Писма от България: 1919

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

сп. Благовестител 2007 по случай
80 години СЕПЦ в България

д-р Теол. Доний К. Донев

Публикациите на кореспонденцията на първите петдесятни мисионери в България  намираме в периодичните издания на Асамблеи на Бога Confidence (Увереност), Pentecostal Evangel (Евангелски благовестител) и Later Rain Evangel (Благовестител на късния дъжд). По-голямата част от ръкописите са каталогизирани в архивите на деноминацията, където се съхраняват като лична кореспонденция и остават непубликувани до днес. Именно сред тези документи откриваме първото писмо на един от мисионерите за България, Иван Воронаев, който осъществява връзка с Асамблеи на Бога в Спрингфилд, Мисури.

Няколко са факторите, които водят до написването на това писмо. Като баптистки проповедник Воронаев преминава през гонение в Русия и с помощта на чужд паспорт успява да имигрира в Америка. Установява се на източния бряг, където започва активна проповедническа работа сред руските баптистки църкви и е редактор на списание „Истина и живот”. В архивите на Асамблеи на Бога се пази и брошурка с размишления за Бога, която Воронаев публикува около 1919 г. от името на своята църква, Руска Християнска апостолска мисия разположена на 14та улица (изток) No 335 в Ню Йорк.  По време на шестгодишната си работа сред руските баптисти, той неколкократно пътува до Лос Анджелис,  където за пръв път чува за Петдесятница.

През 1919 г. Воронаев приема петдесятното кръщение и заедно с църквата си напуска баптистката деноминация. След това започва да търси връзки с петдесятни общества. Настоящото писмо е написано във време, в което той търси Божието водителство за мисионерска работа в родината си. Следва текста на писмото, което се публикува на български за първи път:

“Руска християнска апостолска мисия в Ню Йорк
14та улица (изток) No 335, Ню Йорк
До:    Преподобния Е. Н. Бел
336 ул. Пасифик (запад)
Спрингфилд, Мисури
19 декември 1919

Уважаеми брате в Господа,

Ще Ви бъда много благодарен, ако обърнете внимание на писмото ми и ми отговорите. Ако обичате, бихте ли ми отговорили на следните въпроси:

1. Има ли в Русия американски петдесятни мисионери? Ако да,  дайте ми техните адреси. Това е от голяма важност за нас, руските петдесятни тук в Америка.

2. Имате ли адресите на някои руски петдесятни в Русия? Ако да, моля изпратете ми ги. Аз бях преследван от гоненията на правителството (които сега отслабнаха). Напуснах Русия преди седем години (бел. ред. маркировката е в оригинала) и въпреки че бях в Русия, нито веднъж не чух за Петдесятница. Проповядвах Евангелието в Русия (като бях баптист) и бях твърде дълбоко заинтересуван от духовните неща. Но както споменах, никога преди не бях чувал за Петдесятница.

Вече седем години съм в Съединените щати, шест и половина години работих между руснаците като баптистки мисионер от Американското баптистко мисионерско дружество.

Преди шест месеца Господ ме кръсти със Святия Дух и огън в Ню Йорк и тогава заедно с църквата напуснахме баптистката деноминация и станахме независимо общество свободни в Исус, проповядващи пълното Евангелие на Царството Божие.

За Петдесятница чух в Лос Анджелис, Калифорния преди пет години. Сега Господ изобилно благослови нашата Руска петдесятна асамблея. През тези шест месеца Бог кръсти около 30 вярващи в Святия Дух и прибави 21 души, които бяха спасени и кръстени във вода.

Нека бъде слава на нашия Бог и на Исус Христос. Алелуя!

Поздрави в безценното име на Исус!

Ваш в любовта на Исус,

И. Е. Воронаев.

P.S. Моля, молете се за Русия, където нуждата за спасението чрез Исус Христос е огромна, молете се и за нашата Асамблея в Ню Йорк”.

90 години Съюз на Евангелските петдесятни църкви в България (научна поредица)

  1. СЕПЦ на 90 год. – Въведение към Петдесятната история в България
  2. СЕПЦ на 90 год. – ЯМБОЛ, ГОРЕ СТОЙ: Духовен споменик за домовете на молитва
  3. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 1)
  4. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 2)
  5. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 3)
  6. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 4): Константинопол

7 comments for “Писма от България: 1919

  1. Основата на Петдесятното движение е фалшиво и не е Библейско. Няма нищо общо с петдесятница описна в Библията. Самата история на улица Асуза описва хора които се тресят от демони. Християните трябва да се образоват за това какво е СРАМНАТА ИСТОРИЯ на петдесятното движение. Някои се опитват да докажат че се е говорило на езици и преди 1900-1906 на улиза Асуза, но това са предимно католици свещеници и квакери, а ние знаем че няма никаква истина нито в едната , нито в другата религия. Библията яано говори , че не можеш да си католик и да си спасен (духовно блудство). Едно е сигурно че пастир Воронаев е кръстен с ДРУГ дух и е замесен с маята на фалшиво движение.
    Рим 8:9 Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов.
    Всеки който е НОВОРОДЕН е кръстен със Святия Дух. Който няма Христовия Дух просто не е християнин. Не трябва да се бърка кръщението със Святия Дух което става когато човек повярва в Христос с ИЗПЪЛВАНЕТО със Святия Дух. Не всеки който се новороди (повярва в благовестието) говори на езици. Това е фалшиво учение на петдесятното движение че белега на кръщението със Святия Дух е говорене на езици.

    ОТБЕЛЕЖЕТЕ ВНИМАНИЕ че тези които бяха спасени в от проповедта на Петър в Деян 2:40-42 НЕ ГОВОРИХА ЕЗИЦИ.
    Деян 4:4 5 000 евреи повярвахе и никой от тях не говореше на езици
    Деян 6: 7 Няма споменати езици на тези които повярваха
    Деян 8: 35-39 Евнуха не проговори на езици.
    Деян 11:20-21 Първите християни които повярваха от Антиохия не говореха на езици
    Деян 16: 13-15 Лидия и нейния дом повярва в благовестието без да проговори на езици
    Деян 16: 30-33 Началника на тъмницата повярва без да проговори на езици
    Християните в Берия и Атина не говореха на езици Деян 17:4, 12,34
    Крист и тези които бяха повярвали в Коринт не говореха на езици ( Деян 18:8)

    Твърдението че КРЪЩЕНИЕТО В СВЯТИЯ ДУХ е видимо чрез говоренето на езици е основно учение сред петдесятните и харазматичните църкви.

    НО ТОВА НЕ Е ВЯРНО тъй като от многото примери се вижда че не всички които повярват в благовестието говорят на езици.

  2. В горното богохулно мнение на „Ивайло П“ очевидно е изразен един ултра-православен небиблейски възглед. Не знам дали буквата „П“ не е първата на думите „пъкъл“ или „простотия“, например, та крие останалата част на името. Във всеки случай това кощунствено мнение свидетелства за неграмотност и озлобление срещу харизматизма!

    „Основата на Петдесятното движение е фалшиво и не е Библейско. Няма нищо общо с петдесятница описна в Библията. Самата история на улица Асуза описва хора които се тресят от демони“ („Ивайло П“). В тези три изречения има три съществени неистини.

    Първо, Петдесятното движение, което има двехилядогодишна история, се корени в деня на Петдесятница (Деяния 2 гл.). Там изрично е посочено: „И те всички се изпълниха със Светия Дух и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят“ (ст. 4).

    Второ, то не е „фалшиво“, а напълно реално явление, особено през последните два века. То засяга не само петдесетници, но и католици, православни, англикани, лутерани и т.н. Става дума за милиони „кръстени в Духа“ хора, които говорят „чужди езици“ според новозаветната формулировка.

    Трето, никой от историците на явлението на ул. „Азуса“ № 312 не говори за „демони“. Такива клевети са използвани в тогавашната жълта преса, главно под влияние на расистките настроения срещу афро-американски петдесетни активисти като Уилям Сиймур (Сеймур). По подобен начин са се изразявали и болшевиките за дейността на п-р Воронаев. Всеки такъв опит за определяне говоренето на чужди езици от страна на харизматиците е расистка обида и комунистическа атеистична пропаганда, както и кощунство срещу библейската дейност на Св. Дух.

    Всепризнатият историк на явлението на ул. „Азуса“ № 312 – Валтер Холенвегер пише: „Ранните етапи на съживлението срещат жестока опозиция от Църквите на светостта, както и от други църкви; с тях се подиграва и пресата“ (Hollenweger, W. The Pentecostals. SCM Press, 1972. 23). Но такива „подигравки“ е имало и в деня на Петдесятница: „А други им се присмиваха, казвайки: „Те са се напили със сладко вино“ (Деян. 2:13). От текста знаем, че ап. Петър и останалите опровергават подобни клевети, базирайки се на друг библейски текст в Йоил 2 гл.

    Тъй че г-н „Ивайло П“, вместо да се втурвате като хун, атеист и пр. срещу данните на историята, по-добре си седнете у Вас, прочетете внимателно Библията, запознайте се с автентични исторически данни и заповядайте пак за дискусия, но облечен с духовната дреха на смирението.

    Д-р Вениамин Пеев

  3. Тази адвентна птица Ивайло Петров се изказа неподготвен отново.Както дявола каза една част от истината на Ева,но не и каза последиците,така и тази личност казва само част от истината.Вярно е,че тези хора са повярвали в Исус,без първоначално да са кръстени в Святия Дух.Няма логика първо да се кръстят в Святия Дух,и после да повярват. Деян.19:1 А когато Аполос беше в Коринт, Павел, след като беше минал през горните страни, дойде в Ефес, гдето намери някои ученици.
    19:2 И рече им: Приехте ли Светия Дух като повярвахте? А те му отговориха: Даже не сме чули дали има Светия Дух.
    19:3 И рече: А в що се кръстихте? А те рекоха: В Иоановото кръщение.
    19:4 А Павел рече: Иоан е кръщавал с кръщението на покаяние, като е казвал на хората да вярват в Този, Който щеше да дойде подир него, сиреч, в Исус.
    19:5 И като чуха това, кръстиха се в името на Господ Исус.
    .“ От този пасаж разбираме,че първо хората повярват,а след това получават кръщение в Святият Дух.Тези хора са повярвали,но даже и не са чули дали има Свят Дух.Както и Ивайло е повярвал,но не е чувал дали има Свят Дух.Деян.19:6 И като положи Павел ръце на тях, Светият Дух дойде на тях; и говореха други езици и пророкуваха.
    19:7 И те всички бяха около дванадесет мъже.“ За разлика от Ивайло тези хора бяха кръстени в Святия Дух и започнаха да говорят на чужди езици.Само и единствено на Петдесятница това беше придружено с явлението “ огнени езици“.Повече това уникално явление не се случи.След това всички,които получаваха Святия Дух,само проговаряха на чужди езици,без чудото на „огнените езици“. Деян.19:6 И като положи Павел ръце на тях, Светият Дух дойде на тях; и говореха други езици и пророкуваха.
    19:7 И те всички бяха около дванадесет мъже.“ Забележете,че те бяха само 12 мъже.Нямаше никаква тълпа,на която те да проповядват на „непознати езици“.Това ап.Павел го обяснява в 1 Кор.14:2 Защото, който говори на непознат език, той не говори на човеци, а на Бога, защото никой не му разбира, понеже с духа си говори тайни.“ Това е разликата-в Деян.2 гл. говореха на човеците и те разбираха думите на „непознатите езици“,а тук никой не ги разбира,защото те не говорят на човеците,а на Бога.Затова и ап.Павел препоръчва в 1Кор.14:13 Затова, който говори на непознат език, нека се моли за дарбата и да тълкува.“ Така чрез тази дарба хората могат да разберат тойните.Но това хора,който хулят Святия Дух, няма как да го разберат,нито да го приемат.

  4. Това по горе няма нищо общо с петдесятница описана в Библията.
    Това че православни , католици, квакери са говорили на езици през вековете само доказва че Сатана е корумпирал това което е станала на Петдесятница. Когато някой католик повярва в Бога той се отказва от фалшивата религия (католицизъм, православие и т.н.) която Библията описва като духовно прелюбодейство. Не може да си новороден и да си католик, православен, адвентист и т.н. едновременно.
    Не може да си новороден човек и да прелюбодействаш духовно като се молиш на светии или Мария и да вярваш в ереси. Не може да си новороден и да вярваш че владиките или папите са избрани от Бога.
    Библията казва :
    Йоан 2:22 Кой е лъжец, освен оня, който отрича, че Исус е Христос? той е антихрист, който се отрича от Отца и от Сина.
    23 Никой, който се отрича от Сина, няма нито Отца; а който изповядва Сина, има и Отца.

    Как човек се отрича от Бога?
    Когато пренебрегва че жертвата на Исус на кръста е е достатъчна и можем да пристъпваме ДРЪЗНОВЕНО пред трога на благодатта. (евр 4:16)
    Така че ако някой е католик или православен и говори на език, това не доказва че е от Бога, но напротив – това доказва че е друг дух

    Изучавал съм петдесятното движение от години и НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА между петдесятница описана в Библията и това което е станало на улуца Асуза. Това че хората са били обсебени от ДЕМОНИ на улица Асуза не го казвам аз , а самите основатели на самото петдесятно движение през 1900- 1906. Просто прочете историята която е писана от самите петдесятни и преценете сами дали това е от Бога или не.Съжалявам че някои ги Боли за това че основата на петдесятното движение ( на улица Асуза 1906) е гнила, но по добре е да построите къща на здрава основа иначе къщата ще се срине. Петдесятното джижение е гнило от всякаде и е нанесло много вреди на християнството.Едва ли трябва да ви изпращам линкове на Бени Хин и неговите приятели (Holy laughter, blessing of Toronto, etc) . Въпреки товя смятам че някои ще се бъгат спасени (но малко). С основаването на петдесятното джижение започва и ерата на ЛАОДИКИЙСКАТА църква (погледнато в историчестки аспект)

  5. Със своите среднощни писания господинът, който се подписва „Ивайло П“, се мъчи неуспешно да ме убеди, че понеже е „П“, е Познавач на Петдесятната тема. Да, ама не!

    „Изучавал съм петдесятното движение от години и НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА между петдесятница описана в Библията и това което е станало на улуца Асуза“ – пише г-н „П“. Твърде претенциозно твърдение, което в никакъв случай не го прави Професионалист по Петдесятната тема, дори, както е видно, не е и Прохождащ по нея.

    Първо на първо, името на улицата, където започва дейността на п-р Уилям Сиймур (Сеймур), не е „Асуза“, а – „Азуса“ (англ. „Azusa“). Човек, претендиращ за „Познавач“ на темата, би трябвало да бъде коректен и в най-дребните подробности.

    Второ на второ, един истински Професионалист, какъвто г-н „П“ видимо не е, посочва архиви, на които основава приемане или отхвърляне на дадена теза. Д-р Доний Донев прави тъкмо това – публикува Писмата на един от пионерите на Петдесятното движение, имащо история в България. Какви „Папируси“ или „Пергаменти“ може да цитира г-н „П“? Дотук – никакви!

    Трето на трето, какви други Помагала по Петдесятната тема е чел г-н „П“, който твърди, че е „изучавал“ Петдесятната история? Да не би да е чел студията на догматиста проф. Д. Дюлгеров „Петдесетници в България“, издадена преди ок. 60 години? Или пък анализите на проф. Н. Мизов от БАН? Би ли уточнил г-н „П“?

    Четвърто, г-н „П“ свързва „изпълнението с Духа“ със „спасението“, като отказва спасение на мнозинството харизматици. Това становище го прави като самозван Папа, въпреки че се нахвърля върху римокатолиците. Това становище обаче е крещящо свидетелство за Пълната богословска безпросветност на г-н „П“, защото традиционната Петдесятна доктрина не учи, че „кръстеният“ или „изпълненият с Духа“ получава спасение, а другите – не. Спасението се получава чрез вяра в Христос, а не с преживявания на Духа. За това има безброй новозаветни пасажи.

    Пето, вмъкването на Бени Хин в дискусията няма нищо общо с Петдесятната доктрина. Г-н „П“ видимо не знае и това! В България харизматичните общности са свързани с Асамблеите на Бога и клоновета на Божия църква, които нямат нищо общо с Бени Хин!

    С две думи, дърдоренето на г-н „П“ не свидетелства за Познания и Професионализъм по темата, а за безпочвена злоба и мерак за Посредствено себеизтъкване. Когато човек тръгне в гората на лов за мечки, трябва да носи пушка – ни учи нашият народ. Затова г-н „П“ трябва да си пише домашните и да не излиза тук с драсканици! Петдесятната тема не е за графомани като г-н „П“.

  6. Не мога да разбера от къде вземате темата за говорене на езици след като в статията не се казва и дума за това. Защо хората като Ивайло които не вярват че християните могат да имат демони, казват че петдесятните имали демони и следват лъжепророчицата Елена Вайт. Това не е ли точно хулата против святия дух за която направиха против Исус когато им гонеше демоните?

  7. Благодарим ви девойче но и ние знаем как да четем. От време на време се появяват някакви полухора полу киборги като Генчев, Абаджиев, п-р Петков и сега Ивайлo които стоят пред компютер в нощните часове на тъмнината и пишат в 2-3 и -6 сутринта. Все не им се харесвало СЕПЦ е и какво?
    Ако половин милиард петдесетници по света имат демони, на тези наши пишман богослови ще им се наложи да обяснят от къде идват толкова много демони. Най-изчерпателните списъци с демони ги докарват едвам едвам до 200-300. Не 200-300 хиляди както твърди Ивайлo дето бил изучавал петдесетничество. С говоренето на езици той отрича и другите дарби и сигурно не вярва в пророчество и изцеление защото са пълни калвинисти.
    Воронаевите писма прочетох отдавна в един Благовестител. Бяха поместени с някаква странен сериал от евангелски автори. Единия твърдеше че църквата в ЕПЦ Търново била основана през XVII век а друг че Заплишних започнал евангелската църква в Бургас. В Пловдив пък три църкви се карат коя от коя била по-първо петдесетна през 1920, докато петдесятна църква в Пловдив дефакто няма докато не идва брат Николай Николов. Говорих тогава с ръководството да ги оправим тия грешки но те бяха „заети с назначаване на новите пастори.” Основно се празнува през 2008 80 годишнина на петдесетното движение. Това не е така – 80 от основаването на съюза, а движението почва по-рано през 1920

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *