ СЕ СТИГНА ДО ТАКИВА ЧУДОВИЩНИ ЗВЕРСВА.НАИСТИНА ДНЕШНИТЕ ВЛАСТИ ОБЯВИХА ИМЕНАТА НА ДОНОСНИЦИТЕ НА ДС,НО НИЩО НЕ НАПРАВИХА ДА БЪДАТ СЪДЕН УБИЙЦИТЕ НА НЕВИННИ ХОРА.

 3. Комунизмът е безбожен, измамен, беззаконен,неправеден и престъпен тоталитарен строй, както е определено чрез закона от 2000г.и има същите нечестиви безбожни характеристики и дела като на ДЯВОЛА и всички останали безбожни лъжеучения и политически власти като фашизма, сталинизмът, ислямът и други лъжеучения, при които с ИЗМАМА истинският Бог е заменен с дявола, който е злият, горделив, разбойник,измамник,крадец и убиец- Същите нечестиви и безбожни цели и характеристики имат всички вдъхновени и управлявани от дявола безбожници,лъжеучения и власти – ИЗМАМА, ГРАБЕЖ И УБИЙСТВО като дявола-престъпления срещу човешките права и срещу Бог! Няма начин да не разпознаете източника, ако видите какви са делата, целите и плодовете-на дявола са разрушаващи живота, напълно противоположни на Бог, Който е истинен, праведен, милостив, спасител, любящ, справедлив.

 4. В материала и в коментариите се прави равенство между комунизма и фашизма най-малкото, като тази теза се доразвива от някои дотам че даже се обявява комунизма за по-лош или по-престъпен. Не съм съгласен, според мен има много голями разлики – едната е че фашизма и фашистите убиват около 6 милиона евреи, което за хора които претендират да са християни би трябвало да има значение, няма да пиша защо, всеки е чел или може да прочете в Библията.
  Относно присъдите на регенти, министри, и народни представители трябва да се каже че това са хората които са отговорни за присъединяването на България към пакта с фашистка Германия (депутатите които са гласували също), нещо повече – България е обявила война!!! на Великобритания и САЩ, което е уникално в българската история. Великобритания и САЩ впоследствие бомбандират и разрушават София при което загиват само мирни и невинни хора.
  На мен лично сега (когато няма смъртно наказание поне в Европа, в САЩ има) също присъдите им ми се струват тежки, но тогава е било време когато се е водела война (започната от Германия) при която загиват милиони. В България преди 9-ти са убити много невинни включително и деца – което при комунизма не е било никога.

 5. Коментарът на „Емануил“ е интересен. Има верни и неверни неща. Базата за разграничение между фашизма и комунизма само по отношение геноцида на избитите евреи обаче не е достатъчен аргумент, за да се твърди, че комунизмът е „по-добър“ от фашистките идеологии. Какво да кажем за милионите избити без съд и присъда в сталинистките лагери като Гулаг? Какво да кажем за стотиците избити в Белене, България? Какво за кажем за фарсовите процеси срещу християнски дейци в Съветска Русия, съветска Унгария, съветска Румъния, съветска България? Какво да кажем за опита да се премахне религията изобщо в комунистическа Албания? Какво да кажем за затворените християнски църкви, синагоги, джамии и други храмове, които са превърнати в конюшни, кина, куклени театри и пр. в комунистическите страни?

  Какво да кажем за твърдението на хора като п-р Харалан Попов, който е знаел какво приказва: „Нацистите бяха жестоки, а комунистите бяха и жестоки, и сатанински лукави. Това на практика е единствената истинска разлика между тях“ (Изтезаван заради вярата си, стр. 31)?

  Позволете да Ви попитам, драги Емануил – НА КОЛКО ГОДИНИ СТЕ?

 6. Благодаря Ви за комплимента г-н Пеев. На 47 години съм. Във Вашият коментар се сравнява комунизма и фашизма изобщо! Докато на мен основната ми мисъл беше сравнение от гледна точка на вярващи християни! И съответно базата за разграничение между фашизма и комунизма по отношение геноцида е достатъчен! Аргумент. България се е присъединила към пакта с фашистка Германия и носи повече или по-малко отговорност, въпреки че евреите в България оцеляват до края на войната.
  Иначе Ви разбрах аргументите че комунистите са преследвали християни и други религии разрушавали са и са затваряли църкви най-вече по време на сталинизма, впоследствие сталинизма беше отхвърлен от самите комунисти и го определяха като „култ към личността“. При фашизма такова преследване няма, нещо повече доколкото знам фашизма (за съжаление) е подкрепян от църквите в Европа преди и през войната, вкл. Протестански (в Германия), католическа и даже православни. Не съм сигурен, чел съм че се е служело за победата над болшевиките, но накрая болшевиките побеждават и явно че такава е била Божията воля. Смятам че човек и да е антикомунист не трябва да стига до такива крайности че да оправдава или още повече да подкрепя фашизма особено хора християни.
  Съответно не съм съгласен с твърдението на п-р Харалан Попов което цитирате. Смятам че фашистите са били по-жестоки и то именно най-вече към еврейският народ. И второто също не е вярно понеже в Библията, цитирам по памет, се казва само за Господ Исус Христос че в думите му няма лукавщина. Иначе и при комунизма и при фашизма и при демокрацията има лукавство, няма как да няма.

 7. Все пак сте много млад човек, драги Емануил! Към 1989 г., когато падна тоталитарният режим, сте бил едва 20 годишен, което подсказва, че нямате солидни спомени за дивотията, наречена комунизъм. Ще Ви призная, че познавам не само марксистко-ленинско-димитровско-живковистката теория на комунизма, тъй като съм държал съответните изпити след прослушани курсове(Диамат, Истмат, Политикономия, История на БКП) в три български учебни заведения, но и съм свидетел на практическото приложение на тази дивотия.

  Не е вярно, че извращенията на комунизма трябва да се свързват само със сталинисткия период! Тодор Живков не бе сталинист, но в негово време у нас се затваряха евангелистки и православни църкви (знам конкретни случаи), изключваха се вярващи студенти от университети и други учебни заведения, уволняваха се активни християни, пастири бяха интернирани. Организира се и се проведе през 1979 г. фарсов процес срещу петима евангелисти, които получиха ефективни присъди за включване в дейността на шведската „Славянска религиозна мисия“. Правиха се постоянно обиски в домовете на християни и се изземваха всякакви религиозни книги и пособия, включително Библии и Нови завети, които се унищожаваха. По времето на комунизма цареше един постоянен терор срещу религиозните представители и институции. Това бе на всички нива. По това време Вие, както изглежда, сте бил невръстно момче, та няма как да ги знаете тези неща. Незнанието, прочее, не е порок!

  Вашето „несъгласие“ с писаното от д-р Харалан Попов обаче няма никаква историческа стойност. Прочетете двете му книги, които не са писани по метода „чул-недочул“ и „разбрал-недоразбрал“, а по собствените му преживявания по време на дивотията на „пасторския процес“ през 1948-9 г., 13-годишната му ефективна присъда и страданията му по комунистическите затвори (до 1962 г.), клеветите и манипулациите срещу него, режисирани у нас до 1980 г. и отказът на живковистите тленните му останки да бъдат погребани в родината му след това. Тъй че по-добре да не дискутирате „правотата“ или „неправотата“ на този български герой, за да не се излагате.

  Позволете ми един последен въпрос: „Защо се опитвате да съпоставяте и разграничавате фашизъм и комунизъм в полза на последния, за чиято идентичност са се произнесли много зрели и компетентни хора?“ Защото, ако трябва да измерваме щетите на тези две дивашки политически системи с цифри, то ще трябва да признаем, че комунизмът просъществува значително по-дълго време от фашизма и милионите избити през този период няма как да бъдат преброени. Много по-страшните щети на комунизма обаче са духовните, психическите, моралните, от които не можем още да се избавим…

 8. Ще добавя г-н Пеев във връзка със статията и вашите коментари, че именно фашистка Германия започва войната, напада Франция, Великобритания и други страни в Европа, а после и Съветският Съюз, загубва войната и е окупирана като е разделена на окупационни зони едната от които е на Съветския Съюз. Държавите в Източна Европа вкл. България попадат в сферата на влияние на Съветския Съюз и това е договорено! от страните победили – САЩ, Великобритания, Съветски Съюз и други. По този начин се стига до съветска окупация и установяване на комунизъм в България и други страни, който продължи както сам пишете по-дълго. Смятам че иначе не би се стигнало до съветска окупация и комунизъм в България и в други страни, а и в част от самата Германия.
  Сега и съвременна Русия е вече напълно капиталистическа страна.

 9. Драги Емануил, почти напълно съм съгласен с казаното в последния Ви коментар и не оспорвам почти нищо! Имам известни съмнения за твърдението Ви, че „Сега и съвременна Русия е вече напълно капиталистическа страна“. Нито Китай, нито Русия са такива „кампиталистически страни“, въпреки отказа си от марксисткото разбиране за икономиката.

  Като жив свидетел на издевателствата на комунистическата система у нас, моята задача е да говоря за тях. Напълно отричам всяка фашистка диктатура като антихуманна и безнравствена, но всичко, което кажа за фашизма, ще бъде теоретично. Не го познавам от опит, защото не съм живял тогава. Всичко, което казвам и ще казвам за комунистическата диктатура у нас обаче, е резултат от запознаване с теорията й и от личните ми преживявания (страдания). Подкрепям напълно аналога, който покойният президент д-р Желев направи в класическото си изследване „Фашизмът“ за двете тоталитарни системи. Неговата формула е ФАШИЗЪМ=КОМУНИЗЪМ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *