№7 Научи се как да се отнасяш с враговете си

30 ДНИ НА МОЩНИ ПРИНЦИПИ: №7 НАУЧИ СЕ КАК ДА СЕ ОТНАСЯШ С ВРАГОВЕТЕ СИ

Защото мнозина, за които много пъти съм ви казвал, а сега и с плач ви казвам, живеят като врагове на Христовия кръст; (Филипяни 3:18)

В Новия завет при категоризиране на различните страни в едно взаимоотношение думата враг е използвана повече от 30 пъти.

Ние бяхме врагове на Бог в нашето греховно състояние (Римляни 5:10). Смъртта е последният враг, който ще бъде победен (1 Коринтяни 15:26). Сатана е враг на Бога и човечеството.

Тук обаче бих искал да говоря за хората като твои врагове, а нe за Сатана.

Мощният принцип, който искам да споделя с теб днес, е следният: когато се научиш как да се отнасяш с враговете си, ти никога няма да бъдеш жертва!

Ти може да си най-приятният човек, но ако се изправиш смело за нещо, ще си създадеш врагове. Гарантирам ти го. Не защото ти се опитваш или искаш това, а защото естеството на нещата в този свят е такова.
Помисли върху следното – Исус не дойде, за да си създаде врагове, но въпреки това беше разпънат на кръст като престъпник. Павел и останалите апостоли не се опитваха да си създадат врагове и въпреки това бяха преследвани навсякъде, където отидеха.

Защо? Заради онова, което Бог ги беше призвал да извършат.

Рано или късно всеки от нас попада в неприятната ситуация да има врагове, да има някой, който целенасочено прави неща, за да ти навреди – в социален аспект, в твоите взаимоотношения, в сферата на финансите ти или по други начини.

Забелязал съм, че много християни не знаят какво да правят с враговете си. Те си мислят, че Исус ги е призовал да бъдат „изтривалки” на другите в този живот и да не правят нищо, за да защитят себе си и доброто си име. Това е погрешно!

Ти имаш отговорността, когато някой разпространява лъжи или неверна информация по твой адрес, да му се обадиш и да му потърсиш отговорност за действията му.

Да предположим, че имаш градина и си посадил зеленчуци, както направиха съпругата и децата ми това лято. Ние ще се радваме на собствена реколта от краставици, домати, магданоз, копър и люти чушлета! (Е, лютите чушлета са само за мен!)

Ако видя, че някой се промъква през нощта и краде от нашите домати, мислиш ли, че просто ще го гледам и ще си казвам: „Иска ми се Бог да порази този човек на място, задето прави това ужасно нещо!”

Не приятелю! Аз ще отворя вратата и ще го предупредя на висок глас, с власт, и ако той не напусне моя имот, незабавно ще извикам полиция.

Защо да се трудиш денонощно, да си изградиш добро име и после да гледаш как някой разпространява лъжи по твой адрес, ограбвайки те от плодовете на труда ти? Ти трябва да конфронтираш нечестивите и извратени хора с истината и да ги спреш на момента. Този свят може да е несправедлив в много случаи, но това не означава, че ще стоим и ще гледаме как нечестиви хора вредят и ощетяват.

Замислял ли си се, че в книгата Деяния от 19-та до 28-ма глава се разказва как Павел търси начин и полага усилия да изчисти името си? Той отиде в съда, оплака се на императора и практически остави апостолската си „кариера”, за да заведе дело срещу враговете си.

В този свят, ако ти не застанеш за себе си, семейството си, църквата си и приятелите си, никой друг няма да го направи! Всъщност ние сме призвани да бъдем пазачи на брата си! Как може да си пазач на брата си, ако не знаеш как да опазиш себе си?

Ти не трябва да мразиш враговете си. Всъщност, ние трябва да прощаваме на всички хора. Това са едни от най-силните думи на Исус:

Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и се молете за онези, които ви гонят. (Матей 5:44)

Именно тук пропускаме нещо в живота си на християни. Ние не искаме да мразим никого и затова се свиваме в религиозно псевдо-смирение и позволяваме на злото да триумфира около нас. В това няма нищо богоугодно. Ти не можеш да си позволиш да бъдеш наивен относно онова, което Сатана използва, за да те събори.

Президентът Джон Кенеди някога е казал следното: „Прощавай на враговете си, но никога не забравяй имената им!” Колко мъдра мисъл!

Научи се как да се отнасяш с враговете си и никога няма да станеш тяхна жертва!

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВЕ ДНЕС:
Господи, дай ми способност да разпознавам ситуациите и ме направи силен, за да отстоявам позицията си, когато е необходимо. Аз разчупвам духа на религия и фалшиво смирение. Аз съм смел като лъв. Научи ме как да ходя едновременно в смирение и власт и да правя това за Твоя слава и за благословението на всеки, до чиито живот се докосна. Амин!

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com
превод от английски: В. Петрова

PS Разбери каква е целта на 30-те дни, в които да бъде четен по един от тези принципи? Повече за това можеш да научиш от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *