В учебника за 2 клас има Рамазан, но не и Рождество

20150118.fwobuwrwrz[1]Интересен подбор на зимните празници и обичаи в страната ни може да си види в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас. За това сигнализира възмутен бургаски татко, чието дете учи в училище“Св. Княз Борис I“. Мъжът недоумява защо се изучават Рамазан Байрям и Василица, а Рождество не присъства никъде. Ето какво пише още Гроздан Колев:


„Отваряли ли сте скоро някой от учебниците на децата си, независимо от това в кой клас са те. Аз не бях, съпругата ми се занимава с това. В петък обаче единият ми син, който е втори клас, се върна притеснен от училище. Госпожата му го изпитала, а той не си знаел урока, казала му, че следващия път, ако се повтори ще му пише слаба оценка. Стана ми интересно и реших да погледна какъв е този проблем урок, че детето ми, което има само отлични оценки, не е пожелало да научи.

Учебникът е на издателство „Анубис“, а негов автор е И. Мирчева. Заглавието е „Зимни празници“. Вътре нагледно са показани и обяснени пет празника и обичая, свързани обаче само и единствено с етническите общности в страната ни – Рамазан Байрям, Пурим, Василица и Рождество (за българи и арменци). Не си мислете, че след като се обяснява Рамазан как се празнува и Василица, подобно нещо има и за Рождество. Напротив! Просто се украсява елха и се поднасят подаръци. Моментът с Рождество Христово липсва изцяло. Не съм съгласен главата на децата ми да се пълни с подробности за други празници, а българските, християнските да бъдат пропускани. Това не е нормално!

7 comments for “В учебника за 2 клас има Рамазан, но не и Рождество

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.