Сексуалното и здравно образование да влезе в училище иска омбудсманът

09.09.2019

Въвеждане на задължителни часове по сексуално и здравно образование в училищепоиска омбудсманът Мая Манолова. Това ще бъде разписано в препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев, обяви самата тя по време на дискусия с детски омбудсмани от цяла Европа. По данни на Световната здравна организация около една трета от децата у нас започват да правят секс на 13-годишна възраст или по-рано, което поставя България на първо място от 43 държави по ранно начало на половия живот.

Според проучването, цитирано от омбудсмана Мая Манолова, българчетата на възраст до 15 години имат рисково сексуално поведение. „Последните данни показват, че само за първите три месеца на 2017 г. са извършени 531 аборта на момичета под 19 години. В България феноменът „деца раждат деца“ продължава“, коментира омбудсманът.

Българските ученици – първенци по пиене и пушене

На фона на тези данни у нас все още липсва учебна програма за задължително сексуално и здравно образование, обясни Манолова. „По данни на Министерството на образованието само в 10% от българските училища има свободно избираема подготовка по сексуално или здравно образование. Имайки предвид тези данни и ситуацията в страната, имам достатъчно аргументи да отправя препоръки към новия министър на образованието за въвеждане на задължително сексуално и здравно образование в училище“, посочи Мая Манолова.

Статистиката показва още, че през миналата година над 6000 бебета у нас са родени от малолетни и непълнолетни майки.

 

 

2 Responses to Сексуалното и здравно образование да влезе в училище иска омбудсманът

 1. ХРИСТО on 09.09.2019 at 20:38

  Да не забравяме, че смениха Наказателния кодекс #НК чл. 182, ал. 2 (за възпрепятстване на контакти с дете по #СР), но никой не протестира (едва ли си виждат/ме отново децата), а дали има вече практика ще споделят едни, които ни честитиха победата (новия бизнес – нямаш ли пари – няма да виждаш детето си ).
  Да ви е честита #стратегията и новото робство…
  пп един пострадал ми каза, че хонорарите са 1200 лева , а има три инстанции.
  Линка е в коментара

 2. Poli Stoyanova on 09.09.2019 at 21:55

  Борбата за нашите деца, за нашите семейства, за суверенитета ни, като държава, няма да е нито от днес за утре, нито само на едно бойно поле. Самият проблем, който се утвърждава, както в България, така и в много други държави, от опитни социални инжинери се вплита на много нива. Проблемите са законови, икономически, политически, социални, образователни, но и чисто човешки и духовни.
  Предлагам ви да се обърнем за съвет и подкрепа към Българската Православна Църква. Нашите духовници са едни от първите, които ясно, точно и навременно изразиха несъгласието си със Стратегията за детето 2019-2030.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.