Закон за СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ (в сила от 01.01.2020) обяснен юридически

17.10.2019

Закон за СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ПРИЕТ и Влиза в сила от 01.01.2020

ЗАКОНЪТ:

 • НЕ ЗАЩИТАВА от груба намеса в семейството
 • НЕ ЗАЩИТАВА държавата от намеса в националната сигурност
 • НЕ ЗАЩИТАВА от корупционни схеми и схеми за източване на държавни средства.

ФАКУЛТАТИВЕН ПРОТОКОЛ КЪМ КОНВЕНЦИЯТА НА ООН ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО

3 Responses to Закон за СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ (в сила от 01.01.2020) обяснен юридически

 1. АЛО педагозите on 18.10.2019 at 11:43

  АЛО педагозите дето се правехте на ИНФОРМИРАНИ осведомете се, бе!

  Петромир Кънчев, адвокат

  Дискусиите около приемането на Националната стратегия за детето, както и промените в Закона за закрила на (ЗЗДт.) и в Закона за социалните услуги (ЗСУ) предизвикаха голямо разделение сред професионалната общност, неправителствените организации, държавната администрация и гражданите в България. В много градове в страната се проведоха редица протести на родители. Ожесточени спорове започнаха в социалните мрежи, в електронните и печатните медии. Обществото ни беше дълбоко разделено, страховете на хората се засилиха, че след влизането в сила на ЗСУ и измененията в ЗЗДт., социалните служби, които ще наричаме ДСП (Дирекция “Социално подпомагане”), ще могат много по-лесно да изведат тяхното дете от дома им.

  Една от противоречивите промени е въвеждането на понятието “пренебрегнато дете” от неговите родители или настойници. В законовата дефиниция би могло да попадне абсолютно всеки български родител и може да послужи за злоупотреби от страна на ДСП и да предприеме извеждане на детето от дома му. След множеството протести и бурната реакция на родителите в социалните мрежи правителството оттегли проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г.

  ТЕРМИНИТЕ за какви деца става въпрос остават недефинирани

  след влизането в сила на ЗСУ и измененията в ЗЗДт., социалните служби, които ще наричаме ДСП (Дирекция “Социално подпомагане”), ще могат много по-лесно да изведат тяхното дете от дома им

  Една от противоречивите промени е въвеждането на понятието “пренебрегнато дете” от неговите родители или настойници.

  В законовата дефиниция би могло да попадне абсолютно всеки български родител и може да послужи за злоупотреби от страна на ДСП и да предприеме извеждане на детето от дома му.

  Къде се скрихте когато заговориха адвокатите?!?

 2. Маргарит Маринов on 18.10.2019 at 18:52

  Картината е от ясна по-ясна. Випросът е как да се противодейства ефективно и без насилие! Предлагам : иск в Парламента – да не се допуска промяна на Конституцията! Промените целят узаконяване на сегашното беззаконие ! Да не сътрудничим на фалшивата демокрациа – да не гласуваме на изборите им, докато не зачетат исканиата на народа срещу Стратегиата! Мирната народна съпротива на Махатма Ганди и индийскиа народ!

 3. Узунова on 21.10.2019 at 11:46

  Представете си обаче, че родителят е имал „неблагоразумието“ да обжалва административната заповед за извеждането му и е пратил всички материали в административния съд, който се намира в съседен град. Процедурата пред РС няма да започне докато не приключи делото в административния съд. Ето как може да мине цяла година преди районният съд да разгледа настаняването на детето извън семейството му при далечна леля, която никога не е виждало, в приемно семейство, което не познава или в институция, където съжителства с други деца при пълна липса на обич и специално отношение.

  Сега си представете, че извеждането на детето е напълно незаконно и необосновано. Съдът би могъл да върне детето в дома му или вместо в институция да го настани при неговите баба и дядо, които до този момент не са били потърсени. Една година това дете е било изведено незаконно от дома му. Ситуацията е съвсем реална и далеч не е изключение. Кой носи отговорност за безвъзвратното съсипано детство на едно невинно дете, което е наказано, без да е извършило нищо нередно? Виновни са ДСП, но и самата процедура, защото е изначално погрешно направена в удобство на всеки друг, но не и на детето.

  Кому е нужно социалните да имат цял месец срок да внесат искане до съда за настаняване извън семейството? Кому е нужно административната заповед да се обжалва не в РС, а в административния съд? Кому е нужно делото пред РС да се гледа по общия ред, а не при съкратена процедура? Кому е изгодно съдът да има цял един месец да се произнесе с решение? Защо са му на съда цели 30 дни да се произнесе с решение при положение, че решението му е окончателно? Щом се изпълнява незабавно, за да е бързо, защо са му 30 дни да го постанови? Казано по друг начин “бързаме бавно”. На всички е удобно и лежерно, но за сметка на детето под мотото “в най-добър негов интерес”. В този смисъл процедурата по настаняване на детето извън семейството е в пълно противоречие с Конвенцията и след толкова изменения на ЗЗДт. никой не направи нищо да поправи този огромен дефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.