Багер срина до основи евангелска църква

church088

в. ВЯРА: Багер срина до основи църквата в кв. „Кремиковци”, 500 души излизат на протест, искат оставката на депутата Ахмед Башев

Вестникът публикува информация според която евангелска църква е заплашена със събаряне защото не гласува в определената политическа посока

Над 500 жители на кв. „Кремиковци” от гърменското село Марчево изпаднаха в истински шок, когато багер, изпратен за втори път през последните дни от бившия кмет на община Гърмен и настоящ депутат Ахмед Башев, срина до основи кварталната им църква. Църквата в ромския квартал „Кремиковци” бе съборена от Ахмед Башев не защото е незаконна, а в знак на отмъщение, че ромите не са го подкрепили на изборите на 12 май, че не са приели да си изтъргуват гласовете за по 20 лева и за това, че са гласували свободно и по съвест, обясняваха един през друг ромите. Така в първия си работен ден като депутат от 42-рото народно събрание Ахмед Башев разгневи и разплака цял ромски квартал в с. Марчево, община Гърмен, и напомни за себе си от София, като рано сутринта вчера им изпрати багер и полиция и срина до основи църквата им.

Както писа „Вяра,” ромите в гърменския квартал „Кремиковци” са евангелисти, а църквата им представлява метална конструкция, дарена на християнската общност от Асоциация „Интегро.” Дойдоха тази сутрин техници и полицаи с багер и буквално сринаха пред очите ни църквата, която е напълно законна и повече от 400 роми я посещаваме от 7 години насам. Опитахме се да попречим с телата си, но на реакцията ни бе отвърнато с гонения, а багеристът, който знаем, че се казва Христо от с. Балдево, си позволи да ни гони с щангата и да бие хора от квартала. Хората се опитаха да попречат да се извърши грозното и безбожно посегателство на християнския ни храм, но не успяха.

Църквата ни е законна и Ахмед Башев няма основание да я събаря. Всички тези негови действия са с цел отмъщение, защото кварталът ни не го подкрепи и не гласува за него на 12 май. „Християнството е в опасност“, заяви пасторът – отговорник за църквата в кв. „Кремиковци”, Иван Айдаров. Той коментира още, че по време на предизборната кампания Башев им заявил директно, че ако не получи техните гласове, не само църквата, но и къщите им ще събори. Ромите заявиха, че Башев им обещал да им даде по 20 лева за глас, но те категорично отказали да се продадат. „Ние сме християни, той мюсюлмани ли иска да ни прави, като ни заплаши, че ще ни построи джамия и че в региона повечето храмове ще са джамии, а не църкви. Аз може да съм циганин, но съм се родил християнин, такива са родителите ми, такива са и децата ми, християни сме всички в този квартал и ще браним, ако трябва и с кръв, вярата си“ заяви 32-годишният Мартин Йорданов. Ако беше джамия, нямаше да я събаря, иска всички да ни прави мюсюлмани, ние джамия не искаме в квартала си. Сега след като ни събори църквата, ние трябва ли да съборим къщата на този самозабравил се безбожник, как можа да посегне на християнски храм, кой събаря храмове???

От общината тайно ни предупредиха, че имало и заповед да ни съборят и къщите, и то само защото не сме гласували за Ахмед Башев. Какъв народен представител ще е този човек, с какви очи ще дойде в квартала ни, с какви очи ще се изправи и пред неговия Алах, след като си изцапа ръцете и душата с такова безбожно действие. Иначе ни обещаваше „Вие гласувайте за мен, пък ще видите как ще ви се отблагодаря, ще ви построя истинска църква, ще ви докарам вода в къщите, ще ви асфалтирам улиците в квартала, ще ви помагам къщите да си достроите”. И като не гласувахме за него, ето как си отмъсти, крещяха ромите от „Кремиковци”. Те припомниха, че 14 години на всички избори обещанията на Башев са били едни и същи и от тях почти нищо не е изпълнил, въпреки че са гласували всички за него. Това беше наказателен вот към Башев от нас, ромите, защото не изпълни много от обещанията си и защото избирателно лансираше наши съкварталци не за друго, а за да ни противопостави.

Днес в 9 часа пред община Гърмен ромите от кв. „Кремиковци” излизат на протест срещу своеволията на Ахмед Башев, за когото те твърдят, че проявява дискриминация към тях и посегателство към християнството. Както „Вяра” писа, ромите от кв. „Кремиковци” осуетиха първия опит за събарянето на църквата. Тогава Ахмед Башев коментира, че е предприел събарянето на базата на внесено писмо от представителката на Асоциация „Интегро” Диана Карагьозова за премахване на металната конструкция, за да се построи на същото място църква от тухли и бетон. Дни по-късно обаче Карагьозова се обадила на Башев, че оттегля молбата за премахването на металната конструкция, защото отлага строителството на храма за по-късен етап, тъй като й се наложило да замине за Германия. Двамата се разбрали до нейното завръщане вярващите от „Кремиковци” да продължат да ползват за църква металната конструкция. Вместо да се съобрази с искането на Карагьозова и да обяви молбата й за нищожна, Башев се възползвал от документа и съборил църквата на ромите, обясниха живеещите в гърменския квартал „Кремиковци”.

church077

“Утре излизаме всички да протестираме, очакваме да ни подкрепят и християните от Гърмен и региона, защото както е тръгнало, ако днес събориха нашата църква, утре Башев може да събори и други църкви в общината ни. Християнството е заплашено и този акт на Ахмед Башев говори красноречиво за това, заяви Иван Айдаров, който коментира, че се надява и на подкрепата на Комитета по вероизповеданията и на неправителствени организации.

2013: От ДПС бутат с багер евангелска църква

2012: Ахмед Башев – Цар Киро на Родопите

2011: Ахмед Башев обвинен за фалшива диплома

2010: Ахмед Башев гласувал за религиозно спокойствие

10 Януари 2010: Ахмед Башев търси 500 бона да спаси църква (в.СтандартПоне 500 000 лева са необходими, за да се ремонтира рушащата се църква “Свети Георги” в село Гърмен. Кметът на общината Ахмед Башев преди три месеца е изпратил писма до премиера Бойко Борисов и до Националния институт за паметници на културата. “Засега нямам отговор, а храмът е уникален и е национален паметник на културата. Специалисти изчислиха, че трябват около половин милион лева”, заяви общинският управник. Той уточни, че кметството няма как да задели толкова много пари. Затова е потърсил помощта на държавата. Заради свличане на земни пластове църквата пропада и има реална опасност да се срути, ако не бъде спешно укрепена. “Нищо друго не ни остава, освен да чакаме. В храма нищо не бива да се пипа и да се ремонтира без да имаме официално разрешение от националния институт за паметниците на културата”, категоричен е Ахмед Башев. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария, като аркадата на централния кораб е декориран със стенописни изображения (медальони).

30 comments for “Багер срина до основи евангелска църква

  1. Ако има време в което християните трябва заедно и публично да направят нещо, то това време е СЕГА.

  2. molim za nqkakyv telefon na pastora na cyrkwata blagodarim

  3. Няма съмнение, че този акт на събаряне на църковна постройка е варварски!
    Трябва обаче да ни бъдат изяснени някои подробности: Действително ли постройката е „законна“, т.е. има ли необходимата документация, която я прави такава? Към коя деноминация принадлежи евангелистката общност в гърменския кв. „Кремиковци“? Каква точно е ролята на Асоциацията „Интегро“?

    Що се отнася до реакция срещу събарянето на църковната постройка, не е достатъчно п-р Ив. Айдаров да се обръща до Комитета по вероизповеданията, а трябва да бъдат уведомени лидерите на партиите „Герб“ и „Атака“, както и председателството на Парламента, въпреки че става дума за представители на БСП и ДПС. Трябва да бъдат уведомени писмено Ръководството на съответната деноминация и ОЕЦ, независимо какви са очакванията за техния отговор. Случаят трябва да предизвика широк международен отзвук, за да се види каква тирания се готви отсега за християнските малцинства в България. Ако потърпевшите организират подписка за подкрепа, нека това стане чрез Pastir.org. Ние ще подкрепим по съответния законов начин потърпевшите.

  4. Това е истинското лице на исляма,за което настойчиво,аргументирано и компетентно алармира колегата Вениамин Пеев.Братя и сестри от съборената църква,ние сме с вас,молим се за вас,и каквото е според нашата възможност ще ви подкрепим.Важното е че „багерът на исляма“ не може да събори вашата вяра.Бъдете с Господа,и Той ще ви даде нещо по-добро от тази барака.

  5. Добре е в подобни ситуации отново да си припомним отношението на Бог към Своя народ:

    Затова така казва Господ, Бог на Силите: Народе Мой, който живееш в Сион, не се бойте от асириеца, дори и да ви удари с жезъл и вдигне тоягата си против вас, според както я издигна над Египет; защото още твърде малко – и негодуването Ми ще престане и гневът Ми ще се обърне за тяхна погибел. (Исая 10:24,25)

    А в деня, когато Господ те успокои от скръбта ти, от неволята ти и от жестоката работа, в която ти беше поробен, ще подемеш тази победна песен против вавилонския цар, като кажеш: Как престана насилникът! Престана грабителят на злато! Господ строши тоягата на нечестивите, скиптъра на владетелите, който яростно поразяваше племената с непрестанно биене, който властваше с гняв над народите, с преследване, което никой не въздържаше. (Исая 14:3-6)

  6. Братя аз се опитах да информирам за ситоацията но читателите се отклоняват от служители близки до Атака които не желаят да се занимават с ромския етнос. Не получих нужния юридически съвет нито вниманието на ОЕЦ. Молих за помощ и с протестирането. Тук нали имаше едни протестанти които много протестираха Влади и Петьо Пеев. Какво стана? Ние не сме ли ви важни?

  7. Последния Илия Наистина не познавам п-р Петков но от това което пише не прави добро впечатление. За Ставрев също не писаха много добри неща на стената му във фейса.

    Това са симпатизаторите на Атака п-р Петокв и пророка Ставрев.
    Към коя деноминация е регистрирана църквата в Кремиковци?

  8. Г-н Иван Георгиев, проблемът със съборената църковна постройка в гърменския кв. „Кремиковци“ няма да получи юридическо решение! Проблемът е преди всичко ПОЛИТИЧЕСКИ. Та нали в статията е посочено, че събарянето е в знак „на отмъщение“ за това, че членовете на църковната общност са гласували за ГЕРБ!

    Именно затова моят съвет е те да се обърнат писмено към централите на ГЕРБ и Атака. И двете партии са в опозиция и са критични към проявите на БСП и ДПС. Дали атакистите харесват ромите или не, е страничен въпрос. Въпросът е, че един депутат на ДПС се изживява като башибозушки главатар и мачка християнски представители! (Казвам това, ако информацията в статията е автентична!). Случаят в гърменския квартал трябва да влезе в парламента, иначе ще се потули и ще има посегателства и към други християнски общности, уж защото са нарушили някакъв закон…

    Същевременно нека се потърси помощта на правозащитни организации у нас и в чужбина за нарушаване религиозните права.

    Така обаче и не стана дотук ясно към коя евангелска деноминация се числи тази църковна общност, защото нейното ръководство трябва първо да се намеси в нейна защита!

  9. За информация на някои, особено на Вяра Илиева, вече става 15 години работя най-вече с роми, като, обаче, трябва да отбележа, че никога не съм делял хората по етнически признак. Човекът е човек, без значение към кой етнос принадлежи. Това може да се потвърди от всички роми на които съм служил и служа, може да потвърдят и тези, които са били войници при мен в периода 1994-2002 г. Вече ми омръзна да повтарям, че нито съм близък с Атака, нито нейн симпатизант, но явно някои четат така, както им изнася. Написах един коментар в другата статия, който сигурно не е бил прочетен, което показва, че някои пишат тук само за да се заяждат. На тези хора ще им напомня, че един ден всеки ще отговаря за делата си. Аз лично съм спокоен за този ден, защото съм убеден, че правя това, за което съм призван и по начин, който Бог иска от мен. А тези, които сипят лъжи по мой адрес, или по адрес на който и да е друг, нека добре да се замислят. Не знам как спят спокойно при мисълта, че един ден ще застанем всички пред Бога.

    И понеже проблема е достатъчно сериозен, не мисля, че трябва да си губим времето с изкаванията и дребните нападки от страна на Вяра Илиева или „Последния Илия“ (който и да е той). Съгласен съм с мнението на д-р Пеев, че може да се използват партиите, които са настроени срещу ДПС. Но все пак трябва да се внимава с какви хора се говори, защото във всяка една партия има достойни хора, които ще помогнат, но има и такива, които не само че не биха помогнали, но и биха навредили.

    Препоръчвам първо да се напише писмо до Лютви Местан, в което да се изрази протест срещу деянието на депутата Башев. В това писмо могат да се зададат някои въпроси към лидера на ДПС, като се иска от него ясно и точно да заяви, демократична ли е водената от него партия, както неведнъж е изявявал, или тоталитарна?
    Също, добре е да се разбере какво е неговото мнение по този казус – одобрява ли постъпката на Башев или я осъжда. Според отговора на Местан може да се планират следващите действия, но при всички положения мнението на лидера трябва да бъде оповестено публично. Освен това, трябва да се направи всичко възможно това деяние да получи широка публичност. За целта могат да се използват медиите (и тук също трябва много да се внимава кои, защото някои са наши върли врагове). Трябва да се направи всичко възможно случая да стигне до европарламента. Сигурен съм, че ако това стане, Башев може да бъде принуден да даде средства за построяване на нова и по-хубава сграда. Важното е вярващите да продължат да се събират, без значение дали на открито или по домовете, но църквата не трябва да се пръска в никакъв случай.

  10. Вяра п-р Петков и Петков са различни лица. Отне ми доста време за да го разбера защото имаше преплитане на псевдонимите но не стана ясно защо единият използва псевдонимите на другия. Надявах се по темата да получа правен, пасторски или политически съвет за ситуацията с ромската църква. Наместо това получих горната атака. Ставрев симпатизира на Атака както Петков. Тези дни в България всички са за атака, а пък Атака се държи като Хитлер през тридесета година. В това няма нищо християнско.

  11. Г-н Георгиев, при положение, че се опитвам да помогна не мога да разбера защо продължавате с нападките срещу мен. Считам, че дадох пасторски съвет, макар и в другата статия, не знам дали го прочете защото ако го беше прочел със сигурност някои неща нямаше да напишеш. Също така, не съм те атакувал, а в горния пост написах какво аз бих направил, т.е. как бих постъпил на ваше място. Това е само съвет или мнение и го написах с чисти искрени мотиви да бъда полезен с нещо съчувствайки на вярващите. Не очаквам признание от Вас, но заради хората, които в момента страдат, ние ще се молим.
    Понеже продължавате с твърдението, че симпатизирам на Атака въпреки ясното ми и директно изявление, че това не е вярно, както и директното ми изявление, че не съм привърженик или симпатизант на никакви партии, ме принуждавате наистина да прибегна до нещо. за което нямам желание, но съм принуден. Съгласен ли сте да ми дадете доброволно адреса си, аз да подам жалба по съдебен ред срещу вас и да защитите тезата си в съда? Нека адв. Виктор Костов да каже каква е присъдата за нанесена публична клевета (а това, че съм симпатизант на Атака го приемам именно като такова). Гарантирам ти, че с факти и свидетели съм в състояние да докажа правотата си, докато ти разполагаш единствено с коментари и анализи, които изобщо не почиват на никакви факти.
    Все пак, не мога да разбера защо в момент, когато имаш нужда от помощ и съдействие, ти нападаш хората, които имат желание и могат да ти помогнат? И още нещо. Названието „Ангел Петков“, под което пиша, не е псевдоним, както твърдиш, а името ми – собствено и фамилно. И то гарантирам на теб, и на другите заядливци, че тук, в този форум, няма нещо, което е писано от мен, и поставено под друго име. Не познавам този, който е писал под името „п-р Петков“, вероятно е да съвпадат фамилиите ни, а аз познавам още един пастор с тази фамилия, казва се Иван Петков (не съм сигурен, че той е писал тук, само давам за пример, че да имаме една и съща фамилия с други не е нещо необичайно).
    Още една информация, която показва отношението ми към политиката: през 1993-та, като курсант в военно-въздушното училище, бях скъсан на изпит по Политология. Впоследствие на поправката бях скъсан втори път. Тогава преподавателят, доц. д-р Цветан Йорданов, ме попита защо не искам да науча материала, аз му отговорих: „като представител на Българската армия, аз съм деполитизиран и аполитичен“. Тази моя позиция не е променена и до днес. Политиците ме интересуват дотолкова, доколкото да им занеса благовестието, ако, разбира се, Бог ми позволи това. И, както вече казах и в преден пост, считам, че правя това което Бог иска от мен да направя. А как ще го изкоментират хората, това вече е друг въпрос.
    А сега те питам: ще продължаваш ли с твърдението, че съм симпатизант на Атака и ако продължаваш, готов ли си да се срещнем в съда за да го защитиш там?

  12. За разлика от Петков и Ставрев аз обаче познавам брат Иван и знам колко са му на сърцето ромските църкви. Докато службите ни подхвърлят книжки за бивши служители, настоящите служители събарят действащи ромски църкви. Това е българската реалност днес. Прах в очите за да вървят проектите на разни асоциации и да се усвоят парите от евро кредити.

  13. А за разлика от брат Иван, аз считам, че църквите не трябва да се делят на ромски, български, турски и други подобни. Църквата трябва да бъде една и тя е христова и нейната врата трябва да бъде отворена за хора от всички етнически групи. Ако не се научим да живеем заедно днес, тук, на земята, то тогава, как ще живеем заедно на Небето? Там дали ще има отделения за роми и българи? Мисля, че такова нещо там няма да има. За това, крайно време е да спрем да делим църквите на етнически белези и да се научим да живеем всички заедно по един покрив. Винаги съм работил за единението на вярващите и това е моя принцип – преди да бъдем каквито и да е, ние сме хора, създадени от Бога. В църквата, която Бог ми е поверил да ръководя, пеем с еднаква любов на български и на цигански. Дори съм отпечатал и песнарки с песни на цигански език, за да можем да ги пеем всички. И хората са доволни защото сме едно, а не се делим. А ако в църквата има и хора от турския етнос, тогава ще пеем и на турски. Важното е вярващите да бъдат едно, всеки да уважава и зачита различието на другия, както и всеки да получи нужната благодат. Аз може да съм българин, помощникът ми е циганин, но това не ни пречи да служим заедно, да се обичаме и подкрепяме и да бъдем част от една църква, която не е нито българска, нито циганска, а христова.
    И едно уточнение: думата „ром“ е нова дума и не знам от къде дойде. Оригиналната дума е „циганин“ и това го казвам не аз, а самите цигани. Употребявайки тази дума не влагам нищо обидно в нея, а напротив – показвам зачитане и уважение към този етнос.

  14. Брат Ангеле писах вече че Петко и Ставрев позират на твое място тъй че няма какво да се обясняваш повече надълго и нашироко. Виждам че вече си ни подредил и в царството ти начело, циганите помощници и ромите помежду. Прочетох ти и изказванията и ти писах че са след дъжд качулка. Мнението на адвокати или юристи какво ни ползват след като събориха църквата. Интересен човек си ти от Местан писмо да чакаш.

  15. Брат Иване, продължаваш да се заяждаш, което наистина ме удивлява и вече си правя някои изводи. Първо, за първи път чувам за този Ставрев, а Петко – също. Всъчщност, в единия пост пише „Петков“, в другия – „Петко“. В крайна сметка, за кое име става дума? А за това кой съм наредил в Божието царство, тук вече прекали. Къде прочете, че аз съм начело? Това, че имам помощник, не мисля, че е нещо лошо, напротив – всеки има нужда някой да бъде до него. И това не го прави да е под мен, дори обратното – аз съм този, който служи на него. Мисля, че бях достатъчно ясен като казах, че не трябва да делим хората на българи и цигани, нито църквите да делим на български и цигански. Това, обаче, което се показва е, че някой има интерес от такова деление. Явно има далавера в това да съществуват етнически църкви, може би някой усвоява средства от разни фондове, свързани с етническите малцинства. Само че, политиката на евросъюза е премахването на специалните учреждения за цигани, като се почне от училищата. Идеята е българи и цигани да бъдат интегрирани, а това не може да се постигне ако се делим в отделни училища, отделни църкви и други подобни. Мисля, че бях ясен като казах, че не гледам на цвета на кожата, а на личността. Защото, преди да бъдем българи или цигани, ние сме хора и ако го няма човешкото в нас тогава всичко останало губи смисъл. За това престани да изопачаваш думите ми, това няма никакъв смисъл.
    А за другото, не мисля, че молитвите са след дъжд качулка и това също го написах. Написах, че молитвите ни са скоро вярващите да получат нова и по-хубава сграда. Разказах ти за Воденичане, но нещо подобно се случи и в Козарево – това е първата църква, в която служех като ръководител и където служителят днес е мой ученик и възпитаник (също е циганин, но, както казах, това е без значение, важното е че до днес сме приятели и се обичаме). Там един бизнесмен купи сградата, където църквата се събираше дълго време. Вярващите бяха много отчаяни. И при това сградата беше една красива постройка, която църквата ползваше срещу символичен наем. Но след месец новата кметица на селото, със съдействието на общинската управа, осигури много по-голяма и хубава представителна сграда, и при това без никакъв наем. За това ти казах да помислиш, късно ли е за молитви? След като църквата е на Бога, Той няма да ги остави. Сигурен съм, че скоро вярващите от това село скоро ще имат много по-хубава сграда. Ето за това, убеден съм, че молитвите не са никога закъснели.
    А това, което се случи с мен, през 2002 година имах атаки от един ненормален съсед, който се зарече, че ще изгони църквата и ще вземе имота. Сградата наистина има законови проблеми – парцела, върху който е построена е предназначен за жилищно строителство, по документи се води вила, а не църква, имота е частен (принадлежи на човека, който я построи). Наред с това, този съсед предприе агресивна офанзива – хвърляше камъни по мен и вярващите, стреляше срещу мен с ловна пушка, заплашваше семейството ми с убийства и т.н. Тогава се обърнах към юриста на СЕПЦ, от където ми бе отговорено, че докато нещо не е налице инцидент не може да бъдат предприети юридически действия (значи, някой трябва да бъде убит за да се намесят адвокатите). А след като получих писмо от общината с предупреждение, че ако в 7 дневен срок не представим документ, че сградата е молитвен дом трябва да бъде запечатана, тогава от СЕПЦ ми бе отговорено, че нищо не могат да направят по въпроса. Ето за това действах сам. Помогна ми Минчо Спасов – тогава беше депутат, но преди време той беше в нашата църква в Ямбол, след това беше областен управител. Понеже с него се познавах лично, а и е бил юрист в Стралджа, той намери начин да оправи положението.
    Когато изпратиш официално писмо до народен представител, то той е длъжен да отговори. Изпрати писмото не лично до Местан, а до парламента. Адресирай го до няколко инстотуции – президент, председател на парламента, министерски съвет, дирекция по вероизповедания и до медиите. Когато се види, че е отправено до всички тях, няма как лидерът на ДПС да не вземе лично отношение. Точно по този начин спечелих двубой срещу EVN. Това, което се случи е, че шефа ми се обади лично, а до ден днешен те не могат да се оправят с различните комисии, които продължават да ги проверяват и от които продължавам да получавам писма с резултати от проверките. Допълнителен фактор беше, че получи покана от Милен Цветков за публичен дебат. Така че, според мен това е начина. Ако не сработи и нищо не се получи, тогава има следващи стъпки.
    Ако искаш лично ще ти напиша писмото до Местан.

  16. Здравейте!
    Аз съм християнин. Ясно е тука, че става въпрос за лични отношения! Няма значение повода. Има значение, че ние сме виновните. Защо? Ами ние не сме си свършили работата. Това е! Кой какво казал и обещал няма значение. Има значение само, че има внесена молба за събаряне. Защо сестрата не си е оттеглила молбата незнам, но който е съборил сградата е имал закона на своя страна. Всичко друго,което прочетох е простотия. Извинявайте ма е така. Чета статията и коментарите и само омраза и призиви за религиозна война. Нищо няма да постигнете. Аз познавам системата и никой няма да ви обърне внимание. Ако собственикът на имота не си е оттеглил молбата за събаряне, никой няма да ви помогне защото нямате правно основание.
    А ако има оттеглена молба и е съборена сградата, заведете дело това е!Всичко друго е БЛЯ-БЛЯ! тоест чесане на езиците.

  17. Мирослав е прав, наистина трябва да се знаят всички факти покрай това действие и за да се предприеме каквото и да било трябва да имаме пълната увереност, че законът е на наша страна. Ето сега от него научаваме нова информация, а именно, че е внесена молба за събаряне, и че тази молба е внесена от сестра. Това показва, че на Ахмед Башев не му е хрумнала идеята ей така както си е стоял на стола. Може би е искал да го направи, но някой му е дал повод и законово основание. Той просто е използвал законовото основание да направи това, което е искал и по този начин да си отмъсти, както твърдят братята. Според мен трябва да се тръгне именно от сестрата, подала молбата за събаряне. Доколкото разбирам имота е нейн и може би поради лични отношения с някой е предприела това действие. В такъв случай трябва да коригира отношенията си с другите след това да се мисли как да се поправи стореното. Така че, преди сградата, трябва да се мисли за духовното състояние на църквата, която съставлява събранието на вярващите. А сградите се строят. С очите си видях как група от един от ромските квартали в Стралджа се обедини, събраха пари и за по-малко от месец построиха една красива сграда за църква и при това тухлена, а не павилион. Така че, ако вярващите са единни, тогава стореното от Башев не само че ще бъде поправено, но и ще бъде усъвършенствано.

  18. Петков стига бе стига бе чети малко преди да пишеш толкова много. Още в първата статия хората написаха че е имало молба която е анулирана. Става въпрос за следизборно отмъщение което не е рядкост в тия региони. Не виждаш ли че всички мълчат по въпроса защото ако дадат гласност ще излезе какво са правили покрай изборите. Мирослав представете се кой сте вие и защо не сте ни познават като директен участник в събитията?

  19. Странно впечатление прави фактът, че се явява някакъв Мирослав и казва нещо за „внасяне на молба“, сякаш открива Америка, а после високопарно определя дискусията като „омраза и призиви за религиозна война“ и … „бля-бля“… П-р Петков, защо така бързо се хванахте на тази къса въдица?

    Първо, Мирослав не казва нищо ново, а говори половинчато! В статията над коментарите се казва, че г-жа Диана Карагьозова „си е оттеглила молбата“, защото „отлага строителството за по-късен етап“. Щом молбата е оттеглена, защо е дошъл багерът? Нали още няма да има презастрояване?

    Второ, Мирослав не прави разлика между „политическо отмъщение“ и „религиозна омраза“. Човек трябва да е без очи, за да не види политическата причина за събаряне на църквата в гърменския квартал! Следователно на този етап трябва да се търси политическо решение на проблема. За каква „жалба“ в съда може да се говори на този етап?

    И трето, все още типично за някои българи, които бързо размахват белия байрак на отстъплението, та затова сме на това дередже… Ако ние не можем да браним християнските си домове от посегателства, значи не сме научили уроците на историята си, а витаем в мъглата на собственото си бездушие! (Да почна ли да се съмнявам в достоверността на писаното в горната статия или да се съмнявам в силата на християнския дух?)

  20. Признавам си, че нямам пълната информация по въпроса, за това е нормално да проверя как стоят нещата, като прочета различни мнения, в това число и извън изказаните. Според мен първо трябва да се установи какво законово основание е намерил Башев за да разпореди събарянето на сградата. Според Мирослав е имало жалба, подадена от сестра. Естествено е Башев да отрече, че това е отмъщение. За да можем ние да го твърдим, то трябва да сме напълно уверени, че притежаваме доказателства с факти и свидетели, които потвърждават това твърдение. Това го казвам от моя опит, защото и при описания вече от мен случай общината предприе действие срещу мен въз основа на жалба, в която, не мога да отрека, законовите основание не липсваха. За това като се защитаваме трябва внимателно да разберем силните ходове на противника, а след това да обмислим как тези ходове да ги превърнем в слабости. Не мисля, че съм се хванал на въдица, както казва д-р Пеев, а само изпитвам нещата. Не се съмнявам, че Башев изпитва религиозна омраза, както и не се съмнявам, че постъпката му е вид отмъщение. Но за да го твърдим публично и за да реагираме адекватно трябва по някакъв начин това да успеем да го докажем не с чувствата и емоциите ни, а със законови средства. А между другото, много ще се радвам ако стане ясно кой какво е правил покрай изборите. В този аспект си задавам въпроса, дали Бог не е допуснал това за да станат явни машинациите на някои вярващи?

  21. Георгиев, ето един подарък за теб: http://ide.li/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1829. Това е писмото, което изпратих до кмета на община Стралджа и което завинаги промени отношението на комунистическата управа към църквата.

  22. След случилото се в с.Марчево, обл.Гърмен – събарянето на сградата на местната евангелска църква – на 28 май (вторник) екип от ХЦ „Ел Шадай“-гр.София посети вярващите там. Имахме благословено време заедно, насърчихме се взаимно и на мястото на съборената сграда издигнахме глас към Господа за нейното пълно възстановяване, протекция над вярващите и спасение на всяка душа в това село

  23. До Партовски
    Бог да благослови добрите ви намерения!Сега е момента евангелските вярващи,да подкрепят потърпевшите си братя и сестри.Представете си хиляди вярващи от цяла България,да манифистират съпричастност,протестирайки срещу този акт на законодателната и изпълнителната власт!Представете си отговорните лица на деноминациите(като ОЕЦ),всички пастири да скочат като един!Ако са в отпуск(прекратяват го),организирайки походи и събрания за защита на евангелските вярващи в с.Марчево!Да се доведе до знание на медиите не само в страната,но в Европа,САЩ,Австралия!…Ех мечти, мечти…станах на 61,ама пак си мечтая като да съм на 16 години!Дерзайте братя,Бог вижда и помни всичко,което неговите чада вършат за Негова слава!

  24. Поздравления за дръзновената постъпка за вярващите от ХЦ „Ел Шадай“, които са посетили и окуражили на място пострадалите си събратя от гърменската общност! Дано и други групи последват примера им!

    Бр. Маринов, Вие засегнахте много важната тема за МЕЧТАТЕЛСТВОТО! И Вие като мен сте „мечтател“, но тъкмо това е крайъгълният камък на всяка БЪДЕЩА РЕАЛИЗАЦИЯ! Днес, след като завиха у нас сирените в чест на Ботев и всички паднали за свободата ни герои, докато стоях прав в знак на почит към делото им, ме прониза мисъл: „Те всички са били мечтатели!“ Ботев слиза на дунавския бряг с мечтата за освобождение и макар да стига само до Околчица, вече е проправил пъртината на свободата. Та нали и Исус Христос бе Пророк-Мечтател, Който бе изпратен на кръста само от майка Си и любимия Си ученик, но днес има многочислено християнство по целия свят благодарение на тази богопомазана мечта! Всички основатели на мисии, на нови християнски общности през вековете, на бурни вълни на съживления са били все „пионери-мечтатели“! Дерзай, брате, – фактът, че продължаваме да мечтаем, показва, че сме живи християни! Пък и не сме самотни!

  25. Не само мечтател ни е той г-н Маринов ами и писател. Tук предпазливо пише само в тази тема а на фейсбук стената се изявява като главен говорител по темата на п-р Петков с комплименти към харизматичните лелки и тяхната социална еманципация

  26. Здравей Краси!
    Не знам как да се обърна по-учтиво(на госпожо(це)или господине)-поради нежното умалително име,с което се афишираш.Да,Краси „мечтател“ съм!И както вече забелязвам,в бъгарското евангелско итернет-пространство и мечтите не са безплатни!Но,трябва да се устояват срещу „тайфуните“ с нежни имена.Не знам къде виждаш комплименти към „харизматични лелки“,по-скоро желая да уточня откъде е „допълзяла“еманципацията(във съвремененият и вид).И още нещо,МЕЧТАЯ да има толерантност между тези,които се наричат с Христовото Име!!!Изкуството е да се печелят приятели,а врагове винаги ще се намерят!Да,днес писах малко по-вече на стената тази фейсбук група,с една единсвена цел.Българските евангелски вярващи, трябава да престанат да хвърлят камани по „стефановците“!Независимо,дали ги разбират и доколко съм им „приятни“.В тази група ме покани брат Рангел Младенов,към който имам голямо увжение!Имам още много неща да кажа там,а що се отнася до pastir.org…Предпочитам,когато е необходимо (от страна на администраторите) да изпращам карикатурни-илюстрации.По отношение на „пистелството“се въздържам ,по простата причина:има,кой да пише с дарби и таланти!И още нещо Краси,никога не избързвай със заключенията без да познаваш „писателите“.

  27. Ако си е оттеглила молбата с писмо с входящ номер няма какво повече да се дискутира. Завежда се иск срещу лицето,което е издало заповедта за събарянето в съда. Както и иск за обезщетение. Гледам,че имате претенции за вярващи хора а искате постоянно някой политик да ви помогне, а не БОГ. Търсете си политици, които ще Ви използват и после изоставят ако не им ходите по гайдата. Може би затова е станало всичко, че разчитате на хора, а не на Бог. Успех!
    п.п. Никъде из коментарите, не прочетох както и в статиите писани по този повод, че има молба с входящ номер от лицето собственик на имота. Ако аз съм в грешка и има такава извинявайте. Целта ми е да ви помогна с юридически съвет, а не с празни приказки. И се чудя ако има такава молба защо само ревете, а не си потърсите правата в съда.

    “Второ, Мирослав не прави разлика между “политическо отмъщение” и “религиозна омраза”. Човек трябва да е без очи, за да не види политическата причина за събаряне на църквата в гърменския квартал! Следователно на този етап трябва да се търси политическо решение на проблема. За каква “жалба” в съда може да се говори на този етап?”

    1. Извинявай брат,но много ми е интересно ти вярващ ли в БОГ? Защо търсиш човешка помощ , а не БОГ? Някой политик помогна ли в периода между опита за първото събаряне и последвалото събаряне. Когато повярвах и станах християнин един възрастен християнин ми прочете един стих от Библията. Еремия 17.5

    2. Има нещо съмнително в целият случай. Защо не искате да заведете дело в съда? Това много ме притеснява? И ако се притеснявате, че няма да го спечелите поради нещо си, има и друг съд- съдът в страсбург. Много българи са осъдили България там.

    3. Другото,което ме притеснява. Защо нито една официално регистрирана църква не застава зад вас и не Ви помогне? Гледам отправяте призиви. А досега не съм прочел, някой да е излязъл и да е дал официално изявление, че сграда на еди коя си църква е незаконно съборена. Ако има такъв постнете го тука да го видим.

    4. Защо не потърсите съдействие от организации като Български Хелзинкски Комитет и др.?

    5. “трябва да е без очи” – Имам очи брат и от всичко казано до тук ме притеснява най – много факта, че не искате да потърсите истината, чрез Бог и методите му , а ги търсите чрез политиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *