Бъчварова към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!

Kaнонът не може да е над гражданите и техните желания. Така началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България коментира дистанцирането на БПЦ от визитата. В Сутрешния блок на БНТ Румяна  Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

  • „Мирът да бъде с вас“! Започна неделната Света литургия на папа Франциск
  • По стъпките на Йоан Павел II: Папата се срещна с патриарха
  • Папата: България с вековни традиции, а Македония – млад народ
  • Закъсня ли визатата на папата и неговото послание за мигрантите?

„Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания“, каза тя. Според нея папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност.

„В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок“, добави Бъчварова. Бъчварова изтъкна, че папа Франциск е успял да провокира мисленето ни по въпроси, които забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни.

Посещението в бежанския център пък привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат. Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, като изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигурност, гражданите да могат да стигнат до папата и организацията да бъде скромна и без лукс.

„Той е такъв човек – оценява същността, а не формата, декора“, каза Бъчварова. Главният координатор разказа, че подготовката на посещението е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано. Според нея въпреки, че католиците в България са под 1% политическото значение на България е било оценено, когато се е вземало решение той да посети страната.

„Аз в Божиите работи не се бъркам. Господ Исус Христос е назначил и папата и патриарха. Така е преценил, така е сторил, и да го коментираме него, не желая“, посочи Бойко Борисов.

От Светия Синод са категорични – действията по време на посещението са точно такива, каквито е трябвало да бъдат. „Това е оптималното възможно към този момент. Не е някаква проява на враждебност, на липса на гостоприемство, но не е и някакво ентусиазирано, безкритично отношение, както някои са очаквали от нашите съграждани или им се е искало да има и други прояви“, сподели доц. д-р Костадин Нушев.

2 comments for “Бъчварова към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!

  1. „Kaнонът не може да е над гражданите и техните желания“.

    Това твърдение, ако е изречено наистина от г-жа Бъчварова, е типично КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛОЗУНГ. Така тоталитарната държава на комунистите размахваше името на „народа“ пред и над църковните и религиозните канони. Такъв отговор на критиките за папската одисея в България подхожда повече на неподготвен за изпит първокурсник, който ще получи заслужено СЛАБ (2). Г-жа Бъчварова видимо не знае, че не „гражданите са над каноните“, а КАНОНИТЕ СА НАД ГРАЖДАНИТЕ. Още повече, че понятието „гражданин“ е характерно за т.нар. „Ново време“ (с не повече от тривековна история), а водещата роля на каноните в традиционната Църква се е доказала в продължение поне на 18 века. Ако г-жа Бъчварова харесва толкова много папата, да приеме католицизма, но ако това се случи, едва ли ще се отрази положително на предстоящите евроизбори…

  2. te se naredili kato patki do papata
    posle bash varava im bil vonoven

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *