ВЛАДИЦИТЕ: Свалете от ръката червения езически конец

28.02.2015

Родни владици скочиха срещу традицията българските християни да си връзват червен конец на ръката против уроки и са поискали Светият синод да осъди тази езическа традиция, научи вестник „Всеки ден“. Лобито около най-консервативните митрополити в църквата настоявало Синодът незабавно да излезе със специално изявление по този въпрос, така както традиционно преди всеки гей парад в София заклеймява проявата.

Източници на „Всеки ден“ твърдят, че някои владици се активизирали преди есенната сесия на Синода и искали темата за суеверията, за езическите практики и за врачките и баячките да бъде разгледана на специално заседание. Част от митрополитите настоявали до края на годината да се изработи специално становище на Българската православна църква, в което да се обясни на православните българи, че носенето на червен конец, както и на всякакви други амулети извън християнската символика, не е правилно и не се вписва в религиозните традиции.
По-модерните отци си давали сметка, че открай време българският народ съчетава православието със суеверието и с различни езически практики и че ако църквата официално анатемоса носенето на червен конец на ръката срещу уроки, това може да има обратен ефект и да отблъсне хората от църквата. По българските земи открай време е разпространено поверието, че червен конец се връзва за здраве и против зли очи. При жените конецът трябвало да се постави на лявата ръка, а при мъжете – на дясната.

Други поверия обаче гласят, че червеният конец винаги трябва да е на лявата ръка, за да е по-близо до сърцето. Последователите на религиозното учение Кабала носят червен конец на китката си, предпазващ от „злото око“. Според Кабала червената нишка е мощен енергиен канал, който има способността да влияе върху съдбата и поведението на човека. Той помага на хората да успеят в начинанията си.

Връзването на червен конец против уроки е пълна глупост, отсичат попове и добавят, че ако искаме да сме здрави и да се помолим на Божията благодат, по-добре е да запалим свещ и да се помолим пред иконите на Исус Христос, на Света Богородица или на някой светия. Владиците тотално отричат и поставянето на червен конец или примерно на мартеница върху иконите, тъй като според тях това било кощунство и обида за религията. Ние, християните, трябва да се уповаваме на Всемогъщия Бог, а не на червения конец, казват владици.

Според тях също толкова глупаво като носенето на конец със синьо мънисто против уроки било и чукането на дърво и други подобни суеверия. Част от духовниците обаче не отричат съвсем носенето на червен конец не само защото е част от народната традиция на българите, срещу която църквата не било редно да скача. Червеният цвят е силно застъпен в християнската символика. Червеното великденско яйце е символ на Възкресението на Христос. На иконите Христос и светците са изобразявани с червена мантия. Най-тържествените наметала на православните патриарси, както и на папата, също са червени. У нас редица политици и светски личности носят червен конец против уроки като Бойко Борисов, Сергей Станишев, Аня Пенчева, Калин Врачански, Луиза Григорова.

Tags: , , , , ,

3 Responses to ВЛАДИЦИТЕ: Свалете от ръката червения езически конец

 1. Георги Гетов on 28.02.2015 at 23:18

  Напълно съм съгласен с владиците. Най-сетне БПЦ се сети да заклейми езическите обичаи!

 2. Румяна on 01.03.2015 at 3:12

  Дай Боже хората да разберат,че суеверието е поклонение на дявола ,и че Господ Исус Христос ни предупреждава,че не може да се покланяме едновременно и на Бага и на мамона!

 3. п-р Янко Добрев-Силистра on 01.03.2015 at 14:32

  „Връзването на червен конец против уроки е пълна глупост, отсичат попове и добавят, че ако искаме да сме здрави и да се помолим на Божията благодат, по-добре е да запалим свещ…“
  Все още се колебая кое накара поповете да направят това изказване-дали е намаляла търговията със свещи,или наистина са разбрали истината за езическите обичаи,в които православната църква въвлече хиляди наивни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.