Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

  • Българите искат личности в парламента, критичен Радев още в първата си реч
  • Едната седмица важи и за нас, разчете Борисов думите на Радев
  • Местан обиден, че Радев не поздравил всички духовни водачи
  • Родителите на Румен Радев: Сине, боим се за теб!

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, гласи клетвата, положена от президентската двойка.

Президентът Румен Радев се закле и подписа клетвената декларация като петия държавен глава на България. Веднага след това Радев целуна Библията, кръста и ръка на българския патриарх Неофит. Клетва след него положи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която само се ръкува с патриарха. Президентът и всички депутати и гости в пленарната зала станаха на крака, за да прозвучат българският химн и европейският – след него. Преди това, на влизане в пленарната зала, Румен Радев подмина ложата на премиера и министрите и не се поздрави с тях, а само с Цецка Цачева и заместниците й наело на парламента. Точно обратното направи пък Илияна Йотова, която се здрависа с премиера Бойко Борисов и с парламентарното педседателство.

Лютви Местан обвини президента в религиозна нетолерантност

„Уважаеми г-н Президент,
силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, Вие, г-н Президент, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *