Съдът даде ход на дело срещу Станишев

10.11.2007

На 8 ноември 2007 състав на Софийски районен съд даде ход на едно от делата срещу премиера Сергей Станишев. Ищци по делото са Пастир Христо Куличев и Светлин Пенев. Те претендират обезщетение за неимуществени вреди, настъпили като резултат от направеното от премиера изявление на 5 септември: “Кой нормален човек….никой нормален човек извън политическия елит се интересува от темата за досиетата”.

Станишев направи това изказване, след като БСП регистрира в ЦИК кандидата си за кметския пост в София Бриго Аспарухов. Поводът беше огласената от Комисията по досиетата информация за принадлежността на народни представители към бившата Държавна сигурност. Куличев и Пенев твърдят, че въпросното изявление им е нанесло неимуществени вреди, изразяващи се в душевни мъки, терзания, дискомфорт, понижено самочувствие, яд и срам.

Адвокатът на Станишев заяви, че премиерът е направил изказване по темата за досиетата, но не с тези думи и с точно това изказване.
Защитата настояваше за прекратяване на делото и изпращането му в Административния съд. Съдът обаче не прие възражението на защитата и постанови делото да се разглежда по общия ред, т.е. да се търси персонална отговорност на Сергей Станишев за направеното от него изявление.

Tags: , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.