Псевдо-реформатори: Пол Уошър

28.10.2017

Джордън Купър, Рatheos.com

Т.нар. съживление на „реформираното богословие” започва малко преди края на 20 в. и достига връхна точка около 2000-ната година по линията на три реформирани мега църкви в Америка (предимно баптистки хипер-калвинисти):

 • Марс хил с п-р Марк Дрискол, който бе уволнен през 2014 по причини от личен характер
 • Ню спрингс с п-р Пери Нобел, който също бе уличен в алкохолизъм и уволнен от църквата
 • Хипер-калвиниста Чарлз Стенли, който отрича кръщението със Святия Дух и го нарича демонично

Пол Уошър е част имено от това модерно хипер-калвинстко „реформирано” богословие, което отскоро атакува вярата и на християните в България чрез не до там добре преведени видео материали и преводни статии. Освен че отрича личната молитва за покаяние като изповед за спасение според Римляни 10:10, което е в основата на протестантско евангелската теология, „реформираната” богословска система на Пол Уошър и други представилите на движението хипер-калвинизъм и хипер-благодат:

 1. Вярват че Бог предварително е предизбрал част от човечеството за спасение, а всички останали са създадени нямат шанс за спасение с цел да бъдат унищожени във вечен ад (хипер-калвинизъм)
 2. Отричат личната свободна воля у вярващия за спасение
 3. Не вярват в кръщение със Св. Дух придружено с белега говорене на езици
 4. Смятат че дарбите на Духа са престанали да действат след смъртта на първоапостолите и не могат да бъдат практикувани днес (т.нар. сезационализъм)
 5. Отричат освещението като второ дело на благодатта и вярва в еретичното учение „хипер-благодат”, според което човек веднъж спасен е завинаги спасен без значение какви грехове извършва след спасението си и не може да отпадне от вярата в Бога
 6. Отричат грабване на църквата преди Голямата скръб (т.нар. постмилениална ерес, амилениализъм)
 7. Вярват че всичко предречено в книгата Откровение се е изпълнило по времето на Ранната църква в I-ви век (т.нар. претеристична есхатология, исторически претеризъм)
 8. Вярват че в момента живеем в Милениума, без да е нужно Христос да се е върнал физически на земята за да основе царството си през Милениума (амилениализъм, постмилениализъм – учение широко разпространявано днес от т.нар. Ново апостолска реформация)

 

Tags: , ,

7 Responses to Псевдо-реформатори: Пол Уошър

 1. Rossen Nikolov
  Rossen Nikolov on 29.10.2017 at 2:24

  кога ще има: Псевдо-реформатори: Бени Хин?

 2. Georgi Petsanov
  Georgi Petsanov on 29.10.2017 at 19:56

  Palno e s tyah 🙂

 3. Даниела Христова on 01.02.2018 at 11:03

  Пол Уошър е абсолютен Божий помазаник и РЕАЛЕН реформатор, но слепите не го разбират и особено тези, които са с прегоряла съвест!
  Никой не обича, когато му се говори за грях, покаяние и че всичко е за Бог, чрез Бог и само за Него.

 4. teodora shkolska on 14.04.2018 at 17:39

  Лъжи,лъжи,грозни лъжи за Чарлз Стенли и Пол Уошър.Написаното е от човек,който не познава служението,проповедите и живота на Ч.Стенли и П.Уошър.В Съдния Ден всеки лично ще отговаря пред нашия ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС за делата си,но и за думите си. …….и езици да говорите, ако Любов нямате, нищо не ви ползва….а Любовта дълго търпи и е милостива……. Нека цялата Слава да бъде само за нашия Милостив,Милосърден СПАСИТЕЛ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС! БОГ е с нас!

 5. ZLATIN on 16.04.2018 at 0:11

  Прегледах статиите и ми чудно от къде идват тези коментари. Всички описани са калвинисти, не вярват в грабването и свободната воля и не са реформатори в истинския смисъл на думата – реформирано богословие само на думи.

 6. ВАнги on 16.04.2018 at 8:12

  Да не би пак да се случил пришествието на лелки-езавелки?

 7. Ат. Райков, Пловдив on 16.04.2018 at 8:19

  Гледал съм Стенли много кратно по християнската телевизия. Не крие че е калвинист и не признава кръщението със Духа Свети, следователно не е петдесятен. Другият говори за изкушения и освещение само на думи и няма нищо общо с основополагащото учение на ЕМЦ за освещение по благодат. Въпросната коментаторка разпространява фалшиви новини. Това са изкуствени насилвания на конгрешаните да се правят на интересни и привлекат някои душа.
  Имам една стара книга на п-р Куличев в която защитава доктрината за свободната воля. Българските конгрешани не са калвинисти. Насилствено им се налагаше баптистката доктрина на академия Логос за пъклен предизбор и насилствена благодат. Няма такова нещо в Библията. Добре че Логос се разпадна от самосебеси защото бяха повлекли много души с разни нови учения от Спорол, Паупър и Макартър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *