Петдесятница в България преди 95г.

08.07.2016

Ivan-Voronaev-Bulgarian-Jubilee-Edition-2015Месец юли 1921г. маркира два важни доклада относно ролята на Иван Воронаев за зараждането на Петдесятното движение в България. От пристигането на групата петдесятни мисионери през есента на 1920г. са изминали няколко месеца в служение из България. Отпразнувани са официално Великден и Петдесятница. Отслужени са водни кръщения в Марица и Черно море, след което от бургаската конгрешанска църква се отделя групата с новокръстени в Св. Дух вярващи. Подобно духовно обособяване е на път да се случи с общностите на Иван Брошовски в Ямбол и Агоп Куриян в Сливен. В Ст. Загора, Пловдив, София и останалите градове в които Воронаев служи, формирането на нови петдесятни общества ще отнеме няколко години преди да могат да се идентифицират с основания през 1928-1929г. от американските Асамблеи на Бога Съюз на евангелските петдесятни църкви в България. Това е описано в първия доклад от юли 1921г.

Петдесятница в България (The Later Rain Evangel, юли 1921)
Бог повика брат И. Е. Воронаев, който ръководеше Руска Петдесятна Асамблея в град Ню Йорк, в Русия. В момента, той работи в България сред руските имигранти. Той пише:

„За шест месеца посетих единадесет града в България и държах съживителни събрания в български протестантски църкви. Господ работи чудно. Христос спаси много души и аз кръстих във вода 34 според Матей 28:19. Господ кръсти 30 със Святия Дух, както в Деяния 2:4. Сега имаме петдесятни в седем града и Господ е отворил врата да проповядваме пълното Евангелие, но имаме нужда от работници. Молете Бога да изпрати добри работници от Америка. Руснаците и българите имат нужда от петдесятни проповедници. Молете се за мен и работата ми в България. Аз съм във Варна, на 24 часа път от Одеса, Русия.”

Всъщност престоят на Воронаев и семейството му във Варна е по-малко от месец. По-трайна роля за началото на петдесятното движение в града има съработника на Воронаев, Борис Клибок който остава във Варна със съпругата си българка при второ посещение на мисионерската група там в края на април 1921.

От Варна семействата на Воронаев и Колтович се преместват в Одеса на 12 август 1921 г. с българския параход „София” заедно с 400 военнопленници превозвани  от Червения кръст. Списание Петдесятен Благовестител от юли 1921 съобщава: „Бог повика брат И. Е. Воронаев, който ръководеше Руска Петдесятна Асамблея в град Ню Йорк, в Русия.” Според юбилейния доклад, единствената организирана петдесятната общност, която Воронаев оставя в България е бургаската. Пътуването към неговата мисия отнема повече от десетилетие, преминавайки буквално през половината свят, за да достигне обратно в родината си като петдесятен проповедник и да изпълни призива на Святия Дух: “Воронаев, Воронаев. Иди в Русия!” За разлика от него, спътниците му Дионисий и Олга Заплишни никога не достигат крайната точка на своето пътуване – Манджурия, и служението им остава единствено в България и САЩ./следва/

Tags: , , , , , , , ,

One Response to Петдесятница в България преди 95г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *