Кабинетът „Орешарски” подаде оставка

ПОСЛЕДНО: На рождения ден на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова и на депутата Евгени Стоев НС гласува оставката на кабинета. За бяха 180 депутати, 8 социалисти гласуваха против, 8 въздържал се – 7 от БСП и 1 от ДПС. От ГЕРБ на крака и с аплаузи приветстваха резултата. И двамата рожденици бяха поздравени в пленарна зала преди гласуването на оставката.

Оставката на правителството на Пламен Орешарски идва 421 дни след неговото начало.

На 23 май 2013 г. държавният глава Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от „Коалиция за България”. На 27 май 2013 г. Орешарски представи експертите в програмното правителство.

На 29 май 2013 г. депутатите в 42-ото Народно събрание гласуваха избора на Пламен Орешарски за премиер и го избраха със 12 гласа „за”. На официалната церемония по встъпване в длъжност Орешарски даде заявка да намали безработицата, кабинетът да е открит към медиите и да не допуска съмнителни назначения.

На 19 септември 2013 г. Орешарски отчете 100 дни управление, които обобщи с намаляването на задълженията на държавата към бизнеса, възстановяването на ДДС, доброто управление на фискалните резерви.

В началото на 2014 г. Орешарски постави за цел икономическия растеж. След семинара на БСП в Боровец през март премиерът обяви, че ценовият натиск в енергетиката е овладян, но системата остава дебалансирана. В края на своето управление Орешарски даде заявка да не участва в предстоящите избори.

Неговото правителство оцеля в пет вота на недоверие – всичките внесени от ГЕРБ: за провала в областта на инвестиционното проектиране; за провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите; заради сектор „Сигурност”, заради сектор „Енергетика”, заради фискалната политика.

В началото на юни БСП се съгласиха на предсрочни парламентарни избори, които след консултации при президента, бяха договорени за 5 октомври.

OCTABKA

1 comment for “Кабинетът „Орешарски” подаде оставка

  1. Нищо ново под слънцето!Едни си отиват,други идват,а ние оставаме най-мизерстващия народ,най-корумпираните управници на всички нива!
    Колко милиона са холандците,а колко човека им е парламента?
    Народ потъва в мизерия,пенсиите са жестоко ниски,а депутатите ни тлъстеят и се возят в луксозни и скъпи лимозини,обградени от глутници охрана!
    И сега-накъде-ще изберат пак пожарникаря после пак станишев,после пак размирици и протести!
    От както дойде“демокрацията“все един и същи театър се играе-масово разграбване на държавата!
    Само актьорите се сменят!
    Имах чувството,че на Орешарски му се плачеше.много малко го оставиха да си поживурка на гърба на мизерстващия народ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *