Презвитериански пастор си скъса дипломата

07.06.2008

Пастор Борислав Асенов от Презвитерианския съюз скъса публично дипломата си, с която е ръкоположен да извършва обреди. Като мотив той изтъкна, че преди четири години е бил ръкоположен да служи на Бога от доносник на Държавна сигурност, а именно – от пастор Павел Иванов, бивш директор на Презвитерианската семинария и бивш председател на Евангелските църкви.

Пред Дарик пастор Асенов заяви, че ще поиска повторно да бъде ръкоположен, но вече от почтен духовник. Пасторът уточни, че не се отрича от лидерството си в Презвитерианския съюз, нито от дипломата си на бакалавър по теология от Германия, но не може да продължи да извършва обреди, след като е бил ръкоположен за това от агент на ДС, който е донасял за други духовници на тоталитарния режим, хвърлени в затвора впоследствие.

„Аз се прекланях пред този човек, който ме е ръкоположил за пастор – Павел Иванов Иванов. Той беше за мен всичко, докато не попаднаха в ръцете ми страхотни книги и истини. За да стигне до това място, председател на Евангелските църкви в България, той е вкарал маса хора в затвора по време на режима”, каза пастор Борислав Асенов.

Пасторът скъса дипломата си и свали одеждите си пред екипа на Дарик в двора на Първа евангелска църква, при чийто пастор Христо Куличев възнамерява да получи второто си ръкополагане. Дотогава пасторът се зарече, че няма да служи: „Не искам да съм пастор, не искам престъпник, доносник да ме ръкоположи”.

Tags: , , ,

3 Responses to Презвитериански пастор си скъса дипломата

 1. blagovestie on 07.12.2011 at 17:31

  И как помага всичко това, цялата тази истерия, цялото разкриване – на разширяването на Божието царство и печеленето на души? Което всъщност е работата на и за Бог.

  ПП: Аз съм на 35 години и не съм засегната по никакъв начин от доносниците и досиетата. Не искам нито да обвинявам, нито да оправдавам. Но знам, че Божият призив не е за скандали и боричкане. Знам, че целта на Христос е друга.

  Благословена вечер!

 2. един от народа on 07.12.2011 at 21:50

  Има нещо сбъркано в концепцията на този пастор. Прекланял се пред човека … Че защо?! А помазанието от човек ли е приел или от Бог?! Не оправдавам доносничеството, но такива крайности предизвикват странното отношение на хората към вярата. Пък и като си скъса дипломата, какво?! Да не би тя да дава помазание и благословение?! Дявола не се страхува от дипломи!

 3. Dimitar Todorov
  Dimitar Todorov on 22.10.2018 at 15:34

  Bez greshni hora ima li?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.