100 години на ЕПЦ Стара Загора

Не вярвам в случайността!

Когато седнах да пиша за 100-годишнината на моята църква – Евангелска петдесятна църква в гр. Стара Загора, ми попадна статията „Известните личности, столетници, живели до 100 и повече години“. С кратка информация бяха представени 10 дълголетници.

Замислих се за думите, приписвани на Марк Твен, че първите 100 години са най-трудни. Сетих се и за пожеланието „да живееш 100 години!“.
През тези 100 години на вярващите в Стара Загора не им е било лесно.

Историята разказва, че рожденият ден на църквата е в началото на 1924 година. За 100 години тя е била водена от много пастири, но основата е поставена от служението на Иван Воронаев, Ради Чакъров, Тодор Сивенов, Костадин Томов и Груди Петков.

Първият, изпратен от Съюза на евангелските петдесятни църкви през 1933 година и останал само няколко месеца, е п-р Тодор Герджиков. Той е последван от п-р Желязко Врачев и п-р Иван Стойчев. По време на разрушителните пастирски процеси начело на църквата е п-р Йосиф Кокончев. След него църквата поема п-р Илия Георгиев, после п-р Емануил Манолов, п-р Асен Пейчев, п-р Иван Ялъмов, п-р Петър Гостиловски, п-р Димитър Купенов и п-р Йордан Манев, който служи в момента.

Църквата неведнъж е раздирана от външни и вътрешни борби. Разделения и спорове се редуват с изземване на църковни сгради, репресии от Държавна сигурност и изселване на служители.

Мойсей казва за дните на живота ни: „и най-добрите от тях са труд и скръб, защото скоро прехождат и ние отлитаме“ (Псалм 90:10). Същото е и с дните на вярващите в Стара Загора – страдания, гонения и битки за власт.

Но дори и в най-мрачните дни има силни моменти на Божие действие. Хора са кръщавани и изцелявани. Църквата расте, дори когато за пореден път сградата е отнета от държавата. Вярващите две години се събират по домовете и пътуват за неделните служби до съседните градове. Тогава църквата наброява над 1000 души.

Днес ЕПЦ Стара Загора има свой дом. Активният духовен живот е реалност. Служи се навътре – за изграждане на вярващите и навън – за достигане на недостигнатите.

Не знам колко от нас ще доживеят столетие, но тази неделя (30.06.2024) ще отбележим тържествено 100 години от съществуването на Евангелска петдесятна църква в гр. Стара Загора.

Това е моята църква, макар че в последните 12 години служа другаде. Тя е мястото, където приех Христос за Спасител, бях кръстен с Духа и във вода, започнах служението си и преживях много незабравими моменти.

Предстои още един… В неделя, 30.06.2024 г., ще отбележим 100 години на Петдесятната църква в Стара Загора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *