Евангелие от Вилнюс

Евангелие, печатано във Вилнюс през 1644 г.

Евангелието е издадена от печатницата на Братството на Св. Троица, което от 1596 г. се нарича Съшествие на Св. Дух и е едно от печатащите на кирилица издателства в Литовското княжество. За периода на своето съществуване, от 1596 до 1705 г., там са отпечатани 74 книги – впечатляваща издателска продукция. Град Вилнюс още от втората половина на 16-ти век е най-големият европейски център, където се издават книги с кирилски шрифт.

Книгата е голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали. Шрифтът е едър и тържествен, страниците са рамкирани с декоративна украса. Очевидно е използвана активно при богослужение и за четене – на много от листовете има следи от покапвания със свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени. Общото състояние на книгата е добро. На предния и задния форзаци има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история – Велчовата завера от 1835 г.

Протопсалт Георги Бонеков, съобщава, че на 6 септември 1955 г. е извършен атентат –хвърлена бомба в турското посолство в г. Солун, Гърция. Този акт предизвиква, според автора, „страшно гонение на християните и техните свещеници и архиереи в Цариград„. Ограбени са гръцката печатница в Истанбул и православните храмове, изпочупени са прозорците и вратите на християнски домове, пребити са православни свещеници, осквернени са църковна утвар и одежди. Емоционалният запис на протопсалт Бонеков завършва с оценка на щетите за православната църква в Истанбул на „над 100 милиона американски долара„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *