Учредиха „Обединени езически вероизповедания“

13.12.2013

БТА – НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ

На 31 октомври, четвъртък, от 15.00 часа, се състоя пресконференция за представяне на новоучредената общност „Обединени езически вероизповедания“

Учредяването на религиозна езическа общност е продиктувано от някои не особено удачни и не дотам чистоплътни опити религиозната история на България да се експлоатира и комерсиализира. Публичното оповестяване на този факт е необходимо, за да бъдат избегнати възможните неправилни тълкувания и спекулации.

Участници: Николай Въжаров, Христо Бойчев, Стефан Стойков, Светозар Филипов, Елена Ваташка, Димитър Несторов, Орлин Първанов.

Tags: , , ,

14 Responses to Учредиха „Обединени езически вероизповедания“

 1. Яна Караколева on 14.12.2013 at 7:29

  ужас

 2. Jivka Stoqnova on 14.12.2013 at 8:45

  Нямам думи просто и аз!

 3. Valya Malinova on 14.12.2013 at 10:52

  Какво може да направи праведният, когато се рушат основите?

 4. TVsvetlina.com on 14.12.2013 at 13:30

  това е пророчески знак
  ще следват още много други

 5. Страхил Иванов on 14.12.2013 at 15:27

  Аз приветствам създаването на едно такова Обединение! Трябва да го има, за да се знае,че България е езическа държава и всички претенции тя да бъде наричана християнска, са безпочвени!
  Интересна е декларацията на Димитър Несторов в 21-та минута, че всички те са преавославни християни! Сега вече остава да чуем становището на БПЦ по отношение на новото Обединение. Все пак понеже знаем,че синодалните старци са доста стари и никога не бързат за никъде, да очакваме такова становище в близките години , е неоправдан оптимизъм!
  Но тези езически камъни не са само в двора на православието!
  С кои очи евангелската общност би се изказала против езическите обичаи, при положение, че още не е взела становище по отношение на езическите практики на „прочутия“ пастор Бени Хин, който редовно ходи да „черпи помазание“ от костите на Катрин Кулман и Ейми Симпъл Макфersyn?

 6. Anna-Maria on 14.12.2013 at 15:34

  Бог да пази България и да се смили над нея… дано не се върнат българите към тези глупави езически религии.

 7. Иван Георгиев on 14.12.2013 at 15:54

  Благодаря ви за информацията но е много стара. Учредиха се навръх деня на реформацията докато вие се дрънкахте за лутер. Кои са евангелските общности в България брате Страхили? ОЕЦ ли ги представлява или лидерски кворум? ОБЕЦ не е обединение на църкви а се държи като секта. ЕПЦ се раздели на два клона. Как да вземат евангелистите становище като не са единни? Нерегламентираните домашни групички не са от евангелската общност и нищо на никой не е общо. Дори ВЕБИ което започна като обща инициатива се разпадна и сега всеки със собствен вуз. Тогава за една или за много евангелски общности ли говорите?

 8. Страхил Иванов on 14.12.2013 at 16:20

  Брате Иване, искрено съжалявам,че сте прав! Поне на ниво деноминации да имаше някаква адекватна реакция в такива случаи, а то …
  Ами тогава паразитните структури да се разпуснат , след като не представляват евангелските християни в България! ОЕЦ била в ССЦ! И какво от това? Били поризнати от наследниците на Инквизицията! Чест и слава!
  Бащите им изгориха бащите ни, а ние с тях си правим ССЦ!

 9. Иво Гочев on 14.12.2013 at 16:43

  Даниил 12:11
  И от времето, когато се премахне всегдашната жертва, и се постави мерзостта, която докарва запустение; ще има хиляда и двеста и деветдесет дни.

  Матей 24:15
  Затова, когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на светото място, (който чете нека разбира),

  Марк 13:14
  И когато видите мерзостта, която докарва запустение, [за която говори пророк Даниил], стояща там гдето не подобава, (който чете нека разбира), тогава ония, които са в Юдея, нека бягат по планините;
  ………….

 10. Георги Христов on 14.12.2013 at 20:26

  Еремия 2:11
  Разменил ли е някой народ боговете си…

 11. Dian Minchev on 15.12.2013 at 0:05

  Много неща казват хората и голяма част от тях са много интересни. Приветствам това което правят до колкото ще служат за предпазване на българската държава от някои османски/турски/ претенции които явно се предвижда да възникнат чрез новият закон за който тук споменават. 🙂

 12. Veniamin Peev on 15.12.2013 at 11:53

  „Учредиха се навръх деня на реформацията докато вие се дрънкахте за лутер“ (Ив. Георгиев).

  Г-н Георгиев, с това посредствено изказване направо се излагате! Първо, името Лутер се пише с главна буква, а не с малка! Второ, на деня на Реформацията „не се дрънка“, а се говори именно за Реформацията, защото такива като Вас все по-ясно показват, че не познават основите на евангелизма у нас, които са положени именно от реформаторите. Съжалявам, че трябва да го кажа, но Вие подскачате срещу всичко в Пастир.орг – дори и срещу градивните неща.

  А сега – по темата. Тук се възмущаваме, че се учредила такава Неоезическа формация (ОЕВ). А къде бяхте тогава, когато ние реагирахме в Пастир.орг за официално обявената от п-р Николай Неделчев като председател на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) „обща молитва“ с мюсюлмани, юдеи и разни там ню-ейджъри? Къде сте през цялото време на прокарване на НЕОЕЗИЧЕСКАТА ЛИНИЯ в българските евангелски църкви чрез участието на същия Николай Неделчев и неговото протеже Евгений Найденов в НСРОБ? Ние реагирахме в Pastir.org, което е неоспоримо. Но къде са ония, които продължават да ръкопляскат на тези НЕОЕЗИЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ и продължават да търпят лидерството на горните лица?

  Аз не бих се учудил, ако лидерите на ОЕЦ се прегърнат и чукнат с новогодишна наздравица с учредителите на обсъжданата тук Неоезическа формация, пък и защо не „да се обединят“. (Абревиатурата ОЕВ много прилича на ОЕЦ). Снимки за това събитие няма да бъдат нужни!…

 13. Велислава Стоянова on 16.12.2013 at 12:02

  Как може да има толкова прости хора сред коментиращите, които не разбират и една хилядна от това, което тези хора се опитват да направят!!!??? някакви тука му говорят, че било Ужас, че незнам си какво ставало с Християнска България и прочие…….Глупав народе, тези хоро искат да дадат отпор на турските претенции за 10 милиона българска земя и гори!!! за стотици паметници на културата, базирайки се на шериатски закони от времето на турското робството…как с простите си кратуни не схващате, че тези хора ще искат всяко капище и земя, където има джамии, на под които има древни капища и така ще покажат безумието на турските претенции!!!!!!да не мислите ча БПЦ ще си мръдне пръста да защити христоянска България??!! Овце сте ,братя, защото БПЦ е зейнала да заграби още земи и имоти, алчността им няма граници и ще се прегърнат с турците заради такъв проектозакон, с който ще разпарчетосат страната…..Ако това не го разбирате, да ви имам самочувствието на българи и християни….Бог да пази България!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Георги Софрониев on 16.12.2013 at 14:14

  Тези хора бих ги нарекал будни българи с повече пророческа прозорливост от колкото мнозина съвременни самозвани пророци.
  Единствено е лошо че са се обединили около погрешно знаме. Иначе между тях не открих нито един ШАМАН, а такива в нашите среди колкото искаш, напротив откривам доста добри моменти в техните изказвания:
  Целта им е ясна, не да възродят езичеството, а да: „……Да предотвратим разграбването на българска земя и културни ценности”
  …”Не само да скачаме по улицата а да извършваме правна и административна дейност”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.