Баницата, пшеницата и последните времена

Alexander Atanasov

Баницата, пшеницата и последните времена

Преди два дена някой публикува в групата снимка и рецепта за домашна баница. Това много ме изненада и реших на свой ред да потърся и публикувам някоя моя снимка с храни, които съм снимал. След като отворих отново фейсбук публикацията и снимката на баницата я нямаше, но за това пък аз попаднах на нещо, което бях запаметил неотдавана. Това е снимката, която виждате в публикацията и тя дава информация за страните с най-голям добив на пшеница в света.

Преди години направих изчисление какво бе текущото съотношението на цените на пшеницата спрямо ечемика на Чикагската стокова борса. Съотношението тогава бе доста различно от това в Откровение 6:6, където се казва, че когато Агнето ще отвори третия печат, един хиникс пшеница ще струва колкото три хиникса ечемик или един динарий. През първи век един динарий обикновено е била средно-дневната надница на един работник, докато един хиникс зърно е била минималната дневна нужда на един човек от храна. Тогава си помислих, че ще бъде добре да следя цените на тези две борсови стоки.

Наскоро обаче, осъзнах, че съотношението в цените на тези стоки ще зависи най-вече от световния им добив, като повишаването на цената на пшеницата ще отразява по малкият й съвкупен добив спрямо нейното търсене на международните пазари.

В същото време от текста в Откровение 6:6 виждаме, че производството на дървено (маслиново) масло и вино няма да бъдат повлияни (повредени) така, както на пшеницата. Интересно е, че маслиновото масло и голяма част от виното се произвеждат най-вече в страните около средиземно море. Тук изключвам големи производители на вино, като Чили, Аржентина и щата Калифорния.

От друга страна, на графиката в публикация виждаме кои са големите производители и износители на пшеница, сред които са Русия, Канада, САЩ, Австралия, Аржентина, Франция и Украйна.

Преди третия печат, в Откровение 6:3,4 се говори за втория печат, след чието отваряне ще бъде отнет мира от земята. Това ме кара да мисля, че е възможно в следствие на военни конфликти да има по нисък световен добив на пшеница, което ще повиши търсенето и цената й. От текста заключавам, че в страните производителки на маслиново масло и вино ефекта от военни конфликти няма да има толкова негативен резултат, колкото в страните добиващи пшеница.

Споделям тези разсъждения на фона на изострящата се ескалация между Иран, Русия и Турция от една страна и Израел и Съединените щати от друга, като напрежението между тях расте с всеки изминал ден. В картината можем да включим и конфликта между Иран и Саудитска арабия, които също се борят за надмощие в Близкия изток, както и напрегнатите търговски отношения между Китай и САЩ.

Окуражаващото е, че каквото и да става, нашите минимални ежедневни нужди от храна ще бъдат посрещнати било с един хиникс пшеница или с три хиникса ечемик. Тогава, може би в най-голяма степен ще оценим думите от Господната молитва: Дай ни днес ежедневния хляб.

Независимо от всичко друго, си мисля, че най-важното е да се молим управниците в България да вземат правилните геополитически решения, а лидерите в църквата, водени от Святия Дух да следват мисията и великото поръчение дадено ни от Царя на царете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *