Боб Яндиан: Тайната зад всяко съживлението

Всяко съживление започва с обръщане или завръщане обратно към силата и действието на Светия Дух. През 1900 г. на улица „Азуза“ има много църкви, но малко от присъствието на Светия Дух се проявява в тях. По същото време в Топека, Канзас водачът на малко библейско училище от 40 вярващи, ги предизвиква с думите: „Имате една седмица, за да намерите библейски доказателства, че сте изпълнени със Светия Дух“.
Те започват да изучават Библията и в края на седмицата всички 40 души стигат до едно и също заключение. Така в това библейско училище в Топека, Канзас, избухва съживление. То се разраства, хората започват да пътуват от Тексас и други места, за да бъдат докоснати от съживлението, което се случва в Канзас.
Мъж от Хюстън пътува до Канзас, за да научи за Светия Дух и какво се случва, когато човек бъде изпълнен с Него. Той се връща в домашната си църква, проповядва за изълването със Светия Дух и съживлението започва в Хюстън.
Докато той е там, служител от Лос Анджелис гостува, чува го и също е изпълнен със Светия Дух. Той се връща в църквата си в Азуза и в Калифорния избухва съживление. Често се позоваваме на Съживлението от Азуза, но то започва в Топека. Много петдесятни деноминации водят началото си от това съживление. 
Между 1900-те и 40-те години има голямо отдалечаване от Светия Дух. Обикновено започва, когато християните се смущават от проявата на говорене на езици или дарбите на Светия Дух. Те се колебаят да поканят гости в църквата, защото се страхуват, че някоя сестра ще говори на езици, а няма да има кой да тълкува.  Те се смущават от Светия Дух, третият член на Божеството, който се движи свръхестествено в църквата.
Целта на дарбите на Духа и особено на изпълването с Духа, е силата за евангелизиране. Библията казва, че говоренето на езици може да накара грешника да каже: „Наистина, Бог е на това място!“
Това, което някои християни смятат, че е смущаващо относно проявяването на Светия Дух, е самата сила на Бога, която привлича хората. „Ще получите сила, когато Светият Дух дойде върху вас. И ще бъдете Мои свидетели в Ерусалим“ (Деяния 1:8). Крайната цел на Светия Дух е да ни изпълни с Божията сила, за да водим хората към Исус. Основната цел на Светия Дух е да даде възможност за ширене на евангелието.
Днес по-либералните църкви не проповядват за изпълване със Светия Дух. Вярвам, че духовната атмосфера в нашето християнство е подобна на тази в началото на 1900 г. преди голямото съживление. Същата атмосфера присъства и преди харизматичното движение от края на 60-те и 70-те години.
Няма две съживления, които да протичат еднакво. И въпреки това всички започват по един и същи начин, когато вярващите започнат да копнеят за кръщението и изпълването със Светия Дух и силата Божия за споделяне на благовестието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *