Стотици хиляди в Южен Судан са заплашени от гладна смърт

Европейската комисия съобщи, че отпуска 82 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Южен Судан, където половината население е заплашено от гладна смърт. 

Комисията отчита, че близо 5 милиона души в страната имат нужда от спешна помощ, за да оцелеят. Европейската комисия определя обстановката в Южен Судан като трагедия, призовава враждуващите страни да прекратят сраженията и да осигурят пълен достъп на хуманитарните работници. По-рано три агенции на ООН обявиха, че около 100 000 души са заплашени от гладна смърт в части от раздирания от насилие Южен Судан, съобщи ДПА.

Масовият глад засяга в момента северната и централната част на страната. Обявяването на масов глад означава, че хора вече са започнали да умират от глад, съобщиха от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, Световната програма на ООН по прехраната и Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ). Още 1 милион са на ръба на масов глад в други части на страната, където селското стопанство е в упадък, откакто през декември 2013 г. избухна военният конфликт между президента Салва Киир и неговия бивш заместник Риек Мачар.  Общо 4,9 милиона души, над 40 процента от населението на Южен Судан, имат спешна нужда от помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *