7 признака за проклятие

Дерек Принс, бивш преподавател в Кеймбридж и международно признат библейски учител, е автор на повече от 30 книги. Ежедневните му радио-предавания, достигат целия свят на девет езика.

От собствени наблюдения и опит извлякох следния списък от проблеми, които показват, че действа проклятие. Когато сравних моя списък със списъка на Мойсей във Второзаконие 28, бях впечатлен от голямата прилика между тях.
1. Умствени или емоционални сривове.
2. Повтарящи се или хронични болести (особено ако са наследствени).
3. Безплодие или тенденция към недоносване или подобни женски проблеми.
4. Сривове в брака или семейството, отчуждение.
5. Непрестанна финансова недостатъчност.
6. Склонност към нещастни случаи.
7. Поредица от самоубийства или неестествени или ненавременни смъртни
случаи.

Наличието само на един или два от тези проблеми не винаги е достатъчно, само по себе си, за да се направи заключение, че действа проклятие. Когато обаче, са налице няколко от тези проблеми, или когато някой от тях е склонен да се повтаря, вероятността за проклятие нараства пропорционално. В крайна сметка, Святият Дух е Този, Който може да ни даде съвършено точна „диагноза“.
1. Умствени или емоционални сривове
Съответните изрази от Второзаконие 28 са: лудост, умопобъркване (28, 34); объркване на ума или объркване на сърцето (20, 28); треперещо сърце или тревожен ум (65); изнемогване на душата или отчаяно сърце (65).
Описаните засегнати области са сърцето, душата или ума. С други думи, вътрешната крепост на човешката личност е била разбита от нашествието на враждебни сили. Такива хора вече нямат пълен контрол върху мислите, емоциите и реакциите си. Те са като „уловени“ от един вътрешен фантом, който непрекъснато ги преследва: „Губиш контрол… Няма надежда за теб… Майка ти свърши в психиатрията и ти ще си следващият!“
Бях удивен, когато открих колко много хора минават през тези вътрешни борби. Често пъти те не желаят да признаят проблема си пред другите – или даже пред самите себе си, защото се страхуват, че това ще бъде отричане от вярата им.
Двете ключови думи са объркване и депресия. Техните корени почти без изключение се намират в някои форми на окултизъм. Често пъти е налице демонична дейност. В повечето случаи обаче, е нужно първо да се справим с въвличането в окултизма и да разчупим последвалото проклятие, преди да можем да изгоним демона.
2. Повтарящи се или хронични болести (особено ако са наследствени)
Съответните изрази от Второзаконие 28 глава са многобройни: язва или поразен с болести (21); охтика или чезнене, линеене (22); жестока изгаряща треска (22); възпаление (22); неизцелими циреи (27, 35); тумори (27); струпей или гнойни рани (27); неизцелим сърбеж (27); слепота (28); необичайни, ужасни, непреставащи язви (59); сериозни и неизлечими болести или жестоки и проточващи се заболявания (59); всякакви други болести и язви (61).
Този списък не означава непременно, че всяка болест е пряк резултат от проклятие. Срещат се, обаче, някои ключови думи: язва, неизлечима, необичайна, ужасна, непрестанна, проточваща се. Те служат като предупредителна сигнализация. Те създават това, което можем да наречем: „атмосфера на проклятие“. Те предполагат действие на зли, зложелателни сили.
Съществува общоприет медицински термин, който не е ясно използван Във Второзаконие 28, но има сходно значение: злокачествен или злокачественост. Основното определение за злокачествен 1в Английският речник на Колинс1 е „да имаш или да показваш желание да вредиш на другите“. Ясно е, че това описва повече личност, отколкото физическо състояние. Даже повече отколкото думите в предишния параграф, то предполага един зъл злокачествен разум в действие. Когато употребяваме такъв термин несъзнателно признаваме, че си имаме работа с фактори, които не са изцяло физически.

Друг много важен термин, използван Във връзка с някои видове болест е наследственост. Той описва състояние, което преминава от поколение В поколение. Това е един от най-често срещаните и най-характерни белези за действие на проклятие. Поради тази причина, когато поискат да се моля за някой, който има наследствен физически проблем, Винаги осъзнавам Вероятността състоянието на човека да е следствие от проклятие.
Един мой приятел, който е пастор и е на възраст около 60 години, разви заболяване, което бе определено като хемохроматозис – болест, която кара хората да произвеждат прекалено много желязо в кръвта, което се натрупва в организма И жизнено важни органи като черния дроб и сърцето Неговият баща беше умрял от същата болест на 67 години Докторите обявиха болестта за наследствена, неизцелима и опасна за живота му. Всяка седмица трябваше да се подлага на старомодно кръвопускане.
След доста молитви, особено в едни от молитвените групи, приятелят ми застана пред църквата направи едно простичко, но прочувствено Изявление: В името на Исус, аз се освобождавам от всяко проклятие от баща ми“.
В същия момент той бе напълно изцелен. Пет години минаха от тогава. Той не се е подлагал на по-нататъшно лечение и този проблем повече не се е появявал.
В по-горните коментари аз умишлено съм се въздържал от налагане на твърдението, че някои определени болести са винаги, или непременно свързани с проклятие. За много от споменатите болести има голяма вероятност да е налице проклятие, но без друго доказателство ще бъде погрешно да твърдим, че това е непременно така. Съществува само един „експерт“, чиято диагноза е окончателна и това е Святият Дух. Винаги трябва да осъзнаваме зависимостта си от Него.
3. Безплодие, склонност към недоносване или подобни женски проблеми.
Ключовата фраза от Второзаконие 28 глава е: „Проклет ще бъде плодът на утробата ти“ (18 стих). Това проклятие може да засегне всеки един от различните органи или функции свързани с възпроизвеждането. Ние с Рут сме служили на стотици жени, чиито болести могат да бъдат обобщени като „женски проблеми“. Това включва: неспособност за забременяване; тенденция към недоносване; липса на менструация; нередовна менструация; болезнени менструации; фригидност; кисти; тумори или други образувания, или структурни дефекти, оказващи влияние на различните органи във възпроизводителния процес. Доста често този вид проклятие засяга цели семейства, така че в резултат на това Всички или почти всички жени в семейството страдат от подобни проблеми.
Ние с Рут сме си създали принцип да не служим на хора с такива проблеми ако първо не сме ги инструктирали за естеството и причината за проклятието и след това сме се молили с тях за освобождение. В много случаи това е довеждало до изцеление и възстановяване на засегнатите области или функции. Понякога е достатъчно само да се разчупи проклятието без никаква специална молитва за изцеление.
Следва едно писмо, което илюстрира резултатите, които могат да последват, след като проклятието на безплодието е разчупено:
Ние и мъжа ми бяхме женени от 12 години и не можехме да имаме деца. Медицинските изследвания показаха, че в нас няма никакъв физически проблем.

На 7 юли 1985 г. посетихме събранието в Амстердам, на което говорехте. Поучавахте за изцелението като също споменахте и причините, поради които някои хора не се изцеляват. Като започнахте да говорите за проклятията над семействата, Господ проговори на моето сърце, че това е проблемът в семейството ми. Докато водихте всеки в молитва за освобождение от каквото и да е проклятие в живота му, почувствах едно определено усещане за освобождение от робство.
Когато дойдох на платформата, вие ме помолихте да доведа за молитва и съпруга си. След това се молихте за нас и казахте, че проклятието над моя живот е разчупено и когато Рут положи ръце на утробата ми каза, че аз няма да бъда „нито бездетна, нито безплодна“. След това помолихте цялата църква да стане и да се присъедини към молитвата за нас. След събирането и аз, и съпругът ми почувствахме, че Господ е чул молитвата ни.
Около две години и половина по-късно, в друго публично събрание в Англия, тази двойка дойде, за да ни покаже прекрасното момченце, което бе проявление на благословението, което бе заменило проклятието на безплодие в техния живот.
Връзката между менструалните проблеми и проклятието се вижда и от друго писмо, от 22 декември, 1987 година, което е изпратено от една тридесетгодишна християнка, която служи на Господа в Югоизточна Азия:
През 1985 година взех на заем комплект касети, които бяха записани в Сингапур. Между тях беше и проповедта на Дерек Принс относно благословенията и проклятията. Една вечер слушах проповедта в стаята си и в тъмното повторих молитвата в края на касетата, въпреки че нямах нищо определено предвид. Просто си казах, че ако има нещо, искам да бъда освободена от него.
Не забелязах веднага някаква промяна, въпреки че се случи нещо, чието значение разбрах едва по-късно.
Скоро след това Господ ми подсказа да си отбележа в дневника дните на моя цикъл. Това бе нещо, което преди изобщо не бях правила, тъй като още от самото начало, от 13 годишна възраст, нямах редовен месечен цикъл. Следователно нямаше много смисъл да си го записвам. Всъщност, циклите ми бяха толкова нередовни, че понякога съм прескачала шест, осем, или дори десет месеца без дори да имам нито един.
Когато бях на около двадесет години ходих на лекар, където ми предписаха лекарства (без резултат) и ми дадоха доста глуповат и неприличен съвет.
Молила съм се за това състояние, но не достатъчно сериозно, вероятно защото бях неомъжена. Предупредиха ме, че докато не се оправи това състояние, ще изпитвам определено неразположение и неправилна обмяна на веществата поради хормоналния дисбаланс.

Няколко месеца по-късно, докато повторно прослушвах касетата, бях шокирана от твърдението на Дерек Принс, че „почти всички, ако не всички, менструални нарушения са резултат от проклятие“. След като прегледах дневника и проверих датите, разбрах, че съм имала напълно редовна менструация (двадесет и осем дневен цикъл) след като се бях молила през август 1985. С учудване разбрах, че именно Господ ме е накарал да си запиша датите на моите цикли.
След като нито едно проклятие не постига без причина, аз започнах да преглеждам живота си, питайки се откъде може да е дошло това проклятие. Тогава си спомних как по време на ученическите си години (тринадесет-седемнадесет години) аз и съучениците ми споменавахме менструацията като „проклятието“. Наистина, това потвърждава, че „смърт и живот има в силата на езика“ (Притчи 18:21)
От тогава, от август 85, редовно си водя бележки и установих, че цикълът ми е редовно на двадесет и седем – двадесет и девет дена. Също и теглото ми, което преди се променяше, стана постоянно.
Важно е да се забележи, че също както и Мириам във втора глава, така и тази жена не се е молила за физическо изцеление. Тя просто се освободила от проклятието и като резултат от това последвало изцеление.
В тази област на възпроизвеждане съществува още един общ белег, който показва наличие на проклятие: раждане на дете с увита около врата пъпна връв. Но често, разбира се, това може да доведе до раждане на мъртво дете – така то причинява смърт, там където е трябвало да има нов живот.
4. Сривове в брака и семейно отчуждение.
Във Второзаконие 28:41 е описан един резултат от проклятието, което действа в тази област:
Синове и дъщери ще раждаш, но те не ще бъдат за тебе, защото ще отиват в плен.
Безброй много родители от сегашното поколение са изпитали това проклятие. Виждат синовете и дъщерите си попаднали в плен на една бунтовна субкултура, пристрастени към наркотиците, сатанинската музика, сексът и всякакви форми на окултизъм.
В Малахия 4:5, 6 пророкът рисува една сурова картина на състоянието на света точно преди свършека на века:
Ето, Аз ще Ви изпратя пророк Илия, преди да дойде великият и страшен ден Господен;
и той ще обърне сърцето на бащите към чадата, и сърцето на чадата към бащите им, да не би да дойда и поразя земята с проклятия.

Малахия описва една зла сила в действие, която отчуждава родители от деца и довежда до сривове в семейните взаимоотношения. Ако Бог не се намеси, предупреждава той, това проклятие, което разрушава семейния живот, ще се разпростре по цялата земя като сее нещастие по пътя си.
Малахия набляга върху най-наболелия проблем на съвременната ни култура. Трябва да го разбираме като действие на проклятие, на което се дължи агонията на разкъсваните от борби домове, разрушените бракове и разделените семейства. Вероятно най-точната дума, която описва силата, причиняваща тези резултати, е отчуждение. То се появява между съпруг и съпруга, родители и деца, братя и сестри и всички други, които би трябвало да са обединени от връзките на семейството. Целта е неговото разрушаване.
Все пак за тия, които ще приемат Божия съвет, положението не е безнадеждно. Има лек. Първо, трябва да се изправим пред факта, че действа проклятие. След това трябва да предприемем стъпките споменати в Библията – да разчупим проклятието и да освободим пленниците. Виждал съм семейства, които се преобразяват и възстановяват по този начин.
5. Непрестанна финансова недостатъчност
Двете свързани фрази от Второзаконие 28 са: „Проклети ще бъдат кошът ти и нощвата ти“ (17); „И не ще имаш успех в пътищата си“ (29), т.е. ще бъдеш без успех във всичко, което правиш.
Обаче, пълното действие на това проклятие е най-нагледно представено в стихове 47, 48:
Понеже не си служил на Господа твоя Бог с веселие и със сърдечна радост поради изобилието на всичко, за това ще слугуваш на неприятелите си, които Господ ще прати против тебе, в глад, в жажда, в голота и в лишение от всичко.
Тук Мойсей представя две противоположни алтернативи. Стих 47 описва Божията воля за покорните на Него хора: „Да служиш на Господа твоя Бог с веселие и сърдечна радост, поради изобилието на всичко“. (В NIV1 стиха е преведен по следния начин: „Да служиш на Господа твоя Бог весело и радостно във времето на благоденствие“).
Стих 48 описва проклятието, което ще дойде Върху Божиите люде, ако са непокорни:
Ще слугуваш на неприятелите си, които Господ ще прати против тебе, в глад, в жажда, в голота и в лишение от всичко.
Помислете за това, което се описва в този стих: глад, жажда, голота и лишение от всичко. Съединете всичките четири елемента в една картина и тогава ще можете да определите резултата с един обикновен израз: абсолютна бедност.
Взети заедно, стихове 47 и 48 ни водят до заключението, че: благоденствието е благословение, а бедността е проклятие.

През вековете обаче, сред християнската църква се е развила традицията, че бедността е благословение. Определено Бог има голямо състрадание към бедните и християните трябва да имат същото отношение и да са готови да правят големи лични жертви за тях. Но Библията никъде не казва, че Бог налага бедността като благословение за вярващите в Него хора.
В това отношение Новозаветното откровение е в съгласие със Старозаветното. Във II Коринтяни 9:8 Павел обобщава изобилието на Божия промисъл за християните:
А Бог е силен да умножи (да направи изобилна KJV1) – у вас всякаква благодат, та, като имате винаги всякакво доволство във всичко, да бъдете щедри във всяко добро дело2.
В това сбито и изразително изречение Павел повтаря и пре-повтаря думите си, за да наблегне на щедростта на Божия промисъл за Неговите хора. Той използва думи като умножи, изобилно, щедро. Думата „всичко“ или сходните с нея – се срещат пет пъти: всяка благодат… винаги… всяко доволство във всичко… всяко добро дело. Такава е мярката на Божията промисъл. Това надвишава обикновената достатъчност и ни издига до едно ниво на изобилие, където имаме нещо над и в повече от собствените си нужди, така че да можем да послужим и на нуждите на другите.
Обаче, би било не библейско да тълкуваме бедността и изобилието според материалистичните стандарти на съвременната западна цивилизация. В Йоан 6:38 Исус разкрива мотивацията в живота Си на земята:
Защото слязох от небето, не Моята воля да върша, а волята на Този, Който Ме е изпратил.
Мотивацията на учениците трябва да бъде същата като на Учителя: да вършат Божията воля.
„Бедността“ и „изобилието“ трябва да се определят именно от тази гледна точка. Бедност е да имаш по-малко от това, което ти е необходимо, за да вършиш Божията воля в живота си.
Колкото по-голяма е пропастта между това, от което се нуждаеш и това, което имаш, толкова по-голяма е степента на бедност. Изобилие, от друга страна, е да имаш всичко, от което се нуждаеш, за да извършиш Божията воля и нещо в повече, за да дадеш на другите. Божието изобилие не е дадено, за да го пропиляваме за плътско себеугаждане, но за всяко добро дело, т.е. да споделяме с другите благословенията на благодатта, които са обогатили собствения ни живот.
Като имаме предвид това тълкуване на бедността и изобилието разбираме, че не съществува абсолютен стандарт за бедност и изобилие, който да се приложи за всички християни. Стандартът за всеки вярващ трябва да се определи в зависимост от Божията воля за неговия или нейния – живот.
Тези заключения относно бедността и изобилието трябва по-нататък да се определят по два начина. Първо, трябва да разберем, че вярата за придобиване на Божието изобилие със сигурност ще бъде изпитана. Може да има периоди, в които ще трябва да се задоволяваме с оскъдната достатъчност. Такива периоди обаче, трябва да се временни. След като мотивите ни са изчистени и вярата ни е издържала изпита, Бог ще освободи изобилието Си в мярката, в която може да ни се довери, че ще го използваме за Негова слава.
Второ, трябва да разберем, че освен материалното съществува и едно по-високо ниво на богатство. Авторът на Евреи казва, че когато Мойсей обърна гръб на богатството и разкоша на Египет и се засели в един отдалечен край на пустинята, той счете, че „укорът за Христа е по-голямо богатство от египетските съкровища“ (Евреи 11:26). Той не се засели там, за да бъде беден, а замени материалните богатства за богатства от по-високо ниво.
По същия начин и днес има християни, които сами се отказват от материалното богатство, за да служат на Бога в ситуации, в които богатството би било пречка. Често това е необходимо условие, да се постигне уеднаквяване с бедните и подтиснатите на земята. В Притчи 13:7 Соломон противопоставя един такъв човек на някой, чието богатство е единствено материалното.
Един се преструва на богат,
а няма нищо;
друг се преструва на сиромах, но има много имот.
По същия начин в наши дни има много християни, които изтърпяват несгоди и гонения заради Христовото име.
Те може да са се отказали от всичко, което би могло да се опише като материално богатство, но на негово място са наследили богатство от по-високо ниво.
Все пак това не променя основната природа на постоянната материална бедност. Когато тя не е пряк резултат от посвещението на Христос, обикновено е белег на проклятие, независимо дали засяга един отделен човек, семейство или по-големи социални групи.
6. Склонност към нещастни случаи.
Тази фраза описва човек, който е неестествено склонен към нещастни случаи. Второзаконие 28 не го споменава конкретно, но то е загатнато във фразата „и ще ходиш пипайки… както слепият пипа в тъмнината“ (29).
Един от характерните резултати от това проклятие може да се «открие в онова, което обикновено наричаме „ненормални“ инциденти. Очевиден пример е момичето, описано във втора глава, което си бе чупило един и същ крак три пъти в период от осемнадесет месеца.
Да вземем друг пример. Някои хора са добри шофьори, но въпреки това имат ненормално голям брой автомобилни злополуки. В повечето случаи това може да е по вина на „другия шофьор“. Въпреки това инцидентите продължават. Типичният коментар, по който можем да разпознаем такъв човек е: „Защо винаги на мен се случва?“ Ето и други примери, избрани малко или много случайно, описващи различни злополуки, които могат да посочат, че действа проклятие: счупване на глезена при препъване в бордюра, счупване на зъб с меко парченце от плод, отваряне на вратата на колата върху пръст (тук отново, може да е „другия човек“); подхлъзване по стълби и търкаляне по стълбите с главата надолу цял етаж с многобройни наранявания; глътване на рибена кост и задавяне с нея; насекомо в окото, което причинява някаква рядка инфекция; удар по лицето от изхвърлен от преминаваща кола камък; грешка на хирурга на операционната маса, която води до постоянна недъгавост… списъкът може да бъде безкраен.
Почти се вижда, че има някаква невидима, зложелателна сила, действаща срещу такива хора. В критичните моменти тя им подлага крак или ги кара да се препъват, или ги тласка към прибързано, необмислено движение. Обикновено такъв човек възкликва: „Не знам какво ме накара да направя това!“ Забележка от този род разкрива много неща. Тя посочва, че човекът е наясно, че действието му не е било изцяло под негов собствен контрол, но е бил под въздействие на някакво неназовано влияние, което той не може да определи и от което няма как да се предпази.
Разпознаването на тоя вид проблем не е само субективно. То може да се определи чрез статистически анализи. Някои застрахователни компании използват такива анализи, за да определят хората, които ще бъдат необикновено голям риск за тях. Според това те определят и премиите си.
7. Поредица от самоубийства, неестествени или ненавременни смъртни случаи
Във Второзаконие 28 много пъти се споменава неестествената или ненавременна смърт. Този вид проклятие засяга не само един отделен човек, но по- големи социални единици като семейство или племе. Обикновено то продължава от едно поколение в друго. Много различни култури са признали, че съществува сила в човешката история, която безпощадно преследва членовете на някое семейство или клан, докато накрая ги унищожи всичките. Древните гърци са й дали статут на „богиня“, която са нарекли Немезида. Другите култури са използвали друга терминология. Зад този езически оттенък съществува една обективна реалност.
Доста често хората, които са засегнати от такова проклятие имат силни предчувствия. Те усещат нещо тъмно и отпред на пътя, но не знаят как да го избегнат. Типичния им коментар е: „Ами, това се случи с баща ми и предполага че следващият в списъка съм аз“.
Един общ симптом за проклятие от тоя вид е, че хората си определят дати за собствената си смърт. Те казват: „Знам, че никога няма да доживея четиридесет и пет години“, или „Всичките мъже в моето семейство умират млади“. Те дават да се разбере, дори и без да го казват направо, че такава ще бъде и тяхната участ. Те имат някаква негативна вяра, която прегръща смъртта и отрича живота.
Горният списък от седем признака за проклятие в никакъв случай не е изчерпателен. Могат да се добавят и други неща. Все пак, вероятно вече сте прочели достатъчно, за да схванете вашата ситуация.
Възможни са различни реакции. Може, например, да нямате повече никакво съмнение относно естеството на вашия проблем. Ясно сте определили един или повече признака за проклятие, което вероятно действа във вашия живот или в живота на семейството ви.
Или може би имате смътното чувство, че действа проклятие, но не можете да посочите ясно формата, която то приема. Чувствате се като човека, описан в първа глава. Усетили сте тъмната сянка от миналото, но не знаете източника й. Или пък сте видели тази дълга зла ръка да действа в различни ситуации от живота ви, но тя винаги е била скрита зад един воал, който не сте могли да разкъсате.
И в двата случая вие вероятно сте се питали: „Как може да ми се случи такова нещо? Какъв е източникът на проблема ми?“
Това означава, че е време да преминете към част втора:

„Нито едно проклятие не е без причина“. Тя обяснява много от най-честите източници за проклятие. Ако успеете да намерите причината за конкретния проблем, вие ще застанете на доста добра позиция, за да се справите с него успешно.

НИТО ЕДНО ПРОКЛЯТИЕ НЕ Е БЕЗ ПРИЧИНА
Действието на благословенията и проклятията в живота ни не е напълно случайно или непредсказуемо. и двете се управляват от Вечни, непроменими закони. Още Веднъж ще напомня, че за да разберем правилно тези закони, трябва да се обърнем към Библията.
В Притчи 26:2 Соломон установява следния принцип във връзка с проклятията: „…проклетия не постига без причина“. Зад Всяко проклятие, което идва Върху нас, има причина. Ако ни се струва, че сме под проклятие, трябва да определим причината за него. Тогава ще сме способни да предприемем съответните действия. Това също ще сложи край на натрапчивия въпрос: „Защо тези неща винаги се случват с мен?“
Тази част се занимава с причините за главните проклятия, които най-често потискат живота ни. След като я прочетете, ще можете по-добре да разберете и приложите Божия лек, който е разкрит В следващата част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *