На 5 септември Червената армия окупира България

5 септември 1944 г. ще остане в историята ни като един от най-злокобните, а 69 години нацията не може да преодолее тежките последствия от нея. На този ден СССР обявява война на Царство България, под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия.

Под заплахата от настъпващата в Румъния Червена армия правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени. СССР обаче не признава обявения от България неутралитет. Същевременно, правителството започва сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, които пропадат поради обявената от страна на Съветския съюз война на България.

На 5 септември 1944 г. Съветското главно командване утвърждава плана за военно нападение над България. Трети Украински фронт е разположен на румънско-българската граница. Срещу България са насочени 258 000 военнослужещи, 5583 оръдия, 508 танкове и САУ, 1026 самолета и цялата сила на Черноморския флот.

В 20.30ч. Съветският съюз обявява война на България и започва окупацията на държавата. Именно със силата и терора на съветския щик се стига до преврата на 9 септември и съставяне на правителство на Отечествения фронт с доминираща роля на партизаните и комунистите. Така за почти пет десетилетия България е откъсната от цивилизования демократичен свят и превърната в послушен придатък на тоталитарните режими в Москва.

 

Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин.

На 22 септември 1944 г. Георги Димитров изпраща писмо до Сталин и Вячеслав Молотов, в което посочва: „По места има различни случаи на насилие по отношение на местното население на заетите територии от страна на отделни военнослужещи от тиловите части на Червената армия. Например:
а) произволно се изземват от местното население работният добитък, каруци, продукти и друго без знанието на местната власт и без съответното оформяне на документи по изземване на добитък и хранителни продукти;
б) произволно се изземват държавни и граждански частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до срив на есенната сеитба;
в) някои военнослужещи в пияно състояние нахлуват през нощта в частни домове в градовете и селата, извършват грабежи, а в някои случаи изнасилват жени и убиват мъже.
В с. Дивдядово, Шуменско, между другото, е убит и най-старият член на компартията“

Image_4159454_305_0Проф. Пламен Цветков: Изнасят златния резерв

Разходите за периода 1944-1947 г. са два пъти повече от репарациите, предвидени от Парижкия мирен договор. Вярно е, че СССР формално ни обявява война, но без да гръмне пушка. Не си спомням точната цифра, но със сигурност става въпрос за много милиони, изчислени към днешния курс на лева. Разбира се, това включва само част от цифрата, защото е изнесен и целият златен резерв на България по това време. За разлика от нас дори литовците, латвийците и естонците са успели да си го изнесат във Великобритания и в наше време си го получиха обратно. Грабежът е бил такъв, че дори Трайчо Костов, който е бил фанатичен комунист, в един момент се шокира от случващото се и това му струва живота.

Категорично грабежът не е узаконен с Парижкия мирен договор. Той се сключва между Обединените нации и малките съюзници на Германия – Италия, България, Финландия, Унгария и Румъния. Германия и Япония не влизат. Така че не е узаконено по никакъв начин. Съглашението за примирие е само за спиране на военните действия. С него се конфискуват германските предприятия. Ако трябва да обобщим, грабежът е абсолютно безконтролен и неоправдан. Трудно е да се каже каква е общата сума, която ни е струвала съветската окупация, защото инфлацията в онези години е била значителна и стойността на парите се променя буквално всеки ден, така че към кой момент е сметната, е загадка. Вероятно към някакъв точно определен момент и да е била толкова. Веселин Ангелов е правил подробни изследвания за съветската окупация у нас и те категорично сочат, че се касае за грабеж – все пак ние сме окупирана страна. Грабеж в много по-значителна степен, отколкото след Първата световна война, защото там ограбването става с договор, а тука първо дойде грабежът и после е договорът, който се сключва чак три години по-късно – през 1947 г. Освен това по Парижкия мирен договор се предвиждат репарации само към Гърция и Югославия, а по отношение на Съветския съюз, с който България въобще не е воювала, нищо такова не е предвидено. Фактически дори няма узаконяване на грабежа, а по-скоро се касае за замитане под килима. Вярно е, че по силата на Съглашението за примирие от 28 октомври 1944 г. сме задължени да издържаме всичките окупационни войски на своя територия и да предоставим всичките си ресурси за нуждите на продължаващата война с Германия. Съветските войски не са се отчитали, защото са окупатори, но така е било и в Унгария, и в Германия.

Тъй като на Георги Димитров му пишат оттук за безобразия, той се опитва по някакъв начин да регулира процеса, но доколко е успял, е невъзможно да се каже. Факт е, че наказаните съветски военнослужещи са много голям брой – разстреляни за мародерства, изнасилвания и други безобразия, а също и за неподчинение. В тази връзка има и един любопитен случай от с. Бърдарски геран, където е имало летище. През октомври 1944 г. четирима съветски летци се напиват и решават, че е крайно време да отидат в Берлин и лично да се саморазправят с Хитлер. Качват се на самолета и стигат до… близките тополи. Трима от тях изгарят, но единият оцелява. Съден е за увреждане на военно имущество и изпратен зад Полярния кръг. След това се връща през 70-те години у нас, когато в селото е направена костница на тези герои, за да разкаже тази история. Съществуват описания и на редица инциденти със самозабравили се съветски войници като например масовото отравяне с метилов алкохол от цистерна в Бургас. Вследствие на тях загиват десетки, може би повече от сто души. В същото време и много български семейства също са пострадали от действията им.

9 comments for “На 5 септември Червената армия окупира България

  1. Знае ли се от историците на българския евангелизъм за режисираното от БКП участие на п-р Васил Зяпков в Парижката мирна конференция през септември 1946 г.,което има пряка връзка с „пасторския процес“ с пагубни последици за историята на българския евангелизъм?

  2. Г-н Пеев вие един ден да сте участвали във война като втората световна война за да ми говорите че Червената армия окупира България

  3. Моят вуйчо, брът на баба ми, носеше фамилията Бойчев и той именно е бил командир на партизански отряд в Шумен (това свидетелстваха и той и всички наши роднини). Но не си спомням да ми е разказвал за подвизи и победи, с които да се гордее.

  4. Кой е авторът на тази статия? Как попадна в този сайт?

  5. и не само България, те са победили във злокобната Втора Световна война и зловещият Хитлер, Германия и цялата Фашистка идеология, злодеите от тази война все още се преследват от цялото човечество, и заради нечовешкото отношение към еврейте… да ни е честита победата към която и ние се присламчихме и си писахме участие, макар винаги да сме били предатели и както се вижда това продължава… а фашиските престъпници и до сега се крият в САЩ;;; честито

  6. Четете историята такава каквато е! Не пишете лъжи! И не се изпълвайте със злоба! Тя убива! Хитлер за първи път принудително заселва компактни маси от евреи в Палестина 30-те години. Благодарение на двата гласа на Сталин в ООН е създадена еврейската държава………

  7. на Сталин гласа за двама ли важи ? все си мислех, че е от Балфурската декларация, заради Първата световна, когато евреите са помогнали на Англия да победи с техното откритие за динамита, но щом казваш както си искаш така си пиши

  8. Всяка една армия-от древността до сега -когато окупира някоя държава започва да ползва ресурсите на окупираната държава. От 1941 до 1944 година България е била окупирана от фашистка Германия.Баба ми е разказвала как са криели житото от германците в ями в земята.
    Интересен е фактът ,е през 1943 Цар Борис 3 отказал да съдейства на Хитлер и да прати българска армия да воюва против СССР, защото си е давал сметка, че все още много от ветераните от Руско-турската освободителна война са живи, и народът е хранел топли чувства към освободителите и не би вдигнал оръжие срещу тях. Малко след визитата си при Хитлер Борис 3 почива.Според дневника на германския аташе в София по това време, полк. фон Шьонебек, двамата германски доктори, които са се грижили за царя – Зайц и токсикологът Ханс Епингер, са вярвали, че Борис е бил отровен.
    1944 г СССР окупира България. В къщата на дядо ми са живеели руснаци. Той ми е разказвал, че са били дружелюбни,и дори му направили дървена играчка. Подарили една сабя на пра-дядо ми, която доскоро беше у роднините ми.
    Аз съм чувал и за своеволия на руснаците и го вярвам, защото алкохолът не прощава. Но ако погледнем историята на Белорусия, там напълно трезви германски войници са опожарявали селата със спеиално направени за целта горелки. Има случай цяло село, предимно жени деца и старци са затворени в селската църква и изгорени живи.
    На война като на война-казват французите. Проблемите в България започват след завършването на войната. И по-скоро след идването на комунистите на власт 1948г.
    Но идва 1944г, друга армия окупира България.

  9. Всичките ви протестантски пастори са били агенти, доносници и служители на Държавна сигурност и една част от тях са сътрудничели активно на режима, както и са били активни членове на БКП до края на 1989 година. Така, че господа протестанти хулещи винаги онзи режим и опитващи се да обвиняват Св. Синод на БПЦ в съучастие със службите на червения режим приканвам ви да погледнете първом гредата в собственото си око и след това да вадите сламката от окото на брата си. Когато съдите другите е добре да осъдите първо собствените си милиционери плямпащи от амвоните ви, колко „лошо“ е било през комунизма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *